In samenwerking met Countus 10:03 Agri & Food, Business to Business

Countus: zorgen bepaalde bedrijven bij afbouw derogatie

Harmen Westra en. Marcel van Alphen

De afbouw van de derogatie moet leiden tot algehele afschaffing in 2026. Bij Countus zitten specialisten klaar om per bedrijf te kijken wat mogelijk is binnen de complexiteit van wet- en regelgeving, zeggen Marcel van Alphen en Harmen Westra van Countus.

Dat het mestdossier complex is hoef je de agrarische specialisten als Van Alphen en Westra niet uit te leggen. Harmen Westra is sinds 2007 adviseur voor melkveehouders en kent de wet- en regelgeving op z’n duimpje. Marcel van Alphen – mede-eigenaar van Alan Accountants en Adviseurs, dat net onderdeel is geworden van Countus – is geworteld in de agrarische sector en praat mee in diverse discussiegroepen in de keten.

Het meest effectief, zeggen beide adviseurs met hart voor de agrarische sector, is per bedrijf te kijken wat je het beste kunt doen. „Met alle parameters die je hebt van een bedrijf, moet je kijken wat er wel kan, omdat niet generiek is aan te geven wat het beste is. Een van de opties waar we positief resultaat van zien, is samenwerking en afstemming tussen melkveehouders en akkerbouwers in hetzelfde gebied. Vanuit eigen gezichtspunten doen veel van hen een beroep op meer beschikbaar land”, zegt Harmen Westra.

Over en weer kun je kijken of en hoe je landgebruik en mestafzet kunt combineren. Iets dat misschien nooit hoefde, maar nu vanuit de problematiek van schaarse ruimte, in een aantal gevallen kan het lonend zijn bij het zoeken naar oplossingen binnen de mestproblematiek.” Ze tekenen aan dat uitruilen van (blijvend) grasland zijn beperkingen voor het GLB heeft en dat met name het weer (draagkracht van het land) van grote invloed is op de mogelijkheid om mest uit te rijden op de grond van de akkerbouwer.

Zorgen om kleine en familiebedrijven
„Inzicht in een bedrijf helpt om specifiek aan de knoppen te draaien. Optimaliseren van de bedrijfsvoering en financieel resultaat, zoeken naar een ander verdienmodel, het zijn verschillende vertrekpunten. Mest kost geld, dus de vraag is aan welke knoppen jij met jouw bedrijf en in jouw situatie het beste kunt draaien om minder mest af te voeren. Naast de lagere kosten voor mestafzet heeft dit vaak een extra positief effect op het financiële resultaat van het bedrijf. De complexiteit en de druk van wet- en regelgeving vraagt om inzicht om daar te komen”, zegt Westra. „We merken bij veel boeren dat ze best hun bedrijfsvoering willen aanpassen, maar stellen met hen vast dat de wet- en regelgeving zo complex en vaak zo tegengesteld is aan het doel wat men politiek eigenlijk wil bereiken, dat veel boeren uiteindelijk weinig kanten op kunnen. Het is heel jammer dat niet beter inhoudelijk is gekeken wat wel effectief zou zijn geweest om bepaalde doelen te halen. We maken ons zorgen of met name kleinere en familiebedrijven dit overleven. Daar zitten juist veel bedrijven tussen die wel graag landbouw en natuur combineren, dat zijn ze gewend. Door stapeling van maatregelen en stijgende kostprijs is de intensivering toegenomen. Afschaffing van derogatie leidt vooral tot weer hogere lasten en een grotere druk op het milieu door toenemend mesttransport over grotere afstanden, meer kunstmestgebruik en meer druk op de toch al schaarse ruimte in ons land.”

Politiek bestuurlijk hopen Van Alphen en Westra dat vaker per gebied gekeken wordt welke landbouw en natuurvormen het beste passen. Tegen de boeren zeggen ze, het ondernemerschap wordt steeds belangrijker en kijk met een gespecialiseerd adviseur naar wat jij wel kunt doen binnen de gestelde kaders om je bedrijf een duurzame toekomst te geven.

countus.nl

(Visited 111 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten