In samenwerking met Ensel Staalkonstrukties 16:31 Bouw, Duurzaam / Circulaire economie, Techniek / Maak- en procesindustrie, Werk

Ensel Staalkonstrukties bedenkt technische oplossingen voor een probleem: “Het geeft een kick”

Ze leverden staal voor prestigieuze projecten als de verbouwing van Paleis het Loo in Apeldoorn, maar ook voor de drijvende LNG-installatie in de Eemshaven, die deze winter een gastekort moet voorkomen. Ensel Staalkonstrukties in Dokkum voorziet al sinds ’83 in alle soorten staaltoepassingen voor de bouwindustrie in heel Nederland. Hartog Ensel (58) en zijn vrouw Marcella (54) runnen het bedrijf.

Aan de Holwerderweg 23, op een industrieterrein van de Vestingstad van het Wad, is Ensel Staalkonstrukties gevestigd. Het bedrijf bestaat uit twee grote loodsen en een kantoor. In dat kantoor buigen engineers zich over tekeningen, en berekenen ze de afmetingen van constructies. In de loodsen lassen tientallen mannen de onderdelen in elkaar. Die worden vervolgens met vrachtwagens naar locatie gereden, waar monteurs van Ensel Staalkonstrukties de laatste hand aan de constructies leggen.

Technische oplossingen bedenken voor een probleem. Dat is de core business van Ensel Staalkonstrukties. “En als dat lukt, geeft dat een enorme kick”, zegt de eigenaar.

Hij werd groot in het staalbedrijf waar zijn vader in ’83 mee begon. Als jongere draaide hij op alle afdelingen mee. “Ik weet alles van staal. En ik kan ook lassen, ja zeker. Maar ik kan nu niet meer meekomen met de gecertificeerde lassers, hoor.” Hartog focust op het commerciële gedeelte. Zijn vrouw, Marcella, doet de financiën. Zij heeft een bedrijfskundige achtergrond.

Van eenvoudige tot complexe klussen

In totaal heeft Ensel Staalkonstrukties zo’n vijftig werknemers in dienst. Daarmee is het een middelgroot staalbedrijf en toonaangevend in het Noorden. De opdrachtgevers weten Ensel Staalkonstrukties al decennialang goed te vinden. Het bedrijf heeft inmiddels een hoop vooraanstaande projecten op het cv staan, zoals de ondergrondse verbouwing van Paleis het Loo. Voor dit project leverde Ensel Staalkonstrukties de stalen dragers om muren te ondersteunen.

“We staan goed bekend, zijn flexibel, inventief en creatief”, verklaart Hartog. “We bedenken goede oplossingen en we doen wat we zeggen.” Of het nou om een heel ingewikkelde, of eenvoudige klus gaat: “We zijn een all round bedrijf gebleven. We kunnen elke opdracht aan.”

Grote, bekende projecten

Andere bekende projecten waar Ensel Staalkonstrukties aan meewerkte zijn het DUO-gebouw in Groningen en de grote ronde trappen in het Drents Museum in Assen. Op dit moment is het bedrijf nog druk bezig met het project in de Eemshaven, waar een installatie wordt gebouwd voor LNG-gas. Dat wordt per schip binnengebracht, omdat we geen gas meer uit Rusland krijgen. Hartog is hier erg trots op. “Wat normaal in vier jaar gebeurt, doen we hier in een half jaar, zodat Nederlanders de winter door kunnen komen. Het voelt als landsbelang om hieraan bij te dragen.”

Als partners een bedrijf runnen

Hoe het is een bedrijf te runnen met je partner? “Tja. Als er iets speelt dan lig je er wel allebei wakker van”, zegt Marcella. Toch gaat het heel goed. “We proberen thuis en werk zoveel mogelijk gescheiden te houden”, vervolgt Hartog. “En we doen allebei ook onze eigen dingen. Zo run ik samen met drie ondernemers ook nog een hotel hier in Dokkum: Hotel de Abdij.” Marcella bekleedt op haar beurt ook nog allerlei bestuurs- en toezichthoudende functies.

Zo is ze als bestuurslid van de Metaalunie landelijk betrokken bij het onderwijs en bestuurlijk actief in het praktijkonderwijs. Want Ensel Staalkonstrukties weet als geen ander hoe belangrijk het is jonge mensen aan te trekken en te behouden. “Wij bieden veel stageplekken en BBL-trajecten aan, zowel voor studenten van HBO, MBO als het voortgezet onderwijs. Ze zijn hier van harte welkom.”

De toekomst van Ensel Staalkonstrukties

Hoewel het voor veel familiebedrijven lastig is opvolging te vinden, lijkt dit voor Ensel Staalkonstrukties wel goed te zitten. “Onze kinderen hebben interesse om het bedrijf in de toekomst over te nemen, vertelt Marcella. Dat biedt perspectief voor de toekomst, maar voorlopig hebben Hartog en Marcella zelf nog genoeg plannen en ambities. “We gaan zeker nog stappen maken”, aldus Hartog. “We willen het bedrijf uitbreiden en toekomstbestendig maken, verduurzamen et cetera, om onze klanten in de toekomst nog beter te kunnen bedienen.”

www.ensel.nl

(Visited 29 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten