In samenwerking met Bynt 16:48 Bouw

Bynt groeit met prefab houtskeletbouwJelmer Bruinsma

Het twee jaar geleden in Harlingen opgerichte Bynt heeft net voor 40 vakantiewoningen in Duitsland prefab houtskeletbouwelementen gemaakt en heeft de productie goed op gang. De duurzame insteek van het bedrijf zorgt er mede voor dat het klantenbestand groeit. „Jo moatte mei de tiid mei”, zegt Rintje Miedema, samen met Jelmer Bruinsma eigenaar en oprichter van Bynt.

Prefab houtskeletbouw past precies in de huidige energietransitie en ook in het kader van de stikstofproblematiek scoort het goede natuurvriendelijke cijfers. De bouwelementen zijn uitsluitend van duurzaam hout, dat op een duurzame manier wordt vervaardigd. Ook is het mogelijk projecten volledig duurzaam en circulair uit te voeren, met bijvoorbeeld houtwol en hennep als isolatiemateriaal.


Niet afhankelijk van het weer
Bynt levert alles op het gebied van houtskeletbouw, complete woningen, daken en uit- en aanbouwen. Omdat het de prefab elementen in de nieuw gebouwde fabriekshal maakt, zijn de bouwbedrijven waar het aan levert, minder afhankelijk van het weer en kunnen hun planning halen. Dankzij de automatisering en het gebruik van robots leveren ze bijvoorbeeld ook nog eens constant dezelfde kwaliteit.
Het bedrijf werkt met hout en met andere natuurlijke bouwmaterialen. Gezien de traditionele bouw met beton en steen in prijs stijgt is de keuze voor houtskeletbouw eerder gemaakt. „Dat spilet ús yn de kaart”, zegt Miedema.


Automatisering en robots
In de nagelnieuwe moderne hal in Harlingen van 11 meter hoog en zeventig meter lang wordt veel werk geautomatiseerd en door robots gedaan, maar werken toch ook twaalf mensen. Sinds enkele maanden in twee ploegendiensten. Er kunnen wel weer wat timmermannen in de werkplaats bij. Wat ze moeten kunnen? „Technysch ynsjoch en gefoel foar hout hawwe”, zegt Miedema (43). Ook een extra technisch tekenaar is welkom bij het Harlinger bedrijf.


De naastgelegen autogarage aan de Industrieweg is onlangs aangekocht – dat bedrijf is verhuisd naar elders in Harlingen – om verdere uitbreiding te realiseren. Deze ruimte wordt vooral gebruikt voor opslag van materialen. Het terrein voor opslag van de elementen.


Miedema en Bruinsma zijn vier jaar geleden begonnen met hun plannen voor Bynt. Twee jaar later stond de nieuwe fabriekshal en werd het eerste werk uitgevoerd. Dat de fabriekshal elf meter hoog is, is overigens voor het werk niet echt noodzakelijk, maar vooral voor een prettige werkomgeving voor de medewerkers.
Fijn werkklimaat gerealiseerd
Wel geeft de hoogte de mogelijkheid een uitbreiding met een extra verdieping te realiseren. Het werkklimaat is er fijn, met veel daglicht en speciaal voor de akoestiek (geluidsdemping van de machines) zijn de wanden geperforeerd. Er zijn mechanische tilhulpen, overal is aan gedacht om het werk zo ergonomisch verantwoord mogelijk te maken voor de medewerkers.


Dankzij de moderne machines is er in verhouding niet veel personeel nodig: handig in tijden van personeelskrapte op de arbeidsmarkt. Bovendien is de focus op duurzaamheid belangrijk. Op dit moment werkt het bedrijf bijvoorbeeld aan een speciale hoes die het verpakkingsmateriaal kan vervangen dat normaliter om de door Bynt gemaakte houtskeletbouwelementen wordt gespannen. Zo’n hoes kan dan simpel gezegd net als een statiegeldfles terug naar de eigenaar zodra het bouwelement op de betreffende bouwplaats is aanbeland.


Plastic afval verminderen

„Dat skeelt in hiel soad plastic ôffal”, weer Miedema. Op alle mogelijke manieren doen ze hun best zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Ervaring met het reilen en zeilen in de bouwwereld hebben beide mannen al tientallen jaren, Miedema begon ooit als timmerman en Jelmer Bruinsma groeide op in het door zijn vader opgerichte Bouwbedrijf Bruinsma in Harlingen. Beide mannen zijn daar ook directeur van: een bouwbedrijf met zo’n 65 medewerkers.


Met het oprichten van Bynt vullen ze een gat in de markt voor duurzame prefab houtskeletbouw. „Wy binne ûndernimmers en seagen kânsen.” Dat die kansen er ook echt zijn, blijkt wel uit de goed gevulde orderportefeuille met met grote en kleine(re) opdrachten. Er is behoefte aan prefab omdat er onder goed geconditioneerde omstandigheden kant en klare bouwelementen gerealiseerd worden. Niet alleen kan daardoor de bouwtijd aanzienlijk worden verkort, ook wordt het aantal transportbewegingen van en naar de bouwplaats drastisch gereduceerd.


In Nederland is genoeg werk
Bynt levert aan Nederlandse bouwbedrijven. Groeien naar het buitenland hoeft niet, er is in Nederland werk genoeg. Bij het Duitse project met de prefab houtskelet-elementen, leverde Bynt het aan een Nederlands bouwbedrijf die het ter plaatse heeft afgemonteerd. Harlingen ligt aan een snelweg, het transport is binnen Nederland prima te doen.


De toekomst ziet er goed uit. De overheid stuurt de maatschappij op vele fronten naar het beperken van fossiele brandstoffen. Goed geïsoleerde houtskeletwoningen leveren ook een bijdrage aan het beperken ervan. „Wy sjogge de takomst mei betrouwen temjitte”, zegt Miedema.


byntwerkt.nl

(Visited 470 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten