Aardema Zorggroep is veel meer dan alleen een plek waar mensen samenkomen en zorgen voor elkaar. Oprichtster Tjidi Aardema, verzorgende Eugene Armstorff en huishoudelijke hulp Janette Aardema over samenwerken vanuit passie waar wijkverpleging en huishoudelijke zorg op een mooie manier samenwerken.
21 Jaar geleden begon Tjidi Aardema in Oudehorne als zelfstandige in de thuiszorg. Nu werken bij Aardema Zorggroep 200 mensen met liefde voor het vak in de wijkverpleging en de huishoudelijke zorg. „We willen er zijn voor mensen die thuis ondersteuning nodig hebben. We staan gelijkwaardig en naast cliënten voor huishoudelijke hulp, wijkverpleging en begeleiding voor alle leeftijden.” Ook zijn er 3 mooie dagbestedingslocaties en kunnen we met onze partner Netwerkpsychologen direct schakelen bij psychologische hulp. Persoonlijke bejegening en het zien wat nodig is, dat ondersteunen, daar zetten wij ons dagelijks voor in. Het Aardema Huys in Nieuwehorne belichaamt wie we zijn en wat we doen. We zijn hier geworteld, in een omgeving waar veel mensen en families elkaar kennen, waar je elkaar helpt en omkijkt naar elkaar. Dat is wat zorg voor mij is. Die gedachte willen we verder uitdragen.Vanuit de dorpen rond Heerenveen, strekt het werkgebied van de Aardema Zorggroep zich uit door de hele provincie Friesland.
Wie graag aan de slag wil in de wijkverpleging of de huishoudelijke zorg, is welkom bij Aardema. „Na dertig jaar in het kappersvak vond ik het mooi geweest”, vertelt Janette Aardema (die haar naam deelt met Tjidi, maar geen familie is). „Een vriendin zei, waarom word je geen huishoudelijke hulp? Een dag later zat ik hier, het klikte en mijn leidinggevende vroeg wanneer ik kon beginnen. Natuurlijk vond ik het spannend, ik had in geen dertig jaar gesolliciteerd.” Heerlijk vindt ze het werk dat ze nu een maand of vier doet. „Ik ben hier op mijn plek, de mensen, het contact, de gesprekken, van betekenis zijn voor een ander” zegt ze stralend. „Ik werk vier ochtenden, ik kan het goed combineren met m’n gezin, het is afwisselend. Van huishoudelijk werk tot gesprekken, van het bakje koffie tot signaleren hoe het met iemand gaat en samen eten. Bij de een kom ik een paar keer in de week, bij anderen eenmaal per veertien dagen. De een laat jou misschien meer het werk doen, de ander wordt blij als je haar betrekt door te vragen of ze misschien mee wil helpen. Echt hartstikke leuk, dit kan ik nog dertig jaar doen!”
Respect en een glimlach
Met jarenlange ervaring in een verpleeghuis stapte Eugene Armstorff een jaar terug over naar de thuiszorg. Hij is gediplomeerd Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg). „Toen ik een jaar of vijftien was, wist ik nog niet wat ik wilde, maar mijn ouders zeiden, je bent sociaal en zorgzaam, waarom ga je daar niets mee doen? Vanaf mijn zestiende zit ik in de zorg en ik vind het nog steeds prachtig. Ik krijg energie van wat ik doe, van de mensen die ik mag helpen. Het vertrouwen, respect, de glimlach die je krijgt. Ik begeleid mensen thuis, het is heel breed wat we doen. Van medicatie klaarleggen of toedienen, steunkousen aantrekken, mensen helpen met douchen of wassen. Altijd volgens vaste routes en soms in overleg met collega’s. Bijvoorbeeld met Janette, als zij iets signaleert bij een van de mensen waar ze komt. Dan kijken wij wat er eventueel aan de hand kan zijn en hoe dat aangepakt moet worden. Is er een ander eetpatroon, bijvoorbeeld en waarom? Wat kun je zelf of waar moet je een meer gespecialiseerde collega vragen? Ik vind het heerlijk werk.”
Oplossingsgericht mogen werken
Hoe ervaren ze hun werk? „Ik vind het heel fijn dat we de vrijheid hebben om te doen wat we moeten doen. Er is een sfeer van oplossen als er iets is, aanpakken”, zegt Eugene. „We zijn er voor elkaar en met elkaar”, zegt Janette. „Je moet kijken wat er moet gebeuren. En wat ik belangrijk vind, is dat we er hier met elkaar over kunnen praten en dat er waardering is voor wat je doet.” Tjidi Aardema hoort het met een instemmende glimlach aan. „Dit is hoe we in het leven staan. Onze professionals hebben het zicht op de situatie en ze weten heel goed wat ze kunnen en wanneer ze advies moeten vragen. Ik vind het belangrijk dat zij hun verantwoordelijkheid durven nemen. Oplossingsgericht werken, vertrouwen geven. Zo gaan we hier met elkaar om, we doen wat nodig is met alle waardering die er voor mij altijd bij hoort. Elkaar waarderen en respecteren, om wie je bent en wat je doet en daarmee betekent.”
Hoe kijken Janette en Eugene naar hun toekomst? Eugene: „Ik wil in de nabije toekoemst de opleiding Verpleegkunde gaan doen. Ik ben ambitieus, ik wil verder in dit werk bij dit bedrijf. Voorlopig als Verzorgende, maar ik wil doorgroeien. Mezelf ontwikkelen vanuit de gedrevenheid die ik heb.” Janette: „Nee, dat heb ik helemaal niet hoor, ik vind het prima zo. Ik vind het heel fijn dat ik dit mag doen, dit past bij me, het is wie ik ben. Ik ben er trots op, dit is wat ik doe.” Het tekent de mensen van de wijkverplegingen huishoudelijke zorg van Aardema Zorggroep. Samen zorgen, ieder in het werk dat hem of haar past. Zorgen voor elkaar en voor anderen. Het belang van de cliënt altijd voorop. Omdat je het wilt en fijn vindt.