In samenwerking met Vestigen in Friesland 14:50 Werk, Agri & Food, Duurzaam / Circulaire economie, Energietransitie, Innovatie / Onderzoek, Maritiem, Onderwijs, Techniek / Maak- en procesindustrie, Zorg, Life Sciences & Health

Welkom in Leeuwarden – Friesland: Capital of Water Technology

Wat nou als we de dreiging van het water als kans kunnen zien?” Precies díe vraag dreef Friezen ertoe verder te gaan dan enkel balanceren. Méér te doen met water. Water gebruiken als bron voor energie- en grondstofwinning bijvoorbeeld, afvalwater zuiveren of waardevolle voedingsstoffen winnen uit proceswater.

In Friesland gebeurt het. Daar bieden ze het hoofd aan de meest ingewikkelde vraagstukken over water. Om die ontwikkelingen en innovaties te zien, reizen techneuten uit de hele wereld naar de WaterCampus in Leeuwarden, dé Europese HUB van de watertechnologiesector.


Stevig ecosysteem voor watertechnologiesector
Evelien Walstra is bij Vestigen in Friesland en bij gemeente Leeuwarden het aanspreekpunt voor watertech-ondernemers die overwegen zich te vestigen in Friesland. “Het is prachtig om te zien dat wat we voor ogen hadden met de start van de WaterCampus in 2004, nu ook echt werkelijkheid is. We hebben een stevig en uniek ecosysteem ontwikkeld: bedrijven, onderwijs, organisaties, kennisinstellingen en wij als overheid, iedereen werkt samen aan wateroplossingen voor de toekomst. We staan op de kaart, wereldwijd. Niet met een klein stipje, maar met een grote C van ‘Capital of Water Technology’,” zegt Evelien vol overtuiging. “Wij zijn op veel manieren bezig met het ontwikkelen van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven. Zo zijn er subsidies voor innovatieve startups. Maar we zijn ook launching customer, als we ergens in geloven dan willen we dat ook laten zien. We verbinden ons met de bedrijven die hun producten op de markt brengen.


Wetsus: ‘s werelds grootste watertechnologie instituut
Wetsus, het Europese kenniscentrum voor duurzame watertechnologie, is de plek waar je moet zijn voor toonaangevende kennisontwikkeling. Zo’n 56 professoren werken samen met bedrijven en onderzoeksinstituten uit heel Europa aan innovaties die een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van de mondiale waterproblematiek. Wetenschap van het hoogste niveau wordt gekoppeld aan actuele vraagstukken uit het werkveld. Het wetenschappelijk onderzoeksprogramma wordt uitgevoerd door vooraanstaande universiteiten.


Evelien Walstra. “Uniek is dat het bedrijfsleven meebetaalt aan het onderzoek en vaak ook richting geeft. Wetenschap van het hoogste niveau wordt gekoppeld aan actuele vraagstukken uit het werkveld. Zo komen wetenschap en het bedrijfsleven samen en ontstaan voortdurend kansrijke start-ups.”


Nieuwkomers
Evelien Walstra werkt voor nieuw te vestigen watertechbedrijven nauw samen met de NOM en de Water Alliance, de internationale netwerkorganisatie voor bedrijven in de watertechsector. Zo zijn er onlangs weer een aantal internationale bedrijven neergestreken op de WaterCampus. Bijvoorbeeld het Australische Clean Teq Water: gespecialiseerd in innovatieve waterbehandeling en terugwinning van grondstoffen. En UVOX Redox uit Duitsland: met ultraviolet licht deactiveren zij tot 99,999 procent van alle ziektekiemen en microverontreinigingen in water. SeaO2 is een startup die met een baanbrekende techniek koolstofdioxide uit zeewater kan halen. En het bedrijf Termanox ontwikkelt een koelwaterbehandeling waarbij traditionele chemie met meer dan 95% gereduceerd kan worden.

WaterCampus Leeuwarden is een van ’s werelds belangrijkste innovatie- en businesshubs voor watertechnologie. Met zo’n 271 internationale samenwerkingsprogramma’s waar de WaterCampus-partners Wetsus, CEW, CIV en Water Alliance bij betrokken zijn, speelt er veel. Honderden mensen werken in de Friese hoofdstad dagelijks aan wateroplossingen van de toekomst. Sinds de start van de WaterCampus in 2004 is het aantal FTE’s in Friesland in de watertechnologiesector gegroeid naar 2500. Meer dan 100 bedrijven hebben zich gevestigd op de WaterCampus in Leeuwarden en omstreken.

www.vestigeninfriesland.nl

(Visited 16 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten