In samenwerking met Noorderpoort 13:53 Onderwijs, Techniek / Maak- en procesindustrie, Werk

DSM en Noorderpoort versterken samen de regio

In 2014 begonnen DSM en Noorderpoort gezamenlijk met het opleiden van nieuwe medewerkers, die na 2 jaar als Operator B aan de slag kunnen bij DSM in Emmen. Sindsdien hebben een kleine 100 operators hun weg binnen het bedrijf gevonden. Een groot aantal van hen heeft inmiddels carrière gemaakt binnen DSM. Het beste bewijs daarvoor is wellicht Gino Mulder, die zonder technische achtergrond aan de opleiding begon, maar inmiddels als Lijnoperator (afdelingsverantwoordelijke) opereert. „DSM biedt alle kansen om door te groeien.”

Gino (36 jaar) vertelt vol passie over het werken bij DSM. „Ik kan me nog goed herinneren toen ik hier voor het eerst het leslokaal binnenstapte. We begonnen met een introductieweek en het ging er heel gemoedelijk aan toe.” Het leslokaal bevindt zich middenin één van de fabrieken van DSM, waardoor theorie en praktijk optimaal op elkaar afgestemd kunnen worden.


Werken en leren
Gino zat in een BBL-traject, wat inhoudt dat hij 5 dagen per week ging werken en 1 dag naar school. „Alle voorzieningen voor de opleidingen zijn tot in de puntjes geregeld en er wordt alle tijd genomen om het vak van operator onder de knie te krijgen.” Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat alle studenten in het eerste jaar boventallig zijn. „Je wordt dan gekoppeld aan een begeleider, die je wegwijs maakt in de fabriek, zodat je alle processen goed kunt leren.”
Na 2 jaar slaagde hij met vlag en wimpel voor zijn Operator B diploma. „Na een tussenjaar ben ik de opleiding Operator C gaan doen, dat wordt afgerond met een scriptie. Het verbeterplan van mijn scriptie is uiteindelijk ook in de praktijk gebruikt. Tijdens het tussenjaar heb ik aan verschillende verbetervoorstellen gewerkt, die uiteindelijk ook zijn toegepast. Dit geeft aan hoe DSM waardeert wat je doet en stimuleert om continu te verbeteren.”


Sfeer
„Wat ik aantrekkelijk vind aan het werken bij DSM? Er wordt een veilige werkplek geboden, de mogelijkheden om je te ontwikkelen worden gestimuleerd en men hecht veel waarde aan tevreden medewerkers. De mens staat bij DSM voorop, dat spreekt mij erg aan. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de maandelijkse gesprekken tussen de teamleider en de medewerker. Ook stel je samen met je teamleider voor elk jaar een ontwikkelplan op. Hierin bespreek je wat de doelstellingen voor het jaar zijn. Met elkaar willen we naar een hoger niveau.”


Praktijk gericht
Verantwoordelijk voor de theorie is Wilco Grevers, die ooit begon bij DSM in Schoonebeek en 12 jaar geleden bij DSM in Emmen als docent terugkeerde. Hij kent zodoende het bedrijf en de processen goed. „De opleiding is grotendeels op de praktijk gericht, ’s morgens krijgen de studenten theorie en ‘s middags gaan ze met praktijkopdrachten aan de slag, waarvoor ze ook daadwerkelijk de fabriek in gaan. We kunnen tijdens de les ook de fabriek inlopen, mocht daar aanleiding toe zijn. Dat maakt de combinatie van leren en werken bij DSM aantrekkelijk.”
In de afgelopen 8 jaar is iedereen die aan de opleiding begon geslaagd. „Een groot compliment voor alle studenten, die zonder uitzondering gemotiveerd zijn en merken dat ze binnen DSM gewaardeerd worden. Je kunt bij DSM snel carrière maken en dat spreekt mensen aan. Iedereen die de opleiding heeft gevolgd, werkt hier tot volle tevredenheid.”
„DSM vindt het belangrijk dat medewerkers zich blijven ontwikkelen, het biedt daarvoor volop kansen en uitdagingen. Het blijven opleiden van mensen heeft ook met de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te maken. Mensen moeten gezond hun pensioen kunnen halen, dat kan binnen DSM.”


Veel te bieden
„We leven in een dynamische tijd”, gaat P&O manager Matthieu van der Vloed verder. „DSM staat als een aantrekkelijke werkgever bekend. We hebben veel te bieden. Ook als je niet over de juiste papieren beschikt, ben je welkom. Samen met Noorderpoort leiden we iedereen in twee jaar op voor een prachtig vak als operator B. Daarnaast kan in onderling overleg, afhankelijk van wederzijdse behoefte en op basis van persoonlijke ontwikkeling van de medewerker, worden besloten tot verdere opleiding.”
De samenwerking met Noorderpoort is volgens Van der Vloed succesvol, „omdat Noorderpoort een constant niveau van kwaliteit in de opleiding kan leveren. Samen met Noorderpoort leiden we iedereen in twee jaar op voor een prachtig vak als Operator B. Daarnaast kan in onderling overleg, afhankelijk van wederzijdse behoefte en op basis van persoonlijke ontwikkeling van de medewerker, worden besloten tot verdere opleiding.”


Sollicitaties
Dat de huidige arbeidsmarkt uitdagend is, behoeft geen nader betoog, weet ook coördinator opleidingen en trainingen Michel Lufting. Hij zit middenin de sollicitaties. „Vanwege de toenemende vergrijzing zijn wij al in 2014 in samenwerking met Noorderpoort een eigen opleiding Operator B begonnen. Ik ben zelf ook via die opleiding bij DSM terecht gekomen.”
Michel is blij dat de jongere generatie in de gaten heeft dat een leven lang leren/ontwikkelen belangrijk is om mee te kunnen blijven doen. „De ontwikkelingen in de procestechniek gaan razendsnel. Het is niet voor niets dat DSM mogelijkheden biedt om de kennis bij medewerkers op peil te houden, dan wel uit te breiden. Als je gemotiveerd bent en wilt investeren in jezelf, kun je bij DSM alle kanten op.”


Dialogen
En daar wordt Noorderpoort graag bij betrokken. „We zijn blij met onze jarenlange samenwerking met DSM”, zegt Directeur Techniek bij Noorderpoort Marchel Arling. Hij roemt vooral de intensieve dialogen die beide organisaties met elkaar hebben en die telkens opnieuw leiden tot verbetering van de opleiding, maar ook verbreding. „Zo starten we binnenkort met de opleiding maintenance en engineering.”
Ook het aanbieden van opleidingen in de zogenaamde derde leerweg neemt toe. Dat is een variant van de BBL-opleiding die afwijkt van de standaard urennorm en daardoor sneller en flexibeler is. „Het gaat dan bijvoorbeeld om een cursus pomptechniek, meet- en regeltechniek, waterstof of elektrotechniek. Je volgt dan één module bij Noorderpoort, bij één van onze vestigingen of in house bij een van de bedrijven.”


„De samenwerking tussen DSM en Noorderpoort heeft de regio Emmen veel gebracht”, is de overtuiging van Marchel. „Er zijn inmiddels meer dan 100 gediplomeerde operators bij DSM ingestroomd, dat is goed voor het bedrijf en voor de regio. Als Noorderpoort hebben we hier een bijdrage aan mogen leveren en daar zijn we trots op. Tevens tonen we (DSM en Noorderpoort) onze wendkracht, door mogelijkheden te verkennen en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.”

www.dsm.com

www.noorderpoort.nl

(Visited 12 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten