In samenwerking met Tetra Pak 08:15 Agri & Food

‘Hier kun je terecht bij een multinational die je over de hele wereld brengt’

„Veel mensen denken bij Tetra Pak aan verpakkingen”, zegt Ron De Keersmaeker. „Dat is niet zo gek, maar we doen veel meer.” De Director Processing Solutions & Equipment, verantwoordelijk voor Tetra Pak in Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk, steekt zijn enthousiasme voor de Zweedse multinational niet onder stoelen of banken vanuit de vestiging in Heerenveen. „In het noorden van het land zijn jongeren die denken dat ze naar het westen moeten voor een interessante baan. Onzin! Hier kun je terecht bij een multinational die je over de hele wereld brengt.”

Het verhaal van Tetra Pak (tot op de dag van vandaag een familiebedrijf) begon in 1951 toen de Zweedse ingenieur Ruben Rausing zich afvroeg of er een alternatief gevonden kon worden voor de glazen flessen waarin destijds de melk werd bewaard. Hij ontwikkelde de overbekende kartonnen verpakking. Geen ronde fles, maar een verpakking met vier (tetra) lange zijden. De uitvinding bracht een verandering teweeg in de manier waarop sap en zuivel wordt verpakt. „Door goed ondernemerschap en innovaties wist Tetra Pak zich te ontwikkelen tot de absolute top op het gebied van voedselverwerkende proces- en verpakkingstechniek”, zegt De Keersmaeker.


Er zijn drie takken onder moederbedrijf Tetra Laval: het onder meer in Steenwijk gevestigde DeLaval, gespecialiseerd in melkrobots en apparaten die het dierenwelzijn bevorderen. Dan is er nog Sidel dat zich vooral richt op PET-verpakking en Tetra Pak, dat (ook) in Heerenveen is gevestigd, op het bedrijventerrein tussen de zuivelondernemingen.

Tetra Pak is een allround bedrijf dat zich bezighoudt met het hele proces, zoals van ‘koe tot consument’, waarbij naast vloeibare melk ook gewerkt wordt aan hoogwaardige zuigelingenvoeding en aan innovatieve plantaardige producten, zoals haverdrank en plantaardige kaas. „Onze klanten zijn niet alleen de vermaarde zuivel- en voedselproducenten, we werken ook graag samen met inspirerende start-ups.”


Joris Scholten Linde, accountmanager voor de Nederlandse markt, vult aan: „Als een producent een nieuw toetje wil ontwikkelen, dan komen ze bij Tetra Pak om het technisch mogelijk te maken. We ontwerpen het apparaat, de productielijn of een complete fabriek, afgestemd op de wens van de klant. Dan is er nog de servicetak, die ervoor zorgt dat onze machines tot in lengte van jaren meegaan.”


Daarbij is innovatie van groot belang alsook duurzaamheid, beiden vormen het DNA van Tetra Pak. „Onze kartonnen verpakkingen zijn een goede keuze voor het milieu, voornamelijk gemaakt van hernieuwbare materialen en recyclebaar! In het proces heb je het natuurlijk over energie. Recent is door Tetra Pak meegewerkt aan een gasloze voedingsmiddelen productielocatie.

Water is ook steeds belangrijker. Er wordt veel water gebruikt om te koelen en te reinigen. Onze productieoplossingen zijn er inmiddels op gericht om zo min mogelijk vers water te hoeven gebruiken.”


Tetra Pak maakt gebruik van de lokale kennis en concentreert deze in centra van waaruit klanten in de hele wereld worden bediend. Zo is er bijvoorbeeld in Zweden een hub rond melk, sap, soep, saus en prepared food. In Denemarken is een hub rond ijs. In Heerenveen wordt kennis en kunde op het gebied van kaas en melkpoeder bij elkaar gebracht. „Omdat er in Friesland van oudsher veel kennis is op het gebied van zuivel en machinebouw.” Het was een logische stap om dat in noord Nederland te verankeren, gezien overnames van onder meer Stork Friesland Gorredijk (poeder) en Tebel Leeuwarden (kaas).


Zonder dat ze het zich realiseren laten consumenten zich dagelijks vele producten smaken, geproduceerd op machines van Tetra Pak. „In kennishubs worden de productie-oplossingen inclusief innovatieve industriële besturing ontwikkeld.”
Overigens in samenwerking met bedrijven uit de omgeving. Zo maakt Laude, ook een Tetra Pak-vestiging, in Ter Apel sinds vele jaren kaasvaten.

In Gorredijk staat een proeffabriek met focus op indampen en drogen. Onlangs werd in Woudsend een kolossale droger gebouwd. Het verkeer op de A7 werd even stilgelegd om de enorme droger bij een zuivelonderneming in Friesland naar binnen te kunnen takelen. De Keersmaeker: „Kortom, we ontwerpen samen met onze klanten milieuvriendelijke totaaloplossingen op het gebied van verpakking en productietechniek, en zorgen ervoor dat producenten, dag in, dag uit, voedsel veilig en beschikbaar maken over de hele wereld.”

tetrapak.com

(Visited 577 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten