In samenwerking met M-Ployee HR Solutions 10:03 Bouw, Onderwijs, Techniek / Maak- en procesindustrie, Werk

Behoefte aan nieuwe medewerkers in bouw ongekend groot

Dat is de reden waarom M-Ployee HR Solutions en GAP Academy de handen ineen slaan. Beide bedrijven willen er alles aan doen om zoveel mogelijk mensen de kans te geven aan de slag te gaan in aan de bouw gerelateerde beroepen. „De krapte op de arbeidsmarkt die we momenteel voelen, is voor werkgevers, en zeker personeelsbemiddelaars, een behoorlijke uitdaging”, legt Erik Lassche van M-Ployee uit.

„Hoe gaan we dit oplossen? Eén van de oplossingen is het scholen en omscholen van potentiële instromers op de arbeidsmarkt, waarvoor we een samenwerking zijn aangegaan met GAP Academy.” Maarten van der Vlist van GAP Academy geeft aan dat zij de vragen die MPloyee krijgt kunnen oplossen.

De overheid streeft naar meer vast en minder flex, terwijl M-Ployee zich vooral op het gebied van flex begeeft. Erik:„ Dat klopt, maar wij hebben steeds meer mensen vast in dienst, die we vervolgens detacheren bij onze klanten in met name de bouw.” M-Ployee richt zich vooral op het MKB, bedrijven waar de afdeling HR er vaak bij inschiet, terwijl er wel steeds meer bij komt kijken. “En juist daarin zijn wij gespecialiseerd.”

Op- en afschalen

Erik denkt dat flexwerkers in bepaalde sectoren nooit zullen verdwijnen. Denk aan de schilderswereld, waar in de winter nou eenmaal minder werk is dan in de zomer. „Maar, ook productiebedrijven moeten, wanneer dat nodig is, kunnen op- en afschalen”, legt hij uit. „Kortom, een flexibele schil is vaak nog wel nodig.”

„Daarnaast vinden veel mensen het prettig om flexibel te kunnen werken. Het geeft hen een bepaalde vrijheid, zij sluiten zich daarom graag bij M-Ployee aan. Wij bieden dezelfde arbeidsvoorwaarden als het reguliere bedrijfsleven, inclusief pensioen.”

Een sector waarin M-Ployee vooral actief is, is de bouw en aanverwante sectoren. „Daarin hebben wij de afgelopen jaren veel ervaring opgebouwd. Een bewuste keuze, gegroeid vanuit de historie. De Bouw CAO is best een ingewikkelde CAO waar je verstand van moet hebben. Klanten weten dat het bij ons goed zit en dat weten ook de mensen die bij ons in dienst zijn.”

‘Klanten weten dat het bij ons goed zit en dat weten ook de mensen die bij ons in dienst zijn’

Uitdaging

Daarover dus geen zorgen, meer zorgen heeft Lassche over het toenemende tekort aan vaklieden. „En daar komt de vergrijzing nog eens bovenop. Kortom, het is de uitdaging voor nu en de komende jaren waar we de mensen vandaan gaan halen. We kijken ook steeds vaker naar de markt van zij-instromers. Alleen moeten die wel worden opgeleid en daar hebben wij geen verstand van.”

Om die reden ging M-Ployee op zoek naar een partner die dat op zich kan nemen en kwam zodoende uit bij GAP Academy. Erik:„ We hebben intensieve gesprekken gevoerd en weten van elkaar waar we goed in zijn. GAP Academy is een partij die goed is in scholing en omscholing, vandaar dat we hebben gekozen voor samenwerking, waardoor we de sterke kanten van elkaar kunnen benutten. Het moet uiteindelijk een win-win situatie worden, en dan vooral voor de bedrijven en de mensen die zich willen laten scholen, dan wel omscholen.”

Vier stappen programma

„Wij kunnen de opleidingskloof van M-Ployee oplossen”, is de overtuiging van Maarten van der Vlist. „We hebben daarvoor een vier stappen programma ontwikkeld, waarmee kandidaten snel kunnen ontdekken of de bouw iets voor hen is en zo ja, welke kant ze dan op willen.” Dat stappenprogramma begint met een omgekeerde selectie, een test of de bouw überhaupt iets voor de kandidaat is. Is dat het geval dan volgt een assessment, waarin in acht dagen wordt gekeken wat de kandidaat kan en leuk vindt. Vervolgens gaat hij of zij met dat advies een opleiding van 16 weken in. En uiteindelijk stroomt hij of zij uit naar een partnerbedrijf, waar de kandidaat wordt gekoppeld aan een meester, om het vak in de praktijk verder te leren.

„Dit doen we in Stadskanaal en Drachten en we richten ons daarbij op kandidaten uit de drie noordelijke provincies”, legt Maarten uit. „We willen vooral mensen enthousiast krijgen voor de bouw, mensen die vaak niet via de reguliere weg aan de slag gaan. Dan heb je het dus over zijinstromers, maar ook over schoolverlaters.” Op deze manier gaan elk jaar circa 100 mensen de bouw in. „Ik weet het, het is een niet genoeg, maar elke kandidaat is er een.”

Breed inzetbaar

Erik wil benadrukken dat ook bestaande medewerkers van klanten kunnen worden opgeleid. „Het is belangrijk dat mensen zo breed mogelijk inzetbaar zijn, daarom is het nooit weg om je verder op te laten leiden. Wanneer je bijvoorbeeld schilder bent, is het interessant om ook het vak van glaszetter onder de knie te krijgen. Vooral omdat daar veel behoefte aan is.” Maarten:„ Via GAP Academy kunnen mensen in korte tijd kennis maken met een prachtig beroep, veelzijdig en ontzettend leuk om te doen. Dat willen we graag laten zien. De bouw biedt de mogelijkheden om snel weer op een mooie positie terecht komen, inclusief prima verdiensten. Een uitgelezen kans voor mensen die op zoek zijn naar iets nieuws en wellicht nog niet aan de bouw hebben gedacht. Wij spelen elkaar de bal toe, het is aan de toekomstige vaklieden om die bal in te koppen.”

www.m-ployee.nl

www.gapacademy.nl

(Visited 20 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten