In samenwerking met admin 17:00 Agri & Food

‘Het ‘wij-gevoel’ zit in ons DNA’

‘Leuk werk, dynamisch, de beste keuze die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt, innovatief, je hebt doorgroeimogelijkheden, korte lijntjes, we staan voor elkaar klaar’. Uitspraken afkomstig van een aantal medewerkers die op verschillende vakgebieden binnen de Nederlandse bedrijfsonderdelen van de DMK Group actief zijn. DMK is één van de grootste zuivelondernemingen van Duitsland en heeft in Nederland vier bedrijfsonderdelen: DOC Kaas B.V., wheyco Netherlands en DP Supply in Hoogeveen en Uniekaas in Kaatsheuvel. Bedrijven waar het product uiteraard belangrijk is, maar bovenal de mens, zo werd al snel duidelijk.

Neem bijvoorbeeld Mandy Broekman, sinds een klein half jaar Maintenance Engineer bij DOC Kaas. „Ik heb hiervoor bij diverse bedrijven gewerkt, waar de balans tussen werk en privé soms zoek was. Dat is hier absoluut niet het geval.” Het bevalt haar dan ook prima. „Met elkaar zorgen we ervoor dat de twee productielocaties in Hoogeveen zo optimaal mogelijk blijven functioneren. En dat is met een productie die 24/7 doorgaat niet alleen dynamisch, maar ook een uitdaging.”

Mandy Broekman

Schouders eronder
Mandy roemt de cultuur en de sfeer op het werk. „Goed onderhoud plegen betekent met elkaar de schouders eronder zetten, dat gebeurt hier. We staan voor elkaar klaar, als de situatie daar om vraagt.” Ze spreekt van korte lijntjes binnen de technische dienst. „Geen dag is hetzelfde. En het mooie is dat je hier meteen resultaat ziet van wat je doet.”


Rauwe melk
Jan Ensink
is teamleider voorfabriek/ poedermakerij op de productielocatie Alteveer van DOC Kaas in Hoogeveen. Hij werkt er sinds 2015, was hiervoor werkzaam in de transport, maar zocht meer uitdaging. „En dat heb ik hier gevonden”, kan hij bevestigen. Jan stuurt een team van 15 mensen aan en zegt dat een fabriek die fulltime draait de nodige dynamiek met zich meebrengt. „Alle rauwe melk die hier dagelijks rechtstreeks van de melkveebedrijven wordt gebracht, moet binnen 24 uur worden verwerkt. Mocht er zich een storing voordoen, dan moet die zo snel mogelijk opgelost worden.”
Om even een beeld te geven, op de productielocatie Alteveer wordt dagelijks 700 à 800 ton rauwe melk aangeleverd. „Nee, wij vinden dat niet spannend, maar daar moet wel kaas van gemaakt worden.” Voorbeelden zijn een belegen Goudse of een jonge Maasdammer.
Jan is blij met de mogelijkheden die hij binnen DOC Kaas krijgt. „Ik ben begonnen als Operator B en heb daarvoor intern een opleidingstraject doorlopen. Daarna werd ik afdelingschef van de voorfabriek en daar kwam later de poedermakerij bij. Kortom, ik kan wel stellen dat je binnen DOC Kaas alle kansen krijgt om opleidingen te volgen en je verder te ontwikkelen.” Binnenkort hoopt Jan zijn studie technische bedrijfskunde af te ronden en daarmee kan hij binnen DOC Kaas weer verder. “Iedereen die dat wil krijgt hier kansen, zeker als je er positief instaat.”

Jan Ensink

Innovatie
Die kansen heeft Laura Reitsma ook gepakt. Na haar studie Health Food Innovation Management in
Maastricht zocht ze een baan in het noorden. Ze werd productontwikkelaar bij DP Supply in Hoogeveen, ook onderdeel van de DMK Group. Een baan die eigenlijk geen dag hetzelfde is. „Grofweg houden we ons met twee soorten activiteiten bezig. De eerste is dat we producten ontwikkelen op verzoek van een klant, bijvoorbeeld maak een coffee creamer die romig en wit is. En daarnaast ontwikkelen we zelf innovatieve producten. Dan kijken we naar de markt en vragen ons af waar over een tijdje behoefte aan bestaat. Ja, daarmee lopen we min of meer vooruit op allerlei trends.”

Dat doet DP Supply niet alleen voor Nederland, maar wereldwijd. „Je komt dan ook in veel andere
landen, voor beurzen, maar ook om te peilen welke ontwikkelingen en trends er gaande zijn.” Laura
geeft aan dat ‘gezondheid’ momenteel de belangrijkste trend is. „Het leuke is dat we de nieuw
ontwikkelde producten vaak even mogen proeven. Dan is het altijd druk in onze kantine”,
besluit ze met een glimlach.

Laura Reitsma

Kaaswei
Arjan Brink
tenslotte is productieplanner bij wheyco Netherlands en ook de productielocatie in
Duitsland valt onder zijn verantwoording. Wheyco Netherlands produceert hoogwaardige poederspecialiteiten op basis van zoete kaaswei. „Een product waar vroeger niets mee gedaan werd, maar die rijk is vitaminen, mineralen en eiwitten en inmiddels in vele producten wordt gebruikt. Denk aan sportvoeding, maar ook aan babyvoeding en andere voedingsmiddelen.”
Het product gaat de hele wereld over en met name in Azië zijn ze gek op de producten die uit
kaaswei gemaakt worden. „De Nederlandse melk is van ongekende kwaliteit, dat is wereldwijd bekend.
Bovendien zijn we er goed in om daaruit de beste ingrediënten te halen, zoals bij ons gebeurt. Dat
is mooi om te zien.”
Arjan begon ruim 10 jaar geleden in de verpakkingen, ging toen naar de logistiek en sinds 2 maanden
is hij productieplanner. „Dat geeft aan dat je binnen dit bedrijf kansen krijgt. Als je het naar je
zin hebt, is er dan ook geen enkele reden om dit mooie bedrijf te verlaten. En dat gevoel
hebben gelukkig steeds meer mensen.”

Arjan Brink

www.dmk.de/nl
www.dockaas.nl
www.wheyco.de
www.dpsupply.com
www.uniekaas.nl

(Visited 38 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten