In samenwerking met Hunter Select Group 15:43 Business to Business, Werk

‘Zij maakt het verschil’

hunter select

Zijn er overeenkomsten tussen vrouwelijk en mannelijk ondernemerschap? Ja, die zijn er én er zijn ook verschillen. Dat blijkt uit studies en is ook de overtuiging van Clarice Rozema, directeur en oprichter van de Hunter Select Group, waar overigens alleen vrouwen werken. „Goede consultants zijn schaars. In ons vak moet je een stevige business partner zijn met goede intuïtieve eigenschappen, die echt in verbinding staat met de opdrachtgever en de kandidaat. Daarom kiezen wij voor de vrouwelijke touch.”

Voor Clarice was het 23 jaar geleden vanzelfsprekend dat ze de sprong in het diepe zou wagen. Na de benodigde kennis en ervaring te hebben opgedaan bij Randstad en Start, wachtte het grote onbekende: een eigen werving- en selectiebureau. „Recruitment is het mooiste vak van de wereld en ik dacht dat ik wel geschikt zou zijn voor het ondernemerschap.”

Autonoom werken

Uit onderzoek blijkt dat alle ondernemers over het algemeen over de volgende talenten beschikken: een hoog energieniveau, extraversie, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, emotionele stabiliteit, om kunnen gaan met druk en tegenslagen en innovatieve slagkracht. „Waarom ik ondernemer ben geworden? Nou, omdat ik autonoom wilde werken en mijn eigen tijd wilde indelen. In die periode kwam ook de rol van het moederschap er bij. Dan is het indelen van je eigen tijd handig.”

Dat weerhield Clarice er niet van vol overgave met Hunter Select aan de slag te gaan. „Je begint ergens aan en hebt geen idee hoe het gaat lopen. Ik wilde het in elk geval anders doen dan de bureaus waar ik gewerkt had. Bij Hunter Select staan vanaf dag één de klantrelaties voorop. We kiezen voor kwaliteit en persoonlijke benadering. Wat we doen willen we het allerbeste doen en de klant echt goed leren kennen!”

„Na 23 jaar durf ik te zeggen dat dat is gelukt. De Hunter Select Group staat als een huis. We zijn dankbaar voor onze warme en langdurige relaties. Tijdens het jubileumfeest rond het 20-jarig bestaan werd door alle collega’s teruggekeken. Eén van onze conclusies was dat wij veel te bescheiden waren over onze eigen prestaties en toegevoegde waarde. Dat past denk ik wel bij vrouwelijk ondernemerschap.”

‘Ik geloof dat het gaat om de persoon achter de ondernemer’

Verschillen

En daarmee komen we bij de verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers. Er komen steeds meer vrouwelijke ondernemers op de ondernemersmarkt: één op de drie starters is vrouw. „Dat is een mooie ontwikkeling, goed voor de diversiteit”, aldus Clarice. Mannelijke ondernemers durven grotere financiële risico’s te nemen, waar vrouwelijke ondernemers juist meer wikken en wegen en zuiniger zijn. Vrouwen richten zich minder snel op groei, zijn effectiever in netwerken en leggen makkelijker contacten en verbindingen. Mannen daarentegen hebben duidelijke (winst) doelstellingen en houden zich meer vast aan hun plan. Bij vrouwen staat de klantrelatie en het functioneren van het team voorop. Voor Hunter Select geldt dat het team vol passie en bevlogenheid samenwerkt en echt met elkaar onderneemt.

Of mannelijk of vrouwelijk ondernemerschap een betere basis vormt voor succes is lastig te zeggen. Clarice:„ Ik geloof dat het gaat om de persoon achter de ondernemer. Ik ken veel mannen die zeer goed zijn in het onderhouden van klantrelaties. Al met al denk ik dat de specifieke eigenschappen van mannen en vrouwen steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Een vrouwelijke aanpak met mannelijke accenten is wellicht het beste voor een bedrijf. Het gaat uiteindelijk om de ondernemersmentaliteit. Wees kritisch, neem risico’s en toon lef. Dat geldt voor mannen én vrouwen. En wie het dan beter doet? Er gaan zowel mannelijke als vrouwelijke ondernemers failliet.”

Balans

Clarice verwacht dat het aantal vrouwelijke ondernemers de komende jaren toeneemt. „En de verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers nemen af. Dat heeft ook met de ontwikkelingen in de maatschappij te maken. De balans tussen werk en privé is voor vrouwen belangrijk, en wordt dat voor mannen ook steeds meer. En in toenemende mate willen we werk doen dat er toe doet. Die wens zien we regelmatig terug bij Hunter Select.” „Zowel voor vrouwen als mannen geldt; als je wilt ondernemen, doe het! Spring in het diepe en wees trots op wat je doet. Draag jouw idee uit met passie en geloof in jezelf. En loop je een keer vast, dan is dat niet erg. Dan zijn er goede coaches die je weer op weg helpen, die zorgen voor nieuwe inspiratie. En wat het ondernemerschap betreft, durf ik de stelling aan: Zij maakt inderdaad het verschil.”

www.hunterselect.nl

De Hunter Select Group is strategische business partner voor organisaties en carrière partner voor professionals. De Hunter Select Group bestaat uit de volgende labels: Young Select, Hunter Select, Interim Select, Mobility Select en Governance Select. Ook Ondernemer coacht Ondernemer wordt door Clarice Rozema aangestuurd.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten