In samenwerking met Bouwderij 06:04 Bouw

Houtskeletbouw heeft toekomst’

Dat houtskeletbouw aan populariteit wint, verbaast Alex Dees, bedrijfsleider bij Bouwderij in Groningen, niet. “Houtskeletbouw (HSB) is circulair en de footprint is laag, dat spreekt veel mensen, zeker in deze tijd, aan.” Andere voordelen zijn de flexibiliteit, snelle bouwtijd, duurzaamheid, droge bouwmethode, het comfort en de energieprestaties. eerste tekening tot en met het eindproduct.”

Van tuinhuis tot complete woning en van dakkapel tot aan- of opbouwen, bij Bouwderij pakken ze elke opdracht met even veel plezier aan. “We leveren maatwerk en kwaliteit staat altijd voorop, van de eerste tekening tot en met het eindproduct.”
Van elke opdracht, zowel van aannemer als particulier, maakt Bouwderij een Tekla 3D modeltekening zodat voor iedereen die betrokken is exact duidelijk is hoe het bouwwerk eruit komt te zien. “Zodra het plan compleet is, communiceert het 3D model met de zaagmachines in onze fabriek”, legt Dees uit. “Alle HSB-elementen worden vervolgens zo efficiënt mogelijk gezaagd, zodat het afval tot een minimum wordt beperkt. Bijkomend voordeel is dat dankzij het 3D-model en de directe communicatie met de machines, fouten tijdens het zagen worden voorkomen.” Op het moment dat alle onderdelen gereed zijn, transporteren we het geheel naar de bouwplaats. “Daar duurt het gemiddeld enkele dagen voordat het bouwwerk (bijvoorbeeld een woning) staat.”


Isolatie
Zoals aangegeven biedt houtskeletbouw veel voordelen. Dees:” Denk bijvoorbeeld aan het comfort in een HSB-woning, dat voelt anders aan dan in een traditionele woning. De stookkosten zijn laag dankzij de dikke isolatie. Dezelfde isolatie zorgt ervoor dat het in de zomer lange koel blijft in de woning.” De opdrachtgever kan kiezen voor dampdichte isolatie, wat meestal uit glaswol bestaat. “Maar, mede vanwege het milieu, kiest men steeds vaker voor alternatieven, zoals cellulose, ook wel bekend als papiervlokken. Daarmee waren we één van de eersten in Nederland die dat konden leveren. Cellulose heeft ook een hoge isolatiewaarde. Ook stro, hennep en vlas behoren tot de isolatiemogelijkheden bij Bouwderij.”


Aardbevingen
Mede omdat hout een lichter product is dan steen, flexibeler en minder gevoelig is, is het zeer geschikt voor toepassing in het aardbevingsgebied. “We zijn het enige bedrijf in Nederland dat onder het KOMO keurmerk aardbevingsbestendig mag produceren en bouwen. Daar zijn we trots op. Sowieso valt onze gehele productie onder het KOMO keurmerk. We zijn tevens STIP gecertificeerd, wat betekent dat we uitsluitend hout uit verantwoord en duurzaam beheerde bossen in- en verkopen.”
Hout heeft de toekomst, is de overtuiging van Dees. “Zeker gezien de huidige discussie in ons land, is duidelijk dat bouwen met hout beter is voor het milieu. Intern doen wij er alles aan om zo milieuvriendelijk mogelijk te produceren. Wij proberen bij te dragen aan zero waste op alle gebieden.”


Welkom
Wie nieuwsgierig is naar de werkzaamheden in de fabriek van Bouwderij is op zaterdag 17 juni aanstaande welkom. “We laten zien hoe we met een project bezig zijn dat we in opdracht van Bouwbedrijf Kooi Appingedam produceren. Bezoekers kunnen kennis maken met houtskeletbouw, en doordat een deel van de fabriek operationeel is, laten we zien wat we zoal doen.”


Bouwderij B.V.
Jeverweg 4
Groningen
houtskeletbouw-groningen.nl

(Visited 25 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten