In samenwerking met Anderz Makelaar 11:02 Business to Business

‘Wij doen het van A tot Z anderz’

Dat zegt Martin Hammega, die in 2008 zijn eigen makelaarskantoor Anderz begon. Nu, 14 jaar later, kan hij zeggen dat hij daarin is geslaagd. „Wij verkopen geen woningen, we verbinden mensen en juist dat leidt tot meer rust in het traject”, stelt Hammega. Zeker in de huidige overspannen woningmarkt is dat geen overbodige luxe. Dat Anderz makelaar vaak wordt ingeschakeld als aankoopmakelaar, bijvoorbeeld door expats, is daar een logisch gevolg van.

„Eigenlijk doet iedereen hetzelfde in de makelaardij, ik wil juist op details het verschil maken. Bijvoorbeeld door de spanning bij de verkoper weg te nemen en er een leuker traject van proberen te maken.” Daarmee doelt Hammega op het feit dat hij de verkoper nadrukkelijk betrekt in het verkooptraject. „Als er bijvoorbeeld een bezichtiging is geweest, dan breng ik de verkopende partij even op de hoogte van de reacties. Het zijn de kleine dingetjes die er toe doen.”

Gunnen

„Wat je op dit moment meer ziet, zeker in de huidige markt, is dat verkopers hun woning aan bepaalde mensen gunnen. Dus niet aan de belegger, maar bijvoorbeeld aan een starter. Daarom ook zijn ze bij Anderz makelaar aan het juiste adres, omdat wij er altijd naar streven om mensen te verbinden. We brengen rust, zodat de koper en de verkoper een weloverwogen beslissing kunnen nemen.”

Waar vele makelaars vooral op de commerciële toer gaan, daar kiest Anderz makelaar dus meer voor de menselijke kant. Die aanpak zorgt voor veel doorverwijzingen. „Klopt, wij maken nauwelijks reclame en krijgen veel klanten via eerdere klanten binnen.” Dat blijkt bijvoorbeeld aan het aantal expats dat Anderz makelaar als klant heeft. „Wij doen inderdaad heel veel aankoopbegeleiding”, zegt Hammega. „Landelijk is dat 12 procent, in Groningen 22 procent, maar ons werk bestaat voor circa 60 procent uit aankoopbegeleiding.” Het opvallende is dat de meeste expats die in Noord-Nederland werken vooral in Groningen willen wonen. „Dat heeft onder andere te maken met het feit dat Groningen een universiteitsstad is, dat brengt veel levendigheid met zich mee en dat vinden expats prettig.”

De expatmarkt is volgens Hammmega wel totaal verschillend ten opzichte van de lokale woningzoekenden. „Expats hebben vaak een wat ruimer budget en zijn veeleisender. Maar, ze zijn ook onzeker, omdat ze de markt niet kennen. Ze leunen dus meer op hun makelaar en die jas past Anderz makelaar prima. Wij gaan niet mee in de emotie van een klant, maar geven bovenal objectief advies. Dat wordt op prijs gesteld.”

Veranderen

Hoewel Anderz makelaar goede jaren achter de rug heeft, staat de makelaardij niet stil. „Er gaan in de loop van dit jaar een aantal dingen veranderen”, legt Hammega uit. „Onder het mom van ‘zo moeilijk is het allemaal niet’ wil ik kopers en verkopers de kans geven om bepaalde onderdelen van het traject zelf te gaan doen. Zeker in de huidige markt is de verkoop van een woning gemakkelijker dan voorheen. Zo zou je bijvoorbeeld zelf een bezichtiging kunnen doen, mocht daar behoefte aan zijn. Kortom, we gaan met de klant in overleg wat hij zelf kan en wil doen, de rest neemt Anderz makelaar voor haar rekening. Zo gunnen we iemand ook zijn eigen succes.” „Daarnaast willen we onze klanten meer diensten gaan aanbieden, bijvoorbeeld als er een badkamer moet worden vervangen, een warmtepomp moet worden aangelegd of een woning beter moet worden geïsoleerd, hebben wij een netwerk aan bedrijven die deze werkzaamheden kan verzorgen. Daarmee neem je de koper dan wel verkoper veel werk uit handen. Zie het als een toegevoegde waarde van de makelaar. De klant kan straks met alle vragen op het gebied van wonen bij Anderz makelaar terecht.”

‘Ik wil juist op details het verschil maken’

Kans

Intussen blijft de woningmarkt, ook in Groningen, behoorlijk overspannen. Een oplossing heeft Hammega niet meteen voorhanden, maar hij heeft wel ideeën hoe de markt weer op gang geholpen kan worden. „Ik verwacht dat er binnenkort veel woningen vrij gaan komen, wanneer de babyboomgeneratie gaat verhuizen. Het is dan wel van belang dat er geschikte woningen en appartementen beschikbaar komen. Daarnaast zou het een kans zijn om 60 plussers permanent in recreatiewoningen te laten wonen. Dan gaan ze doorschuiven en komen er ook weer woningen vrij.”

 „Ik denk dat de huidige woningmarkt om een andere manier van denken vraagt. Waarom zou een starter bijvoorbeeld meteen een woning moeten kopen, dat was vroeger ook niet zo. Bovendien gaan we naar een tijd waarin het bezit minder relevant wordt. We gaan meer delen. In deze tijd verhuist met name de jongere generatie sneller, omdat ze van baan naar baan gaan. Een eigen woning is dan niet handig. Kortom, er zijn allerlei ontwikkelingen die van invloed zijn op de woningmarkt, maar niemand weet precies welke kant het opgaat.”

„Waar Anderz makelaar over vijf jaar staat? We zijn dan twee keer zo groot en ons model van deeldiensten kan dan wel eens landelijk zijn uitgerold. Die ambitie hebben we in elk geval wel.”

www.anderzmakelaar.nl

(Visited 11 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten