In samenwerking met Otto Barkhuis Mechanisatie 08:02 Agri & Food, Techniek / Maak- en procesindustrie

Een naam in landbouwmechanisatie

Dat is Otto Barkhuis Mechanisatie, een familiebedrijf met vestigingen in Siddeburen en Musselkanaal. Het bedrijf verkoopt nieuwe en gebruikte landbouwwerktuigen en verzorgt het onderhoud. Nakomen wat je beloofd en gewoon doen wat je zegt, het klinkt vanzelfsprekend, maar bij Otto Barkhuis maken ze het al vele tientallen jaren waar. En dat heeft een uitgebreid klantenbestand opgeleverd. „Daarnaast zijn de merken die je voert van belang”, vertelt directeur Albert Barkhuis.

Namen als Fendt, Grimme, Valtra, Agrifac, Beco en JCB zijn gerenommeerde merken, het zijn machines en landbouwwerktuigen die de medewerkers van Barkhuis van binnen en van buiten kennen. En dat is nodig ook, gezien het intensieve gebruik van de machines en landbouwwerktuigen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de akkerbouwbedrijven. Na het zaaien en poten moeten de machines onderhouden worden, waarna in de zomer en het najaar de oogst begint en alles weer moet werken. „Eind november zijn de meeste producten wel uit de grond, dan weet de boer ook wat hij heeft verdiend en kan hij eventueel investeren.”


Investeringen
„De melkveehouder is meer afhankelijk van de melkprijs, die is op dit moment goed, maar kan over een tijdje wel weer dalen. Dat is een onzekere markt.” Zoals de hele landbouwsector momenteel in onzekerheid verkeert, een situatie die zijn weerslag heeft op de verkoop van nieuwe en gebruikte machines en landbouwwerktuigen. Barkhuis:„ De politiek bepaalt geen koers, waardoor de boer geen lange termijn planning kan maken en dus wacht met zijn investeringen. Moet je nu een nieuwe stal gaan bouwen, mag je nog gewasbeschermingsmiddelen blijven gebruiken? Er is geen duidelijkheid en dat merken we.”


Negatief over de toekomst is Barkhuis echter niet, integendeel. „We moeten toch blijven eten. Het produceren van voedsel zal altijd blijven. En waar gebeurt dat? Op de meest vruchtbare gronden en die hebben we hier in Groningen.”


Nieuwe technieken
„Wat je ziet is dat boeren investeren in steeds grotere machines en tractoren en er gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technieken om het land te bewerken. Dat heeft ook consequenties voor onze medewerkers. Ze moeten steeds vaker op cursus om bij te blijven en zich de nieuwe technieken eigen te maken. Daar komt bij dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe mensen te vinden. Ik roep het al 25 jaar tegen de jeugd: ga een vak leren. Dan weet je zeker dat je mooi werk kunt doen.”
Barkhuis verwacht dat de schaalvergroting gaat doorzetten. „Maar, op een gegeven moment houdt het op. Dan stoppen er geen boeren meer en meer land is er ook niet voorradig. De keuze ligt nu bij de politiek welke kant het opgaat. Ik verwacht in de toekomst meer gespecialiseerde landbouwbedrijven. En het allerbelangrijkste is dat we positief naar de sector blijven kijken. De boer wil wel en Groningen is een landbouwprovincie, waarin wij nog vele jaren met veel plezier actief willen blijven.”


ottobarkhuis.nl

(Visited 940 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten