Schaalbare kwaliteit met aandacht voor detail. Erik Schot van Joost van Kimmenaede van Blue Banner RED ontwikkelen, creëren en realiseren woningbouwprojecten. Mannen met uren op de teller die energie krijgen van wat ze het liefste doen. “We kunnen nu laten zien wat we kunnen.”
„Het is een spel van alliteratie en kleur”, legt Joost van Kimmenaede uit over de naam en het logo van Blue Banner RED (een afkorting van Real Estate Development). Het bureau ontstaat in 2016. Met Erik Schot en toenmalig partner Gerrit Veldhuizen richten ze zich na tal van directiefuncties binnen bouw- en ontwikkelbedrijf Van Wijnen op een nieuwe toekomst. „Het was tijd om iets nieuws te beginnen met alle ervaring die we samen hadden. Met meer vrijheid en met meer mogelijkheden om ontwikkelprocessen van begin tot eind vorm te geven. Dat we dat doen vanuit kantoren in Leeuwarden en Baarn, is gerelateerd aan onze woonplaatsen. En we houden kantoor in onze eigen projecten. In Leeuwarden is dat in een van de panden van het voormalige Fries Museum aan de Turfmarkt. We richten ons vooral op het initiëren, ontwikkelen en realiseren in Noord-Holland, de polders, Groningen en Friesland.” Blue Banner RED richt zich op zowel nieuwbouw als herontwikkeling van bestaande locaties en (bedrijfs)gebouwen. Erik Schot: „We willen bijdragen aan verbetering van de omgeving. Voldoen aan de woningbehoefte betekent een grote opgave en wij richten ons daarbinnen op passende, smaakvolle, kleinschalige projecten van gemiddeld 20 tot 75 woningen met oog voor detail. Aandacht en kleinschaligheid maken projecten beter. Duurzaamheid, betaalbaarheid en kwaliteit staan bij ons centraal.”
De gerealiseerde en in ontwikkeling zijnde projecten zijn zowel in stedelijke als meer plattelandsomgeving. „Waar is behoefte aan, waar liggen kansen?”, maakt Joost van Kimmenaede bij de start van het denken duidelijk. „Vastgoedontwikkeling is een samenspel en een kwestie van lange adem. Wij kunnen ons geduld goed en lang bewaren. Ons netwerk is groot en betrouwbaar. We kennen de klappen van de zweep en we zijn niet bang voor complexe trajecten. We begrijpen wat kan en wat er niet kan. We komen ook niet even langs om de krenten uit de pap te halen. Wat je doet moet de omgeving beter maken en bijdragen aan de woonkwaliteit van mensen. Je hebt als ontwikkelaar een verantwoordelijkheid en die moet je serieus nemen. Daarom leren we van ieder project; het kan altijd een volgende keer weer beter. We worden langzamerhand gezien en we kunnen ook wat laten zien. We richten ons op wat we kunnen: Blue Banner zal geen complete woonwijken ontwikkelen, we richten ons op het kleinschalige, want dat is wat we aankunnen. En het houdt ons flexibel en spreidt het risico.”
Het is een kwestie van rekenen
Blitsaerd Haven, de voormalige Fries Museumlocatie, projecten aan De Klamp en de Overijsselselaan, aan het Naauw in Leeuwarden. De Creek in Heerenveen, de 3 van Sminia in Burgum, Driemaster in Meerstad, de Sweach in Beetsterzwaag, Nijstad in Vries: het is duidelijk wat Blue Banner RED kan. Op de lijst van te ontwikkelen projecten staan onder andere de Bogermanhof in Wommels, Swingmaparc (de voormalige GGZ-locatie Swingmahuis) in Leeuwarden, Wetterwille in Drachten, De Oudvaart in Sneek en de Remise in Stiens. Erik Schot: „Bij die laatste heeft wel even geduurd voor we zagen wat er mogelijk was. Het is heel begrijpelijk dat veel mensen oudere, markante gebouwen het allerliefst voor hun omgeving willen behouden. De kunst is te kijken wat er mogelijk is: hoe kun je waarde toevoegen, welke functie kun je het geven op een zodanige manier dat het kwalitatief is en uit kan? De businesscase moet kloppen, het is een kwestie van rekenen. Bij de Remise in Stiens zijn onze ogen geopend door de architect. Toen hij zijn tekeningen op tafel legde, zagen we wat er mogelijk was. Het is een samenspel en ik ben blij dat het gelukt is. We zitten nog aan het begin, maar duidelijk is dat het monumentale gebouw nu een woonfunctie krijgt die voorziet in lokale woonbehoefte. Naar verwachting komen er 25 tot 30 woningen in. Het gaat om de mix: het moet kunnen, het moet goed vallen bij omwonenden en gemeente, wat je doet moet goed. Het zijn mooie processen, waar we veel energie van krijgen.”
Mooie transformaties
Joost van Kimmenaede: „Bij het project Wetterwille in Drachten, de voormalige Friese Poort-locatie en bij de herontwikkeling van het oude politiebureau in Grou zie je dat ook. Wat je doet moet goed zijn, het moet kloppen. Gelukkig hebben we heel wat uren op de teller staan, we begrijpen wat kan of niet kan.” Recent stapte Blue Banner RED in Emmastate, het voormalige kantoor van het PEB aan de Leeuwarder Emmakade. „Dat proces is nog maar net begonnen, we zitten in de beginfase van gesprekken met omwonenden. Het is een heel bijzondere locatie met een rijke geschiedenis, die zich prima leent voor ontwikkeling naar meer woonfunctie.”
Mooie transformaties wisselen ze het liefst af met nieuwbouwprojecten. Die mix past bij de aard van de mannen en hun bedrijf. Elkaar aankijkend: „We zijn er niet om met een paar jaar alweer weg te zijn. Het gaat om de lange adem en daarom moet je doen wat bij je past. De markt is nu heel wiebelig, het zal op een paar punten wel weer vastlopen en dan is het zaak je rust te bewaren. Het komt wel weer goed als het vastloopt, dat vertrouwen moet je hebben in dit vak. We doen en blijven doen wat we leuk vinden: dit is wat we kunnen, hier krijgen we energie van. En dan kun je het lang volhouden!”