In samenwerking met Century Autogroep 14:43 Business to Business, Transport en Logistiek

‘We bieden de klant een totaaloplossing in mobiliteit’

Dit jaar viert Century Autogroep haar 90-jarig bestaan. Wat ooit begon in de binnenstad van Groningen met een opslagplaats voor 100 voertuigen, is uitgegroeid tot een autobedrijf in Groningen en Drenthe met een prachtige Campus langs de zuidelijke ringweg in de stad Groningen. De klant kan er terecht voor alle mobiliteitswensen en kiezen uit de automerken Volkswagen, SEAT, ŠKODA, Audi en Volkswagen bedrijfswagens. Opvallend is dat Century Autogroep onlangs fietsenwinkel Velodroom in Roden overnam. Directeur/eigenaar Erik Meems noemt het een volgende stap in het mobiliteitsaanbod waar in de markt vraag naar is.

„Je ziet in het bedrijfsleven dat medewerkers niet meer automatisch een auto van de zaak krijgen, maar een budget, waarmee ze zelf hun mobiliteitskeuze kunnen maken. Wij kregen steeds vaker de vraag of we ook elektrische fietsen kunnen leveren. Dat zette ons op het spoor van Velodroom in Roden. Een bewuste keuze. We zochten naar een fietsenwinkel die sfeer en beleving uitstraalt, passend bij de manier waarop wij auto’s willen verkopen, zo kwamen we bij het Velodroom van Alex Kapma (die aandeelhouder en directeur blijft) terecht. Een schitterend bedrijf dat onlangs ook nog gekroond werd tot tweewielerwinkel van het jaar in heel Nederland.” Overigens is Century Autogroep al sinds 2018 dealer van het Duitse fietsenmerk Kalkhoff en verkoopt het met de Carver een 100% elektrisch stadsvoertuig. Ook de elektrische bakfiets behoort tot het assortiment. „Wij willen de klant een totaaloplossing in mobiliteit bieden”, gaat Meems verder. „Zeker in en nabij steden wordt dat steeds belangrijker. Zo kun je vanaf 2025 alleen nog fossielvrij de binnenstad van Groningen in. We merken nu al dat het bedrijfsleven daarop voorsorteert.”

‘Hier bieden we de sfeer en beleving waar de klant naar op zoek is’

Meedenken

Dat neemt niet weg dat de verkoop, verhuur, het repareren en leasen van auto’s nog altijd tot de core business van Century Autogroep behoort. „We verkopen dit jaar 8.000 auto’s”, maakt Meems duidelijk. “Daarnaast verhuren we circa 1.100 auto’s, waarmee we één van de grootste verhuurvloten van het land hebben. Overigens verhuren we niet alleen onze ‘eigen’ merken, maar ook andere merken, wat de klant maar wenst. Dus ook Carvers en binnenkort (bak)fietsen.” Datzelfde geldt voor het leasen, Meems geeft aan dat circa 20% in de vloot van Century Lease andere merken betreft. „Wij zijn flexibel en denken altijd met de klant mee, op zoek naar een oplossing die past.”

Het tekent de manier waarop Century Autogroep in de markt staat: innovatief en flexibel. „Zo zijn we de afgelopen 90 jaar aardig doorgekomen”, zegt Meems met een glimlach. Innovatief is zeker de Mobiliteitscampus die in 2018 werd geopend. „Daarmee waren we de eerste in Nederland en volgens de fabrikant van onze merken zelfs in Europa. Nergens anders vind je zoveel merken en mobiliteitsdiensten zo compact bij elkaar. Je kunt hier niet alleen auto’s kopen, huren of leasen, maar ook verzekeren, wassen, repareren, onderhouden, enzovoort. In onze visie moet de klant hier voor alle slimme en duurzame mobiliteitsvraagstukken terecht kunnen, ik denk dat we daarin zijn geslaagd.”

Open dag

Dat deze aanpak aanspreekt, blijkt niet alleen uit het groeiende klantenbestand. Op één van de festiviteiten, een open dag op de Campus, in Groningen, Emmen en Assen, kwamen maar liefst 1.300 mensen af. Meems:„ Uit de reacties konden we opmaken dat men ons laagdrempelig vindt, dat het er hier ongedwongen aan toe gaat en dat we vooral veel te bieden hebben. We doen meer dan alleen maar auto’s, dat spreekt aan.” Het succes van deze dag heeft ertoe geleid dat Century Autogroep volgend jaar opnieuw een soortgelijke dag gaat organiseren.

Trend

Waar het zakenleven al eerder is overgeschakeld op de aanschaf van een elektrische auto, daar ziet Meems nu ook de particulier die stap maken. „Op dit moment is ruim één op de drie auto’s die we verkopen elektrisch of hybride en ik verwacht zeker dat die trend zich gaat doorzetten. Steeds meer mensen willen uit overtuiging fossielvrij rijden en ik snap die keuze. Elektrisch rijden is niet alleen beter voor het milieu, het rijdt ook prettig. De trekkracht is goed, de motor hoeft niet op te warmen, je rijdt altijd automaat en je veroorzaakt geen uitstoot. Dat is heel prettig autorijden.”

„Waar Century Autogroep over 10 jaar staat”, herhaalt Meems de vraag. „Dan zien we een verdere verschuiving naar emissievrij rijden, in combinatie met de keuze voor andere vervoersmiddelen, zoals de fiets. Century Autogroep zal tegen die tijd een nog breder mobiliteitsbedrijf zijn. En onder aan de streep blijven we gewoon datgene doen waar we goed in zijn. Waar we in de afgelopen 90 jaar een prachtig bedrijf mee hebben opgebouwd en wat hier op de Campus samen is gekomen. Hier bieden we de sfeer en beleving waar de klant naar op zoek is, daar willen we aan blijven werken, samen met onze 400 medewerkers.”

Naast de Campus in Groningen heeft CenturyAutogroep vestigingen in: Assen, Delfzijl,Emmen, Hoogeveen, Sappemeer, Veendam enWinschoten.

www.century.nl

(Visited 10 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten