In samenwerking met Delen Private Bank 15:20 Business to Business, Agri & Food

 ‘Wij willen meer betekenen voor agrariërs’

Agrariërs investeren vaak al hun vermogen in hun bedrijf. Met het oog op de toekomst kan het verstandig zijn om een deel apart te zetten. „De boerderij staat voor de agrariër altijd op nummer één”, aldus Edo Huisman van Delen Private Bank. Hij weet waarover hij het heeft, want hij is zelf afkomstig van een Gronings akkerbouwbedrijf. „Gevolg van die focus op het bedrijf is dat al het vermogen meestal op één rekening staat. Zakelijke en privé-uitgaven lopen door elkaar. Wat overblijft, staat ongebruikt op de rekening of wordt weer in de zaak gestoken.”

„De vraag is of dat de beste aanpak is”, zegt collega Nienke Schut. „Agrariërs hebben gelijk dat zij een flinke buffer voor slechte tijden aanhouden. Zij zijn nog sterker dan andere ondernemers afhankelijk van zaken waar ze weinig invloed op hebben, zoals het weer en hun gezondheid. Toch zou het mooi zijn om met een deel van het vermogen aan de toekomst te werken, voor het geval de kinderen de boerderij willen overnemen of als zij het zelf rustiger aan willen doen.”

„Een beleggingsportefeuille zorgt voor meer spreiding en doorgaans ook voor meer rendement”, vult Johan Liezen aan. „Agrariërs zijn geneigd elke euro in land te stoppen. Grond is in het verleden geen slechte belegging gebleken, maar wat meer spreiding in het vermogen aanbrengen is veiliger.”

Financiële planning

Om de financiële toekomst van de agrariërs én hun kinderen zeker te stellen, is allereerst financiële planning nodig, betogen de drie private bankers. Zo kun je anticiperen op hoeveel liquide middelen nodig zijn wanneer het pensioen aanbreekt of je om een andere reden niet meer kunt werken, op de overdracht aan de volgende generatie of verkoop van het bedrijf aan een derde partij. „Veel agrariërs hebben voor de financiën een zakelijke adviseur en een accountant. Wij worden meestal pas bij de geldzaken betrokken na verkoop van de boerderij, als er een flink bedrag te beleggen is.” Volgens Huisman is het verstandiger om je in een vroeger stadium voor te bereiden op verschillende scenario’s.

‘Agrariërs zijn geneigd elke euro in land te stoppen. Wat meer spreiding in het vermogen is veiliger’

„Stel dat een van de kinderen de boerderij wil overnemen, maar dat niet gefinancierd krijgt. Er mag dan wel vermogen in grond zitten, als agrariër verkoop je die liever niet. Toch gun je de ouders een mooi pensioen. Hoe los je dat op? Op dat soort situaties moet je anticiperen. Voordeel van een gedegen financieel plan is bovendien dat je zakelijke investeringen beter kunt onderbouwen. En je kunt op deze manier alvast oefenen met beleggen voordat de grote bedragen vrijkomen. Zo krijg je er een gevoel voor.”

Dat de meeste agrariërs niet zo bezig zijn met financiële planning en vermogensbeheer, verbaast de collega’s niet. „Zij zitten vaak bij grootbanken en die bieden dat niet actief aan, omdat agrariërs vaak nog niet zoveel liquide vermogen hebben. Hetzelfde geldt trouwens voor de meeste private banks.”

Aan de keukentafel

„Wij willen graag meer betekenen voor agrariërs. Terwijl veel vermogensbeheerders alleen in de benen komen voor bijvoorbeeld 1 miljoen euro aan vrij belegbaar vermogen, hanteren wij geen vast instapbedrag. Bij ons kun je met een klein bedrag al terecht, al kijken we daarbij wel naar de verwachte doorgroei. Wij zijn erg laagdrempelig. Zoals wij bij agrariërs vaak aan de keukentafel zitten, heerst ook op kantoor een huiskamergevoel.”

Johan Liezen

„De geur van kuilvoer is ons niet vreemd”, voegt Liezen lachend toe. Zijn grootouders hadden een boerenbedrijf en hij woont zelf op een Drentse boerderij. De opa van collega Schut was boerenknecht. De ouders van Huisman zijn nog steeds actief als akkerbouwer. Hij zit zelf ook in de maatschap en wil op termijn de boerderij overnemen. Recentelijk verhuisde hij van Amsterdam terug naar Groningen. „Ik kom steeds weer een stapje dichter bij de boerderij.”

Met vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Heerenveen en binnenkort Hengelo, is de bank ook letterlijk dicht bij agrarische ondernemers. Of ze nu langskomen of thuis ontvangen. „Je wordt dan bijna altijd uitgenodigd om mee door de stallen of over het land te lopen”, zegt Schut, „heel tof.”

Dat persoonlijke contact is belangrijk, merken de collega’s. „Banken doen steeds meer online. Nou zijn agrariërs behoorlijk high tech met alle robotica, maar als het over financiën gaat, hebben zij toch liever een persoonlijk gesprek.”

Nienke Schut

www.delen.bank/nl-nl/agrarier

(Visited 49 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten