Secundaire grondstoffen, zoals beton, steen en metselwerk hergebruiken om er hoogwaardige secundaire grondstoffen van te maken. Dat is waar Twee R Recycling Groep zich al jarenlang voor inzet. „We zijn niet de grootste, maar wel één van de meest innovatieve”, zegt directeur Jan Schuttenbeld. Twee R Recycling Groep wil daarmee echt het verschil maken in de circulaire economie.
„Je kunt ervoor kiezen om het granulaat te gebruiken als fundatie voor bijvoorbeeld wegen”, geeft directeur-eigenaar Anton Reef aan. „Dat vinden we echter jammer, we noemen dat laagwaardige recycling. Je kunt namelijk veel meer met puin. Ja, daar zijn meerdere handelingen voor nodig, maar daar kiezen wij bewust voor.”
Groei
Twee R Recycling Groep telt op dit moment 5 vestigingen, in Emmen, Almelo, Hengelo, Veendam en Groningen. De zesde vestiging, in Doetinchem, opent in de loop van dit jaar en in samenwerking met een Duitse partner wordt ook nog dit jaar een vestiging in Spelle geopend. Het tekent de groei die het bedrijf doormaakt. Dat heeft volgens commercieel manager NoordNederland Hendrik Folkers vooral te maken met het feit dat Twee R Recycling Groep schone grondstoffen kan leveren, waar het bedrijfsleven naar op zoek is. „Puin bestaat uit allerlei minerale stromen en die halen wij er met speciaal ontwikkelde technieken uit. Op die manier herwinnen we grondstoffen als zand, grind, keramiek, kalkzandsteen en vulstoffen voor de cementindustrie.”
Zuiver en schoon
Uiteraard brengen alle handelingen die leiden tot deze schone producten een hogere prijs met zich mee. „Maar”, geeft Schuttenbeld aan, „wij slagen erin om het puin zodanig te recyclen, waardoor er een zuiver en schoon product ontstaat. Dat is wat de afnemers willen. Bovendien zijn deze hoogwaardig gerecyclede grondstoffen nauwelijks duurder dan de oorspronkelijke grondstoffen. Op dat niveau zijn we actief. Wij hanteren niet voor niets de slogan dat we de moderne groeve van de toekomst zijn.” Zeker in een tijd waarin zand en grind schaars wordt, wint het recyclen van puin zoals Twee R Recycling dat doet aan belang. In ons land wordt overigens 99,5 procent van alle puinafval gerecycled en gaat opnieuw de markt op. Wat overblijft is zodanig vervuild dat het wordt afgevoerd. Maar, ook voor die laatste halve procent is Twee R Recycling op zoek naar een oplossing.
‘Wij gaan voor kwaliteit’
Kwaliteit
Hoe je gaat hergebruiken is volgens Folkers de centrale vraag binnen de recyclingbranche. „We willen onze potentiële klanten graag laten zien hoe we werken. Wij gaan voor kwaliteit, denken mee en zoeken altijd naar een oplossing die past. Daarnaast vinden we het van belang om dicht in de buurt van onze klanten te zitten, ook in verband met het milieu. We staan open voor uitbreidingen, mits het synergie heeft met bestaande vestigingen.” Verdere uitbreiding is daarom niet ondenkbaar, want één ding staat vast: hoogwaardige recycling van puin heeft de toekomst.