In samenwerking met CURA XL 16:13 Zorg, Life Sciences & Health

‘Iedereen heeft het recht om zich te kunnen ontwikkelen’

Dat zegt Tobias Eijgelshoven bestuurder van CURA XL. Het bedrijf nam onlangs de stichting Klein Voorhout over, inmiddels omgedoopt naar locatie Rozenstraat, waardoor de zorg voor de cliënten gewaarborgd is. CURA XL is een gecertificeerde zorg- en dienstverlener, specialist in het bieden van zorg op alle leefgebieden. Daarbij richt men zich vooral op jongeren en (jong) volwassenen met een complexe meervoudige problematiek. „Maar, we kennen geen selectie aan de poort en proberen iedereen met een hulpvraag te helpen”, maakt Eijgelshoven duidelijk.

En dat gaat ver. „Als er iemand bij ons komt met een hulpvraag, die niet bij ons terecht kan, dan sturen we hem of haar niet weg. We zorgen samen voor een oplossing.” Het tekent de manier waarop CURA XL vanaf de oprichting in 2010 werkt. „Iedereen is welkom! Het maakt niet uit of je een simpele of moeilijke hulpvraag hebt.”

Kenmerk

De grootste groep cliënten bestaat uit mensen tussen de 15 en 35 jaar. „Het kenmerk is dat ze vaak psychiatrische klachten hebben, in combinatie met een licht verstandelijke beperking”, legt Eijgelshoven uit. „Deze combinatie leidt vaak ook tot gedragsproblemen. Niet tegen autoriteit kunnen, een verslaving hebben of verkeerde vrienden. Voor deze mensen willen wij er zijn.”

Dat doet CURA XL bijvoorbeeld op de locatie Rozenstraat in Beerta, waar Trea Waalkens één van de locatiehoofden is. „Waar CURA XL vooral jongeren en (jong)volwassenen in huis heeft, is deze locatie echt gericht op kinderen tot en met 18. Dus ook op de erg jonge kinderen vanaf 5 jaar”, vertelt ze. „Deze locatie bestaat uit vier groepen, waar kinderen van een bepaalde leeftijd verblijven. Naast een eigen kamer is er een gezamenlijk huiskamer en keuken.”

 „Het unieke aan deze locatie is dat we kinderen toekomstbestendige zorg kunnen bieden”, gaat Eijgelshoven verder. „Als je hier op relatief jonge leeftijd binnenkomt en terugkeren naar huis is echt geen optie meer, dan zou je hier in principe jaren kunnen blijven. Het is voor een kind enorm belangrijk om ergens te kunnen aarden, om je te kunnen wortelen, gewoon naar school en de sportclub te gaan, vriendjes te maken en niet steeds heen en weer te worden gesleept. Kortom, we willen rust creëren en dat is wat wij hier kunnen bieden.”

Metamorfose

De Rozenstraat staat aan de vooravond van een ingrijpende verbouwing. Waalkens: „Binnen ziet alles er prima uit, maar de buitenkant van het gebouw moet nodig worden aangepakt.” Het vastgoed is inmiddels verkocht aan Wima Vastgoed in Winschoten, die het volledige gebouw gaat upgraden. De tekeningen zien er mooi uit en men hoopt zo snel mogelijk met de metamorfose te kunnen beginnen. Naast de diverse woonlocaties in Groningen en Drenthe heeft CURA XL ook een ambulante tak, waarbij zorg achter de voordeur wordt geboden. „Cliënten die uitstromen laten we niet meteen los. Als het nodig is kunnen we hem of haar begeleiden. Vanuit de gedachte dat iedereen recht heeft om zich te ontwikkelen, dat willen we met elkaar bereiken en daar werken we elke dag hard aan.”

www.curaxl.nl

(Visited 75 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten