De Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW) bepaalt al eeuwenlang waarom we hier kunnen leven, werken en wonen. Van dijken en wegen tot sluizen en bruggen, Friesland heeft een rijke geschiedenis in bouw en onderhoud van belangrijke waterwerken en wegen. Dat is nog eens werken in een veelzijdige dynamische wereld. Vol technologie, duurzaamheid en innovatie. Het is ook jouw kans op een uitdaging en afwisseling, je leven lang.
Inspiratie voor vakmensen
Friesland en water horen bij elkaar. Al sinds de vroege Middeleeuwen hebben we ons gewapend tegen het water. En keken we naar de mogelijkheden die het ons bracht. Kijk naar de aanleg van terpen: de kunstmatige heuvels waarop de bewoners huizen bouwden om beschermd te zijn tegen overstromingen. Denk aan onze dijken die het kostbare land moesten beschermen tegen de oprukkende zee.
In 1932 was de Afsluitdijk na vijf jaar zweet en zwoegen klaar. Een huzarenstukje in de de Nederlandse waterbouwkunde. De dijk sloot de Zuiderzee af van de Waddenzee en zorgde voor de vorming van het IJsselmeer. Zo werd ook Friesland beter beschermd tegen overstromingen. Landbouw en woningbouw kregen meer ruimte. Het bouwen van de Afsluitdijk was een enorme technische uitdaging en geweldige inspiratie voor ingenieurs en andere vakmensen.
Drones, data en AI tegen oprukkend water
Gelukkig hoeven dat werk nu niet meer met de hand te doen. Stel je voor! Iedere steen werd met de hand op z’n plek gelegd. Iedere kuub zand moest met een kruiwagen op de plaats gebracht. De basis van waterbeheer is eeuwenoud, maar de mens kan met techniek en technologie nu veel makkelijker, sneller, nauwkeuriger en veiliger werken. 3D-design en ontwerp is cruciaal om complexe werken aan wegen, bruggen en waterwerken te begroten en uit te voeren. Waar vroeger duizenden mensen jarenlang bezig waren met de Afsluitdijk, wordt dat nu door vakmensen gedaan met behulp van ingenieuze machines en apparatuur. Drones worden gebruikt voor inspecties en AI wordt ingezet voor snellere berekening en dataverwerking.
Een van de grootste uitdagingen van deze tijd is klimaatverandering. De stijgende zeespiegel en meer en zwaardere regenval vragen om innovatieve oplossingen om ons land te blijven beschermen. In Friesland wordt in de GWW-sector hard gewerkt aan projecten die gericht zijn op duurzaamheid en watermanagement. Denk aan de versterking van de Afsluitdijk, waarbij innovaties helpen de dijk weerbaar te maken tegen toekomstige stormen en toenemende wateroverlast.
Saai gaat ’t niet worden!
De GWW-sector is enorm veelzijdig. Je kunt je specialiseren in tal van vakgebieden, zoals waterbouw, wegenbouw, of brug- en tunnelbouw. Elk project is anders en dat maakt het werk zo afwisselend. Of je nu een betonnen fundering legt voor een nieuwe brug of helpt bij het installeren van een sluis: je werkt aan complexe problemen en draagt bij aan duurzame oplossingen.
Een mooi voorbeeld van veelzijdigheid is de bouw van infrastructuur rondom de Friese meren. In deze populaire toeristische gebieden moeten veel vaarwegen, fietspaden en bruggen onderhouden en soms opnieuw aangelegd. Hoe je dat veilig, efficiënt en duurzaam doet, schreeuwt om jouw kennis en creativiteit. Want infrastructuur moet passen in het natuurlijke landschap. Het werk eraan moet veilig en duurzaam. En het moet aantrekkelijk blijven voor bewoners en voor recreanten.
Uitdagend en relevant
De Grond-Weg en Waterbouw ontwikkelt zich voortdurend. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. In Friesland staat circulair bouwen steeds vaker centraal. Schoner, energiezuinig werken met zo min mogelijk uitstoot, hergebruik van materialen en werken met herbruikbare materialen. Werken aan een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.
Veelzijdig met perspectief
Veelzijdig en vol perspectief, dat is de GWW-sector. Of je nu aan de slag gaat als timmerman, monteur, projectleider of waterbouwer, er zijn veel kansen om jezelf te ontwikkelen. Handen uit de mouwen en kop d’r bij! Veel bedrijven in Friesland bieden leerwerkplekken (BBL): zo combineer je werken en leren. Ervaring opdoen in praktijk. Kennis opdoen en de stappen zetten die je wilt. Lol in je werk met leuke collega’s.
Werken in de GWW biedt zekerheid. De vraag naar duurzame infrastructuur neemt alleen maar toe. Net als de noodzaak om Nederland te beschermen tegen gevolgen van klimaatverandering. Vakmensen kunnen hier hun hart ophalen! Kom werken aan impact! Draag jij met jouw kennis straks bij aan de leefbaarheid van Friesland?
Werken in de grond-, weg- en waterbouw is daarvoor een geweldige kans! Hou je van techniek, ben je geïnteresseerd in duurzaamheid of werk je gewoon graag buiten: het kan in de GWW. En hoe fijn is het dat je meteen resultaat ziet van wat je doet. Werken aan waterwegen, wegen, sluizen en bruggen: jij draagt direct bij aan veiligheid en bereikbaarheid in Friesland. Met alle ruimte voor jouw ontwikkeling en doorstroming. Een veilige duurzame toekomst en perspectief. Daar draait het om in grond-, weg- en waterbouw.
Maak het verschil!
Werken aan de Friese infrastructuur betekent werken aan de levensader van de regio. Groots denken aan machtig werk. Passie, vakmanschap en kennis voor de toekomst van de regio. Werken in een veelzijdige, dynamische en maatschappelijk relevante sector. Werken waar techniek, duurzaamheid en innovatie samenkomen.
Zoek jij afwisseling en uitdaging? Ben je klaar om de handen uit de mouwen te steken en mee te bouwen aan de toekomst van Friesland? Maak het verschil en sluit je aan bij de grond-, weg- en waterbouw!