Secuur in metaalbewerking, zorgvuldig als het op mensen aankomt. Dit zijn volgens directeur Hilbrand Pierik twee belangrijke uitgangspunten bij Warnier Precisiemetaal in Joure. Om beide grondslagen te waarborgen, wil Pierik het bedrijf niet verder laten groeien qua mensen, maar wel in wat ze kunnen. ,,Zo groeit het bedrijf namelijk óók: door processen door te ontwikkelen.”
Warnier Precisiemetaal verwerkt allerlei soorten metaal, aluminium en kunststof tot onderdelen. Ze bedienen hiermee bedrijven in onder andere de voedingsindustrie, luxe jachtbouw, laboratorium- en verpakkingsindustrie. Over de hele wereld zijn machines te vinden met onderdelen die in Joure zijn geproduceerd. En dat is mooi werk, vindt Pierik. Mede daarom is het bedrijfspand waarin Warnier Precisiemetaal is gevestigd opvallend open; van buitenaf heb je volop uitzicht op machines en de mensen die ze bedienen. Pierik: ,,Wij zijn een aantrekkelijke werkgever. Met computergestuurde machines, die onze collega’s zelf programmeren, maken we de meest uiteenlopende onderdelen. Geen dag is hetzelfde. En seriematig werk automatiseren we.”
Betrokken team
Daarnaast, en hier hebben klanten veel baat bij, worden de programmeurs van die machines vaak betrokken bij opdrachten. ,,Zoals nu: ik krijg van een klant een tekening binnen met de vraag of we dat kunnen maken. Ik kijk daar zelf naar en raadpleeg vervolgens de persoon die het zal maken. Hij komt met suggesties voor hoe iets beter of sneller kan, wat ik terugkoppel naar de klant. De mensen op de vloer hebben volop ervaring en kennis, dus het is voor mij logisch dat ik ze bij vraagstukken betrek. En onze medewerkers weten zo ook dat we hen waarderen, dat ze ertoe doen en dit bedrijf mede verder helpen. Dat motiveert ze.”
Een ander voorbeeld dat bijdraagt aan betrokkenheid én tevreden klanten: een medewerker die twee machines voor klein draaiwerk bediende, gaf aan dat hij meer wilde doen en ook kón doen qua tijd. ,,We hebben een derde machine gekocht, waarmee hij grotere series draaiwerk geautomatiseerd kan uitvoeren. Voor hem is het werk hierdoor nog leuker geworden en wij kunnen met een machine erbij meer werk verrichten.”
Constant pieken
Omdat hij het werk mooi vindt en graag persoonlijk contact heeft met zijn medewerkers, is Pierik regelmatig in de werkplaats te vinden. Net als zijn collega, Sjoerd Visser, die zich onder andere ontfermt over de planning. Een uitdagende taak, vertelt hij. ,,We hebben het dit jaar, net als voorgaande jaren, eigenlijk constant druk gehad. Er is veel vraag. Doordat we meerdere machines hebben die hetzelfde werk kunnen doen, zijn we gelukkig flexibel. We houden onze klanten ook op de hoogte van het proces. Mocht door onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld door ziekte, iets vertraging oplopen, dan lossen we dit in overleg met de klant zo goed mogelijk op. En we geven ook suggesties als we denken dat iets beter of efficiënter kan. Dit meedenken waarderen onze klanten enorm.”
Om opdrachten zit het bedrijf dus niet verlegen. Sterker, als Pierik zou willen, kon hij een groter pand kopen, meer machines aanschaffen en zijn team uitbreiden. ,,Maar daar word ik niet gelukkig van. Persoonlijk contact met medewerkers, klanten en leveranciers vind ik juist mooi. En ik wil ook nog graag in de werkplaats zijn. Het is mooi om oplossingen te bedenken als iets lastig is, om samen naar de technische kant van een opdracht te kijken en dingen aan te passen waardoor het wél lukt. Om vervolgens het geleerde weer toe te passen bij andere werkstukken. Zo groeit het bedrijf namelijk óók: door processen door te ontwikkelen.”
Investeren in efficiëntie
Daarnaast investeert het bedrijf veel in automatisering, vult Visser aan. ,,Dit jaar hebben we onder andere een Mazak bewerkingscentrum met robot aangeschaft die 24 uur per dag verschillende taken kan uitvoeren. En komend jaar krijgen we een nieuwe draaibank. Verder willen we alle processen doorontwikkelen en nog efficiënter maken. We krijgen er ook een inkoper bij.”
De economische ontwikkelingen hebben geen invloed op deze investeringen, zegt Pierik. ,,Er komt vast een recessie aan. Maar wij hebben onze risico’s verspreid over verschillende branches, met afnemers in allerlei landen. Onderdelen maken voor laboratoriumapparatuur, radar- of sonderingssystemen, luxe jachtbouw of melkrobots; dit soort dingen gaan altijd wel door. We zijn een gezond en stabiel bedrijf. Dus ik maak me vooralsnog geen zorgen.”