In samenwerking met Windmolens op maat 14:26 Agri & Food, Energietransitie, Innovatie / Onderzoek

‘Bij energie opwekken gaat het om maatwerk’

‘Wat energie betreft wil ik graag zelfvoorzienend zijn’. Een opmerking die Rudi Groenendal, vertegenwoordiger van Windmolens op Maat B.V. in Appingedam, steeds vaker te horen krijgt wanneer hij bij een klant op bezoek is. „Duurzame ondernemers die zelfvoorzienend willen zijn, komen met een investering in een windmolen een stap dichterbij dat doel.” Windmolens op Maat is vooral actief in de agrarische sector, maar volgens Groenendal bieden de windmolens van Windmolens op Maat ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld kleinere bedrijventerreinen.

Windmolens op maat is een onderdeel van Hulst Innovation Holding, een innovatief bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Het bedrijf plaatst al vele jaren windmolens in de agrarische sector. „Deze windmolens zijn afkomstig uit Denemarken”, maakt Groenendal duidelijk. „We werken uitsluitend met gecertificeerde onderdelen en de Deense standaard is de hoogste die er is.”
„We nemen de klant het gehele traject uit handen”, voegt Janine Draijer, van de Financiële afdeling, toe. „Van de verkoop en het aanvragen van een vergunning tot het installeren en opleveren van de windmolen. De klant heeft er geen omkijken naar. Daarmee onderscheiden wij ons in deze markt.”


Kantelbare mast
Windmolens op Maat is de enige leverancier die windmolens van 15 en 18 meter hoog met een kantelbare mast levert. Groenendal:„ Voordeel hiervan is dat je bij service en onderhoud geen hoogwerker nodig bent. Je kunt de molen als het ware plat leggen en dan het onderhoud uitvoeren.” In principe mag het bedrijf windmolens tot 30 meter hoog plaatsen, maar gemeenten zijn nog niet zover met de wet- en regelgeving waarin dit wordt toegestaan. „Met name als je verder landinwaarts komt en de wind minder hard waait, is 30 meter een betere hoogte”, weet Groenendal.


Een gemiddelde windmolen van 15 meter levert elk jaar tussen de 50.000 en 90.000 kilowatt uur aan stroom. „Daarvoor heb je in vergelijking 350 zonnepanelen nodig, die echter de meeste stroom op de piekuren leveren. Doordat straks de salderingsregeling wordt stopgezet, is dat minder aantrekkelijk. Een combinatie van wind- en zonne-energie zou dan het meest gunstig zijn. Terug leveren is straks niet meer interessant, zelfvoorzienend worden wel. Het gaat derhalve om maatwerk en daarover gaan wij uitgebreid met elke klant in gesprek.” Omdat Windmolens op Maat diverse windmolens te koop heeft, is het bedrijf in staat om bijna elke klant met 1 windmolen in combinatie met zonnepanelen zelfvoorzienend te maken.


Terugverdientijd

Tenslotte wil de klant natuurlijk weten wat de terugverdientijd van een windmolen is, maar dat is volgens Groenendal moeilijk aan te geven. „Dat is vooral afhankelijk van de stroomprijs, die de laatste tijd nogal fluctueert. Vroeger was de terugverdientijd gemiddeld 10 jaar, later werd dat 4 jaar en momenteel is het 6 jaar. Belangrijker is om te berekenen wat een kilowatt uur kost en dat is op dit moment 12 cent. Zet dat maar eens af tegen de normale kostprijs wanneer je stroom inkoopt. Die rekensom is niet zo moeilijk. Mede om die reden verwachten wij dat de verkoop van windmolens in zowel de agrarische sector als bij het kleine bedrijfsleven nog een grote vlucht gaat nemen.”
windmolensopmaat.nl

(Visited 111 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten