Aldus Koen Rooseboom, medewerker Circulair Bork sloopbedrijf, over circulair ondernemen. Circulair ondernemen is geen hippe trend, maar een manier om een gezond bedrijf neer te zetten en tegelijk bij te dragen aan een duurzame en gezondere wereld. Een circulaire productiekringloop, waarbij het (rest)afval niet wordt vernietigd, maar juist opnieuw wordt gebruikt. Onnodig watergebruik schrappen uit je bedrijfsprocessen. Of materialen in je product vervangen door herbruikbare of biologisch afbreekbare of materialen. Mogelijkheden genoeg, maar waar begin je? En hoe pak je het aan?
Project Noord-Nederland verdient Circulair
In Noord-Nederland gonst het al van de circulaire activiteiten. Evert Jan van Nijen, penvoerder van het project: „We zijn zelfs als regio voorloper op dit gebied in Nederland. Daar zijn we trots op, maar er is veel meer te doen. Onder de projectparaplu ‘Noord-Nederland verdient Circulair’ gaan de betrokken partijen hun activiteiten beter op elkaar afstemmen en regionaal goed werkende activiteiten over alle drie de provincies uitrollen. Door dit versterkte ecosysteem helpen zij gezamenlijk het mkb in Noord-Nederland om hun bedrijfsvoering, producten en dienstverlening circulair te maken.
Kom naar de Circulaire Proeverij op woensdag 29 juni
Op de Circulaire Proeverij op 29 juni in Drachten kan de MKB ondernemer uit Noord Nederland zich verder verdiepen in het onderwerp en uit de startblokken komen. Het programma trapt af meteen interessante keynote van Norbert Schotte. Hij is onderdeel van de Gideons Tribe, die op een bijzondere manier werken aan het veranderen van de bouwcultuur en het versnellen van de bouwtransitie. Ook volgen er pitches van aansprekende bedrijven uit Noord-Nederland én een Proeverij van meerdere concrete tools die de ondernemers verder zullen helpen met het uitwerken van circulaire ambities en business-cases.
Inspiratie van ondernemers uit de industrie, bouw en kunststoffen
Koen Rooseboom is de eerste medewerker circulair bij de Bork Groep en deelt zijn ervaringen tijdens de Circulaire Proeverij. Dit Drentse sloopbedrijf steekt al ruim 75 jaar haar nek uit om het circulair slopen te omarmen. De Bork Groep wint de grondstoffen, materialen en producten uit de diverse sloopprojecten op zo’n manier dat ze weer te hergebruiken zijn vooraannemers en architecten. Bork is ontstaan in de tweede wereldoorlog toen er schaarste was aan grondstoffen. Dat DNA zit nog steeds in: zuinig omgaan met materialen en niet zomaar weggooien maar op zoek gaan naar een tweede leven. In de toekomst van Bork ziet Koen graag een innovatie milieu ontstaan waar zij met andere ondernemers een circulaire economie op gang kunnen brengen rondom de vraag hoe zede grondstoffen schaarste het beste kunnen gaan tackelen. Koen Rooseboom: ,,Ons businessmodel is in transitie en we worden door opdrachtgevers steeds verder uitgedaagd circulair te denken en te werken.”
De Bork Groep is van mening dit niet alleen te kunnen en zoekt samenwerkingen binnen en buiten de markt. Zo wordt er nauw samengewerkt met het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE) in Meppel en met collega sloopbedrijven om letterlijk en figuurlijk een steentje bij te dragen aan een betere wereld Naast Bork zullen ook Hoora Watersport(elektrisch varen; Heeg) en Bio BTX (plastic afvalomzetten in chemische grondstoffen; Groningen)hun ervaringen met circulair ondernemen delen op 29 juni.
Eerste Hulp bij Circulair Ondernemen
Of je nu actief bent in de maakindustrie, bouw, kunststoffen of een andere sector; kansen genoeg om je productie en/of dienstverlening circulair te maken. Maar hoe pak je die verandering aan? Alex Berhitu, lid van het programmateam ‘Noord-Nederland verdient Circulair’: „Alle consortiumpartners zijn erop gebrand om het mkb in Noord-Nederland te ondersteunen in de transitie naar een circulaire economie. Dat doen we door concrete activiteiten uit te voeren op een aantal speerpunten. Tijdens de Proeverij op 29juni maak je kennis met de partners en hun tools en handvaten waarmee bedrijven concreet verder kunnen worden geholpen bij het zetten van de volgende stap.” Zo kun je je vragen voorleggen aan het Versnellingshuis of één van de eerstelijnsorganisaties en ontdekken hoe ze je kunnenhelpen bij een eerste verkenning over circulariteit: wat is het en wat kan ik er mee. Wil je al wat meer in de diepte dan kan je ook kennismaken met trainings- ontwikkelprogramma’s als „CIRCO Tracks” of „Rond Ondernemen”. CIRCO is een methode die Eva Meijer van Hoora Watersport ook heeft geholpen in hoe zij de verandering aan moest pakken. Wil je meer weten hoe we je in het Noorden kunnen helpen bij het financieren van jouw transitie naar een circulaire economie, dan zijn er ook proeverijen rondom subsidies en financieringsmogelijkheden van KIACE en de NOM. „Als ontwikkelingsmaatschappijvinden wij het belangrijk dat het bedrijfsleven in onze regio mee profiteert van deze transitie en daarbij zo goed mogelijk wordt geholpen om succesvol te zijn. Dat betekent ook dat we onze instrumenten inzetten voor ondernemers die deze transitie willen implementeren. Wat dat voor jou kan betekenen hoor je in onze proeverij”, aldus Alex Berhitu.
Wees er bij!
MKB-ondernemers kunnen zich aanmelden via de website www.nnlvc.nl. Aansluitend is er een borrel waar je je circulaire netwerk kunt vergroten en napraten met al je collega-ondernemers.