In samenwerking met Inaday Merken & Patenten 09:28 Business to Business, Innovatie / Onderzoek

Inaday Merken & Patenten

De hele wereld dragen we bij ons in onze smartphone. Pushberichten maken ons opmerkzaam op nieuwe ontwikkelingen. Iets geheim houden is een utopie. Sterker nog, een ondernemer wil juist zichtbaar zijn, zijn exclusiviteit etaleren. Wat je als ondernemer niet wilt, is dat iemand anders er met jouw idee vandoor gaat. De techniek maakt het mogelijk om alles te analyseren en te kopiëren en daarmee is de behoefte gegroeid om technische vindingen, design en merken te beschermen.

„Dat is waar Inaday zich in gespecialiseerd heeft”, zegt Bas-Jan ’t Jong, octrooigemachtigde. „Engineers en designers kunnen doen waar ze goed in zijn, wij nemen het vastleggen van de rechten van wat zij ontwikkelen graag op ons. Daar zijn wij goed in. Wij heten Inaday omdat we dat, desgewenst, in één dag kunnen realiseren.”

 Bescherming tegen goede bedoelingen

Het is een misverstand om te denken dat een patent-, model- of merkrecht je alleen moet beschermen tegen mensen met slechte bedoelingen. „De wereld is dynamisch en dichtbij. Verschillende bedrijven werken onafhankelijk van elkaar aan dezelfde oplossingen en innovaties. De kans dat je een gelijksoortig product of productiewijze ontwerpt is groot. Dat geldt ook voor vormen van producten en voor merken en afgeleide designs (branding). Met goede bedoelingen kun je toch in elkaars vaarwater komen. Een registratie geeft rechten en duidelijkheid.”

Inaday doet research en verzorgt aanvragen, en met onze kennis en ervaring zijn we ook een (sparrings)partner en adviseur.

„Het steekt wel nauw”, legt Bas-Jan uit. „Uiteraard moet wat je inbrengt nieuw en in geval van een patentaanvraag, ook technisch innovatief zijn. Daar doen we research naar. Spannender wordt het bij de beschrijving van het product. Een niet adequate beschrijving kan uiteindelijk een belemmering vormen voor de aanvraag of juist ruimte laten aan derden. Mocht je het idee hebben dat een ander inbreuk maakt op jouw eigendomsrecht en je verliest de zaak, dan vervalt je claim op dat product in het land waar de rechtsgang is gemaakt. Althans, zo is het nu, maar volgend jaar gaat hierin wat veranderen.”

Nieuwe Europese octrooiregelgeving

Als je iets unieks hebt bedacht, dat gat in de markt, dan bescherm je dat met patentrecht; ook wel octrooi genoemd. Als een octrooiaanvraag voor Europa wordt goedgekeurd, dan kun je het octrooi in verschillende landen in Europa gaan registreren. Voor elk land betaal je leges. Dat kan dus een aardige kostenpost worden. Als een ander bedrijf inbreuk pleegt, kan het ook een kostbare en tijdrovende zaak worden als je in elk land waarin dat gebeurt een rechtsgang gaat maken.

„Is er geen efficiëntere registratiemethode te bedenken, is al sinds de jaren 70 een vraag waaraan gewerkt wordt. Het heeft even geduurd, maar volgend jaar wordt er in 16 landen van de EU een ‘unitair octrooisysteem’ van kracht. Er zijn nog landen van de EU die in de procedure van ratificatie zitten. Het totaal zal uitkomen op 27 landen. Dat betekent voor een bedrijf één aanvraag, één registratie en eventueel één rechtsgang als er inbreuk wordt gepleegd. Maar, let op, het is een keuze. Elk bedrijf mag er ook voor kiezen om in het oude systeem het octrooi (patent) te registreren. Welk pad ga je bewandelen?”

„Inaday doet research en verzorgt aanvragen, en met onze kennis en ervaring zijn we ook een (sparrings)partner en adviseur. In grote lijnen zijn de voor- en nadelen al geschetst van het unitaire systeem: efficiëntie, tijd- en kostenbesparing. Het nadeel is dat mocht je ergens een patentclaim verliezen je dat in het nieuwe systeem kwijt bent in al de aangesloten landen. Een zorgvuldige analyse van een patentaanvraag is nodig om te weten wat de beste optie is. Als eenmaal het vinkje voor unitair is aangezet en goedgekeurd dan is dat niet meer terug te draaien. Zoals gezegd, wij hebben hier verstand van. Onze klanten hoeven hier niet van wakker van te liggen. Zij kunnen hun energie gebruiken voor ontwikkeling en groei.”

www.inaday.eu

(Visited 19 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten