In samenwerking met IHOG 13:04 Agri & Food, Innovatie / Onderzoek

Innovatiehub Oost-Groningen wil Noordelijke economie versterken

De grondleggers van de hub (IHOG), Aard Groen, Willem Jonker, André en Erik Heeres, zijn allen geboren en getogen in de regio Oost-Groningen. Ze werken in het vakgebied; ondernemerschap, AI, security en biobased economy. Vernieuwend in hun vakgebied zien zij kansen voor een gezamenlijke innovatieve aanpak om de Noordelijke economie te versterken.

Projectleider Jakob Zwinderman, geboren en getogen in Nieuwe Pekela, zet de projecten uit bij de aangesloten bedrijven en de kennisinstellingen Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen.


De drie bedrijven – Avebe, HempFlax en Nedmag – zagen een gezamenlijke benadering van aardappels, hennep en magnesium zitten en zijn belangrijke partners in dit samenwerkingsverband. Inmiddels hebben Zechsal en Ten Kate zich ook aangesloten. De projecten zitten op het gebied van voeding, bouwmaterialen en cosmetica. Daarnaast is er een samenwerking met Minerva voor kunstzinnige meubels.
De Innovatiehub Oost-Groningen biedt mensen de kans onderzoek te doen op allerlei terreinen, die interessant kunnen zijn voor de verdere ontwikkeling van de economie in (Oost-) Groningen. Voorbeelden zijn het onderzoek van Bertina Jansma-Dokter en Johanna Thomann.


Wat bindt mensen aan een bedrijf en de regio?
Welke motivatiefactoren spelen een rol voor werknemers om bij een bedrijf in Oost-Groningen te werken en wat houdt ze in de regio? Dat is de centrale vraag in een onderzoek dat wordt uitgevoerd door Bertina Jansma-Dokter, als afsluiting van de studie HRM aan de Hanzehogeschool. Zelf woont ze in Wildervank en die regionale betrokkenheid maakt het voor haar extra interessant. „Ik ben dan ook nieuwsgierig naar de uitkomsten.”


Naar aanleiding van het onderzoek hoopt Innovatiehub Oost-Groningen dat bedrijven in de toekomst gemakkelijker nieuw talent kunnen aantrekken en vasthouden. Dat is nodig ook, gezien de demografische ontwikkeling binnen veel bedrijven.


Goede baan vinden
Het onderzoek startte begin februari toen het onderzoeksplan werd ingediend. Rond deze tijd, medio april, denkt Bertina de enquêtes naar de 2 deelnemende bedrijven, Royal Avebe en Nedmag, te hebben uitgezet. „Voor dit onderzoek zijn beide bedrijven goed met elkaar te vergelijken, ze produceren grondstoffen en zijn groot genoeg om informatie te verzamelen.” Het onderzoek wordt gericht op medewerkers die actief zijn op de afdelingen innovations, onderzoek en laboratoria. „We hebben het dan over HBO+ functies”, legt Bertina uit. “Groningen is met name MBO georiënteerd, terwijl er tegenwoordig ook voldoende banen op HBO-niveau zijn. Desondanks zien we veel mensen nog naar de Randstad verhuizen, wanneer ze zijn afgestudeerd, terwijl ze hier ook een goede baan kunnen vinden.”


„Dat kan te maken hebben met de beeldvorming, maar dat is nu geen onderdeel van het onderzoek. Het zou echter naar aanleiding van de uitslagen van dit onderzoek wel reden kunnen zijn om verder te onderzoeken. Imago kan immers meespelen bij de keuze die mensen maken.”


Betrokkenheid

„In het onderzoek focussen we vooral op betrokkenheid: ik wil weten wat mensen bindt aan de organisatie en de regio en de uitkomsten gebruiken om nieuw talent aan te trekken.” Het is nu al niet eenvoudig om bepaalde vacatures in te vullen, laat staan wanneer straks veel mensen met pensioen gaan en op key functies vervangen moeten worden. „De deelnemers moeten daar wel mee aan de slag.”


Bertina verwacht haar onderzoek tegen de zomer af te ronden. Het IHOG hoopt dat bedrijven naar aanleiding van het onderzoek op een betere manier nieuwe mensen aan kunnen trekken. „Het is een actueel thema”, besluit Bertina. „We hebben straks specifieke informatie op het gebied van arbeidsmarktbeleid, waar de betrokken partners mee aan de slag kunnen.”


Onderzoek naar magnesium in onze voeding

Teveel mensen krijgen via hun dagelijkse voeding te weinig magnesium binnen. Een langdurig tekort kan vervelende gevolgen hebben, zoals lichamelijke en psychische klachten. Daarom is het belangrijk dat er methoden worden ontwikkeld waardoor het magnesiumgehalte in bijvoorbeeld zetmeelproducten toeneemt. Dat is wat Johanna Thomann onderzoekt, waarbij een slimme combinatie van regionale grondstoffen die in Oost-Groningen worden verbouwd dé oplossing voor dit probleem kunnen worden.
„We zijn nu één jaar bezig en hebben al goede resultaten behaald”, zegt Johanna. „In de komende drie jaar hebben we de tijd om verder aan dit project te werken.” Het tekort aan magnesium mag volgens haar niet worden onderschat. „De huidige landbouwproducten die als voedsel worden gebruikt bevatten minder magnesium dan 20 jaar geleden. Daarnaast eten we minder fruit, noten en zaden, waardoor het tekort aan magnesium bij veel mensen toeneemt. Dat zorgt voor klachten, zoals stress (waardoor je ook nog minder magnesium opneemt), minder energie, minder weerstand en een hogere bloeddruk.”


Eigenschappen
In samenwerking met Royal Avebe (aardappelen/zetmeel) en Nedmag (magnesium) onderzoekt Johanna op welke manier magnesium aan zetmeelproducten kan worden toegevoegd. „Er zijn chemische methoden om dit te doen”, legt ze uit. „We zijn op zoek naar nieuwe zetmeelproducten, die verrijkt zijn met magnesium en goede eigenschappen hebben voor de voedselapplicatie. Door een chemische reactie te veroorzaken kun je de eigenschappen van zetmeel veranderen, bijvoorbeeld bepaalde ‘groepen’ toevoegen waardoor het meer magnesium kan opnemen. Een voorbeeld is geoxydeerde zetmeel, dat met meer magnesium verrijkt kan worden. Ik ben echter geen productontwikkelaar, dus uiteindelijk moet Royal Avebe dit in haar producten gaan toepassen.”


Laagdrempelig
Johanna doet bij zowel Royal Avebe als Nedmag onderzoek op het lab. „Beiden zijn partners van het Innovatiehub Oost-Groningen. Het is erg prettig dat ik op deze manier de verschillende bedrijven kan bezoeken en direct contact met de mensen heb. We zijn daardoor laagdrempelig met elkaar in gesprek en dat draagt bij aan de snelle voortgang van mijn onderzoek. Dat is het voordeel van werken voor het IHOG.”


Mogelijkheden regio
„Ik ben enthousiast over de mogelijkheden in deze regio”, besluit Johanna. “Zo hebben André Heeres, Errit Bekkering en ikzelf afgelopen zomer een opiniestuk geschreven in de Journal of Business Chemistry, over de verduurzaming van de chemische industrie in Noord-Nederland. Daar liggen veel kansen, omdat Noord-Nederland beschikt over alle instrumenten om die verduurzaming te realiseren. En ook IHOG kan daar een rol in spelen. Alle puzzelstukjes liggen klaar, het is nu van belang ze aan elkaar te koppelen.”

www.ihog.nl

(Visited 144 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten