In samenwerking met Kornet Beton Balk B.V. 07:58 Agri & Food

Optimaal ruwvoer winnen en opslaan

De gezondheid van de dieren is het belangrijkste wat er is op het melkveebedrijf. Het rantsoen is één van de sleutelfactoren voor een goede gezondheid van koeien. Daarom is het extra belangrijk om de ruwvoeropslag op het bedrijf te blijven ontwikkelen. De kwaliteit van het ruwvoer stijgt, de koe neemt meer ruwvoer op en de melkgift stijgt. Hendrik Kornet van Kornet Beton Balk B.V. geeft adviezen over optimaal ruwvoer winnen en opslaan.

Een optimale melkproductie en een gezonde koe beginnen met goed grasland en inkuilmanagement. Suikerrijk ruwvoer met een goed eiwitpercentage is van essentieel belang voor de melkgift. Zeker nu de bemestingsnormen krapper worden. Daarom is het des te belangrijker dat vooral het eiwit niet verloren gaat in de ruwvoeropslag.


Schimmelvorming in de kuil
Volgens Kornet begint een goede conservering met een goed inkuilmanagement. Hij ziet in de praktijk nog wel eens dingen misgaan. „Wij zien vaak dat veehouders te grote en te brede sleufsilo’s als ruwvoeropslag hebben. Daarbij kan de chauffeur van de shovel of de aanrijtrekker de aanvoer onvoldoende bijhouden en goed aanrijden. Gevolg: hij verzuipt in het product en er wordt niet goed genoeg aangereden. Er blijft teveel zuurstof in de kuil achter. Dit geeft schimmelvorming en dat is funest voor de voederwaarde.”


Een ander probleem wat Kornet vaak signaleert is schimmelvorming door te vol gepropte ladewagens. „Dit zie je vaak bij melkveehouders die land op afstand hebben. Wordt er dan ingekuild met de ladewagen, dan heeft de chauffeur de neiging de wagen zo vol mogelijk te stoppen. Dat klinkt logisch, maar kan negatieve gevolgen hebben. Door het vol proppen ontstaan harde bonken in het kuilgras. Die bonken vind je later bij het voeren terug, helemaal vol schimmel. Ik raad chauffeurs daarom aan om de bodemketting van de wagen eerder te gebruiken om te schuiven, niet om te persen.”


Lasagnekuil steeds populairder

De lasagnekuil wordt volgens Kornet steeds populairder onder de melkveehouders. „Het geeft de mogelijkheid de eerste snede, die eiwitrijk is en de tweede, derde of vierde snede, met veel structuur boven elkaar in te kuilen met als mogelijkheid het zware eiwitrijker herfstgras als toplaag in te kuilen. Dit laatste geeft een ideale zware eiwitrijker afdeklaag. Dit melkt als een raket”, is zijn ervaring.


Volgens Kornet is het ideaal als bij lasagnekuilen de melkveehouder beschikt over drie sleufsilo’s. Twee kunnen er dan in het inkuilseizoen worden gebruikt om te vullen. „Als je ze tegelijkertijd vult, voorkom je problemen met de inkuilcapaciteit. Er zijn twee aanrijtrekkers of shovels en twee inrijmogelijkheden. De andere sleufsilo gebruik je in de zomer om uit te voeren. Om voldoende voersnelheid te houden kun je beter twee sleufsilo’s van tien meter breed hebben, dan één van twintig meter breed. In de wintermaanden voer je vanuit één sleufsilo voor een optimale voersnelheid.”


Ruwvoeropslag met sleufsilo’s
Kornet Beton Balk B.V. kan sleufsilo’s leveren en bouwen in elk gewenst formaat. Het bedrijf heeft de productie in eigen beheer waardoor de lijnen volgens Kornet kort blijven voor de klant. Tijdens het ontwerp van de sleufsilo is er nagedacht over de meest optimale manier van de afvoer van pers-sappen en water. De sleufsilo’s worden uitgevoerd met een goedgekeurd afvoersysteem. Het afschot in de vloer wordt naar één zijde gebouwd met afvoeren door de silo elementen. Hierdoor kunnen de afvoeren niet verstopt raken of stuk gereden worden.


Doordat de perssappen en regenwater via hetzelfde kanaal worden afgevoerd, worden verstoppingen voorkomen. Het water en de sappen worden afgevoerd naar een septictank. In de lengte blijft de vloer in de sleufsilo waterpas, zodat er aan de voor- en achterzijde van de sleufsilo in- en uitgekuild kan worden met behulp van het Kornet Cover Solutions (KCS) afdeksysteem.


Geautomatiseerd afdeksysteem
Voor een goede conservering van het ruwvoer is een goede basis het halve werk. Met het KCS automatisch afdeksysteem wordt de kuilbult volledig luchtdicht afgesloten. Ook boven de wanden van de sleufsilo uitkuilen is geen probleem met het afdekkleed, dat door de elasticiteit altijd met de kuil mee vormt. Het elastische afdekkleed weegt 1,7 kilogram per vierkante meter en is volledig luchtdicht. Hierdoor krijgen broei en schimmels geen kans om de conservering negatief te beïnvloeden. Het veelzijdige afdeksysteem is in de breedte verstelbaar en te verkrijgen als portaalsysteem of als rijdend systeem over de sleufsilowand.


Een kuil afdekken is normaal gesproken een fysiek zware en tijdrovende activiteit. Met het KCS afdeksysteem is dit volgens Kornet echter verleden tijd. De afdekmachine doet het werk en in plusminus dertig minuten is de kuil volledig luchtdicht afgedekt. „De veehouder kan efficiënter werken en meer tijd aan andere zaken besteden”, aldus Kornet. Het geheel is proportioneel te bedienen met een afstandsbediening.
Afdeksysteem is milieuvriendelijke oplossing voor ruwvoeropslag
Het KCS afdeksysteem is een milieuvriendelijk systeem. Het afdekzeil kan vele jaren gebruikt worden waardoor de veehouder plastic bespaart. „Onze eerste afdekkleden zitten nu in het elfde seizoen en zijn nog altijd even elastisch en luchtdicht. Doordat het kleed bij het uitkuilen omhoog wordt getrokken, komt er amper regenwater in het ruwvoer, waardoor er nagenoeg geen vervuilde watersloten ontstaan bij de veehouder. Het afdeksysteem voldoet hiermee aan alle criteria en komt in aanmerking voor de MIA/VAMIL subsidieregeling”, vertelt Kornet.


Het kleed heeft bewezen uitstekend bestand te zijn tegen pikkerij. Om de kuil extra te beschermen tegen vogels is er ook een vogelgordijn van windbreekgaas beschikbaar. „Dit is van origine bedoeld om mais te beschermen tegen vogels. Maar melkveehouders bestellen het nu ook voor graskuilen. Dit omdat het regen en wind tegenhoudt”, besluit Kornet.


kornetbeton.nl

(Visited 7 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten