In samenwerking met Discriminatie Meldpunt Groningen 17:13 Zorg, Life Sciences & Health

‘De bewustwording groeit’

meldpunt discriminatie groningen

De eerste bedrijven hebben zich bij het Discriminatie Meldpunt Groningen gemeld. „Ze willen hun protocol aanscherpen: op het gebied van gelijke behandeling, pesten, seksueel grensoverschrijdend gedrag en wij kunnen daarin adviseren”, zegt Niek, directeur van het Discriminatie Meldpunt Groningen. Het is volgens hem vooral een gevolg van alle ophef die er is ontstaan naar aanleiding van de seksueel grensoverschrijdende zaken die de media momenteel beheersen. „Mensen reageren anders op het onderwerp, de bewustwording neemt toe.”

Collega Eva denkt dan ook dat meer bedrijven zich gaan melden. „Gedrag en denkwijze zijn niet expliciet”, zegt ze. „Die is zoals die is. ‘Zo doen we het altijd’, is iets wat je vaak hoort. Maar, een bestaande bedrijfscultuur hoeft niet voor iedereen prettig te zijn, terwijl die cultuur vaak moeilijk te doorbreken is. Kortom, waar moet je beginnen? Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich veilig voelt op de werkvloer? Daarvoor kan men bij ons terecht, daar zijn concrete tools voor.”

Bespreekbaar maken

„Het gaat om bewustwording. Zeker als je het zelf nog nooit hebt meegemaakt, er geen ervaring mee hebt, is het moeilijk voor te stellen wat pesten met iemand doet of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Praten kan helpen, begrip voor elkaars standpunten hebben. Het Meldpunt kan daarbij helpen, zonder dat we met de vinger wijzen. We willen het vooral bespreekbaar maken.”

„Ik durf te stellen dat wij een goede gespreksleider zijn”, gaat Niek verder. „We hebben veel ervaring met allerlei situaties die zich kunnen voordoen. We zetten mensen met elkaar aan tafel en laten ze zelf tot inzicht komen wat anderen ervaren wanneer die op welke manier dan ook onheus bejegend worden. En ja, soms moet je daarvoor ook de bedrijfscultuur doorbreken, waarbij het management of de directeur de norm moet stellen.”

Anonimiteit

Het Discriminatie Meldpunt Groningen ontvangt zo’n 200 à 250 meldingen per jaar. Volgens Niek en Eva is het slechts het topje van de ijsberg. „Vanzelfsprekend staat anonimiteit bij een melding voorop. De melder bepaalt uiteindelijk ook wat er met de klacht of melding wordt gedaan. Komen er veel signalen binnen over één bepaalde organisatie, dan kan het Meldpunt altijd preventief iets aan de achterkant doen, zonder dat daarbij namen worden genoemd.”

‘Vanzelfsprekend staat anonimiteit bij een melding voorop’

Voorlichting

Naast het ontvangen van klachten en het registeren daarvan, is voorlichting een belangrijke taak van het Meldpunt. „Dat doen we vooral op scholen, maar in toenemende mate ook bij bedrijven en organisaties”, legt Niek uit. „We gaan elke week wel naar een basisschool, middelbare school of het MBO. Zij zijn de professionals van morgen en het is goed om vroegtijdig voorlichting te geven.”

Eén van de voorlichtingen, die als thema #MeToo heeft, bestaat uit het kijken van een korte film. Wat onschuldig begint, eindigt in een traumatische ervaring. Niek:„ De film duurt 15 minuten, met daarin zeven keer een pauze. Daarin vragen we aan de kijkers wat ze hebben gezien en wat er eigenlijk gebeurt. Want, ergens in het proces gaat er iets mis. Hoe bepaal je de grens, waar gaat iemand te ver, het gaat om bewustwording. Dat proberen we met deze film en de discussies daar omheen los te maken.” „Het mooie is dat na afloop van de film altijd wel een aantal jongeren in de het lokaal achterblijft en met hun verhaal komen. Dan weet je dat ze ergens mee rondlopen wat ze kwijt willen. Het is zo belangrijk dat je je verhaal kwijt kunt, dat is vaak het begin om iets te kunnen afsluiten. Helaas kan praktisch elke vrouw wel een voorbeeld geven van grensoverschrijdend gedrag. Als we na elke workshop iemand kunnen helpen, dan is dat al winst.” Tijdens de voorlichting is er altijd een docent en zorgcoördinator aanwezig. „Komt er iets naar voren, dan is het belangrijk dat deze persoon goed wordt opgevangen door de school.”

Ontwikkeling

„Een samenleving is nooit af”, besluiten Niek en Eva. „Die is voortdurend in ontwikkeling. Dat zie je nu met de actualiteit rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag. In gang gezet door #MeToo een aantal jaren geleden en nu in ons land uitermate actueel. Daarom moet je aandacht aan de problematiek blijven besteden, ook lijkt er op het oog weinig aan de hand. Wij spelen daarop in. Het Discriminatie Meldpunt Groningen is er voor iedereen die te maken heeft met grensoverschrijdende situaties, op welke manier dan ook.”

www.discriminatiemeldpunt.nl

Het Discriminatie Meldpunt Groningen helpt en ondersteunt iedereen in Groningen (stad en provincie) die slachtoffer is van discriminatie. De organisatie heeft drie kerntaken: Klachtbehandeling, educatie & preventie en beleid & advies. „Wij voeren een wettelijke taak uit namens de gemeenten in de provincie Groningen”, legt Niek uit. „We merken dat de Groninger gemeenten veel belang hechten aan onze taak en ons werk.”

(Visited 36 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten