In samenwerking met GreenInclusive 13:18 Agri & Food, Bouw

GreenInclusive: Gewoon natuurlijk

„In feite doen we geen handel in de traditionele zin van het woord”, zegt Marthijs Roorda, directeur van GreenInclusive. „Geld verdienen voor de aandeelhouders staat niet voorop in onze beleving. Deze tijd vraagt om een andere focus. Welvaart is er immers al, sterker nog, we hebben overvloed. Wat moeten we met nog meer? Wij richten ons op de dringende opgaves van deze tijd.”

Kijk wat je kunt doen voor je omgeving „Het bedrijf dat niet met zorg omgaat met zijn omgeving, met zijn regio, met de natuur, zal uiteindelijk moeten verdwijnen. Zo simpel ligt het. We hebben een CO2-opgave, een stikstofopgave, een gezondheidszorgopgave en een armoedeopgave. Het is toch van de gekke dat in ons land, dat op de 8e plek staat van welvarendste landen (HDI ranking), mensen naar de voedselbank moeten. Dan hoor ik een directeur van een supermarktketen zeggen, ‘we brengen minder producten naar de voedselbank omdat we efficiënter inkopen’.”

„Voor mij is dat de trigger voor actie. We hebben voor onze hennepteelt een boerderij in Nieuwehorne waarop we pilots doen met nieuwe verbouwingsmethodes. Daar hebben we twee hectare van afgesnoept voor de verbouw van gezonde biologische producten. Dit jaar kunnen al 300 gezinnen met een minimum inkomen bij ons gratis hun voedsel komen oogsten. Dat doen we met aanvullende steun van onze partners. Volgens mij moeten we die weg inslaan. Kijk wat je samen kunt doen voor je omgeving en doe het.”

Groener wordt je isolatiemateriaal niet

„Dan stel ik de vraag: hebben we in de toekomst meer of minder natuurlijke grondstoffen en producten nodig? Het antwoord van de Rijksoverheid is helder: meer. Wil je dan producten van over de hele wereld hierheen laten komen, wil je vervuilende producten een positie blijven geven of wil je volledig recyclebare producten die CO2 opnemen in plaats van uitstoten, die hier verbouwd kunnen worden, zonder kunstmest, zonder bestrijdingsmiddelen, die de boeren een alternatief geven voor hun stikstofprobleem en waarvan de opbrengsten in onze eigen regio blijven?”

„Dat is wat we beogen met onze hennep. We maken er nu hoogwaardige isolatie van, maar deze grondstof kun je gebruiken voor allerlei producten. Van dashboards in auto’s tot kleding. Bovendien zorgt het voor verrijking van het landbouwareaal en helpen we tevens mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk”, zegt Marthijs gepassioneerd.

„We hebben 2700 veehouders in Friesland. Stel dat zij allemaal een klein percentage van hun land gebruiken voor hennepteelt, wat levert dat dan een arsenaal aan grondstoffen op. Het plantje heeft nauwelijks water nodig en is het bodem herstellend. Je creëert tegelijk een pullfactor voor andere ondernemers en duurzame economische activiteit in onze regio.”

„Het hoeft niet zo moeilijk te zijn. Ik zie dat veel ondernemers op die wijze aan de slag willen. De knop moet nog even om, er moet een alternatief zijn en lef om het oude los te laten. Neem nou onze hennep isolatie. Ja, dat is duurder, hoor ik dan. Dat is het niet, misschien in aanschaf een extra €1000,= op een huis van €300.000, maar wat krijg je terug? Je gaat direct merken dat de werking van hennep zorgt voor een aangenamer leefklimaat. Bovendien, als je naar de werkelijke kosten kijkt die traditionele isolatiematerialen aan vervuiling opleveren, waar hebben we het dan over.”

‘We hebben een CO2-opgave, een stikstofopgave, een gezondheidszorgopgave en een armoedeopgave.’

„Die mentaliteitsverandering zie ik meer en meer komen. Ik ben er van overtuigd dat wij, als samenleving het wel kunnen. Wat we nu nodig hebben is een overheid die daarin faciliteert. Het klimaatakkoord is ondertekend, nu vraag ik aan de overheden de kaders te scheppen waarop wij er met elkaar mee aan de slag kunnen.”

www.greeninclusive.nl

(Visited 48 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten