In samenwerking met Boonstra Transport 14:08 Business to Business, Transport en Logistiek

Een uniek bedrijf in transportland

Een uniek bedrijf in transport en warehousing: Boonstra Transport in Haulerwijk. Wie de tijd neemt voor een gesprek en bezoek, begrijpt wat de Boonstra’s bedoelen. Een transportbedrijf dat z’n omgeving trouw bleef. Over zonnepanelen, de beste werkplaats van de omgeving, nee leren zeggen en arbeidsmoraal.

Ze werden bij een grote klant wel de ‘Brothers No’ genoemd vanwege hun stelselmatige weigering mee te gaan in de verzochte neerwaartse prijsspiraal. Nee, met die aandeelhouderswaarde hebben ze niets. „Het gaat om de kwaliteit van je dienstverlening.” Daarom hebben ze des te meer met hun eigen mensen, zo’n 160 in totaal, de meesten uit de nabije omgeving. En willen ze graag klanten waar je een goede, gezonde, lange relatie mee hebt. De Boonstra’s zijn een familiebedrijf, waar “we altijd bezig zijn met toekomstbestendig blijven.” Met de puntjes op de i, want het bedrijf is gecertificeerd volgens ISO norm 9001:2015 en GMP+ B3 & B4.

„Transport is gewoon werken en dat is wat we doen, onze drive is er toe doen op de lange termijn. Daarom is het geweldig mooi dat de volgende generatie nu mee aan het stuur zit bij strategische beslissingen als onderdeel van een proces van geleidelijkheid. Dat zij doorgaan met het bedrijf, geeft ons nu ook weer energie, we zijn nog steeds ambitieus.” Feike en Willem Boonstra zitten gebroederlijk naast elkaar aan tafel in Haulerwijk. Feike algemeen directeur, Willem commercieel directeur. Met neef Feike zijn zij de huidige eigenaren die het stokje straks met een gerust hart doorgeven aan een volgend driemanschap. Geruststellend, zeggen de broers met lichte trots. Niet dat het een gespreid bedje is, want dat is het nooit. Daarvoor is de wereld te veel en te vaak in beroering en hebben externe factoren altijd invloed, soms meer dan je wilt. „Wat we wel kunnen en hebben gedaan, is kritisch blijven kijken en nadenken over de stappen die je wilt zetten. Door de keuzes die we hebben gemaakt, staan we er goed voor. Het bedrijf is uniek, dat durf ik wel te zeggen”, stelt Willem Boonstra.

Van aluminiumschroot tot sierteelt en beveiligd transport

Wat het bedrijf uniek maakt naast haar locatie Haulerwijk, is een mooie lijst. „In de enorme diversiteit van wat we vervoeren. We zijn al jaren een van de grootste aluminiumschrootvervoerders van Europa. We zijn dat gaan doen na jaren huisvervoerder geweest te zijn van Aldel dat failliet ging. Iedereen had in het gat van dat specifieke grondstofvervoer kunnen stappen, maar wij hebben het aangedurfd en er ook speciale lichtgewicht containers voor ontwikkeld. We zijn ook groot in vervoer van sierteelt producten met vrachtwagens die voorzien zijn van klimaat gecontroleerde laadruimten. En een van de grootsten in Europa voor beveiligd transport volgens de TAPA TSR-1 norm, de hoogste graad van veiligheid. En sinds dit voorjaar zijn we ook een van de grootste vervoerders van levend pluimvee in Nederland. Maar wat we ook vervoeren, bij ons geldt altijd : kwaliteit boven prijs. Dat is waar Boonstra voor staat, waar we met z’n allen ieder dag aan werken en waarbij het geld het gereedschap voor de zaak is”, zegt Willem Boonstra.

„In 2019 hebben we de meest moderne en best geoutilleerde werkplaats met wasstraat van de regio gebouwd, 2.000 vierkante meter groot, voor al het onderhoud aan zwaar materieel en bijbehorende apk, tachograaf en laadklepkeuringen en eigen bandenservice. Wij willen dat ons materieel altijd in de best mogelijke staat verkeerd, dat we flexibel zijn en zelfstandig blijven opereren. We hebben een paar jaar om ons heen gekeken en het beste van die inzichten gebundeld. Sinds we deze werkplaats hebben, werken we ook aan materieel van derden. Energie komt van onze eigen zonnepanelen, we gebruiken bronwater dat we zuiveren in plaats van kostbaar leidingwater te gebruiken en de vloeren hebben vloerverwarming. Daarnaast zit onze wasstraat waar we twee vrachtwagens tegelijk kunnen wassen. De verdieping is ons opleidingscentrum, want we zijn ook erkend leerbedrijf.”

„Wat ons uniek maakt naast het diverse transport, is de verwarmde vloer in onze klimaat neutrale warehousing”, stelt Feike Boonstra, „Dat idee kwam voort uit een bestaande klantrelatie. Van de investering hebben we zeker geen spijt, want een verwarmde warehousingvloer is nog steeds bijzonder.” Ook die verwarmde vloer wordt voorzien van eigen opgewekte energie, want sinds 2020 liggen alle daken van Boonstra vol met zonnepanelen. „We gebruiken er zelf tien procent van, de rest gaat naar het net. En dat het nu in deze rare tijd extra oplevert door de hoge prijzen voor energie, zien we dan maar als prettige extra beloning.”

Haulerwijk, de beste basis

De hoge prijzen baren nog geen zorgen? Feike Boonstra: „Vrolijk wordt je er niet van, want we verbruiken jaarlijks zo’n vier miljoen liter brandstof met onze 110 trekkende eenheden. Het loont dat we al jaren met de schoonste variant rijden, Euro 6, de CO2 gecompenseerd EN590 diesel. Dat is een vrijwillige keuze, die alles zegt over onze visie op milieu, (data)veiligheid en ondernemerschap. We willen onze milieuprestaties voortdurend verbeteren door een duidelijke focus op techniek en gedrag. Voor 2024 vervangen we in elk geval 34 trekkende eenheden, de eerste wordt straks met 10 maanden vertraging geleverd. Maar de kans is groot dat we een aantal wagens versneld vervangen en dat komt dan door die hoge brandstofprijs: je kunt daardoor eerder dan voorzien je wagens vervangen door nog weer schonere varianten.”

Maar de basis, stellen ze samen vast, is dat je het met elkaar doet, met al die mensen. „Het is een machtig mooi bedrijf met machtig mooie mensen. Het is niet altijd vanzelf gegaan, maar we doen het wel met elkaar en met plezier. Daarom zijn we hier nooit weggegaan, we zijn trouw aan onze omgeving. De arbeidsmoraal in deze omgeving is de beste die je kunt hebben, werken is hier heel gewoon. Wat wil je nog meer in een wereld waarin mensen het verschil in kwaliteit van dienstverlening maken?”

www.boonstra.eu

(Visited 15 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten