In samenwerking met GreenInclusive 15:03 Duurzaam / Circulaire economie, Agri & Food, Bouw, Energietransitie, Innovatie / Onderzoek

Woon en leef natuurlijk

„Wij richten ons op de dringende opgaves van deze tijd”, zegt Marthijs Roorda, algemeen directeur van GreenInclusive. „We willen de transitie naar een meer biobased (bouw) economie versnellen en tegelijkertijd praktische oplossingen bieden die bijdragen aan klimaatopgave en de stikstof reductieopgave die enorm veel impact heeft op de agrarische sector.”

Groen, dichtbij en beter „Je ziet nu producten van over de hele wereld van hot naar her gaan. Buiten de CO2-uitstoot om zien we met de urgente problemen ook dat het veel beter zou zijn om meer en meer zelfvoorzienend te zijn. Het Nationaal grondstoffenakkoord uit 2017, dat pleit voor meer gebruik van (eigen) natuurlijke grondstoffen en het meer toepassen van biobased producten, heeft daartoe een uitstekende aanzet gegeven.” Het streven van GreenInclusive is om (lokaal) waardeketens te creëren en te implementeren. Juist omdat hierdoor veel impact kan worden gemaakt. In economische zin maar ook op sociaal maatschappelijk vlak. „Natuurlijk wil je dan volledig recyclebare producten maken die CO2 opnemen in plaats van uitstoten. Natuurlijk wil je de grondstoffen regionaal produceren en verwaarden om daarmee de lokale economie stimuleren. Natuurlijk wil je agrariërs een milieuvriendelijk perspectief geven voor het genereren van inkomsten. Iets willen is één ding, maar hoe zet je het om in daden?” „Ons antwoord ligt in de vezelhennepketen. We maken er in samenwerking met partner Hempflax uit Oude Pekela hoogwaardige isolatiematerialen van. Het mes snijdt aan twee kanten. De hennep neemt CO2 op en vervangt traditionele, vervuilende isolatiematerialen. Bovendien zorgt het natuurlijke isolatiemateriaal voor een aangenamer leefklimaat in woningen.”

„De hennep die GreenInclusive in samenwerking met de Friese agrarische sector produceert is overigens geschikt voor allerlei soorten van hoogwaardige producten zoals dashboards in auto’s, als vervanging van beton, als kleding (sterker dan katoen), en plaatmaterialen voor de bouw”, zegt Marthijs.

‘We moeten naar kortere en eerlijke waardeketens in de regio om onze economie socialer, duurzamer en bestendiger te maken.’

Zekerheid voor agrariërs

„GreenInclusive biedt agrariërs zekerheid van inkomsten en, belangrijk, we vragen ze niet om te investeren. Die investeringen, dat doen wij. We vragen de agrariër om samen met ons natuurlijke grondstoffen te produceren op (een deel van) hun percelen waarop de hennep geteeld kan worden. Wij willen de marge van de boer niet laten afhangen van ons succes; wel van de oogstopbrengst. Met de teelt van hennep werkt de boer ook actief mee aan terugdringen van CO2 en heeft hij met vezelhennep een bodemherstellend plantje op zijn landbouwgrond dat, ook wel belangrijk bij de tegenwoordige zomers, weinig water nodig heeft. Hennepteelt is goed voor zijn land, goed voor de omgeving en goed voor een spreiding van inkomsten.”

„Samen met Stichting Nationale Koolstofmarkt hebben we een keten-methodiek ontwikkeld waarmee we aantonen dat we CO2 vastleggen in onze producten. We zijn hierdoor in staat om CO2-certificaten op de markt te brengen. Deze vertegenwoordigen een waarde en genereren inkomsten die GreenInclusive terug laat vloeien naar de ketenpartners, waardoor ook de boeren meeprofiteren.”

„Om onze waardeketen te sluiten willen we ook de productie van natuurlijke isolatiematerialen in Friesland vorm gaan geven. We moeten naar kortere en eerlijke waardeketens in de regio om onze economie socialer, duurzamer en bestendiger te maken.”

Alleen als je duurzaam bent „Het bedrijf dat niet met zorg omgaat met zijn omgeving, met zijn regio, met de natuur, zal uiteindelijk moeten verdwijnen. Zo simpel ligt het. En de dag komt dichterbij dat overheden, belangenorganisaties en consumenten zullen zeggen: ‘Jij mag die klus doen, maar dan wel met duurzaam materiaal’. Dan is het de vraag: ben je daar als bedrijf wel klaar voor? Heb je de kennis en toegang tot duurzame (bouw)materialen of heb je te lang vertrouwd op het verleden?” „Die mentaliteitsverandering zie ik meer en meer komen. Ik ben ervan overtuigd dat wij, als samenleving het wel kunnen. Bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties moeten de handen ineenslaan. Het is allemaal niet zo heel moeilijk. En Elke duurzame stap vooruit zet je nooit meer achteruit”, zegt Marthijs.

www.greeninclusive.nl

(Visited 12 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten