In samenwerking met Noorderpoort 10:55 Maritiem, Onderwijs

‘Je leert hier vooral in de praktijk’

De locatie van Noorderpoort in Delfzijl, waar studenten onder andere worden opgeleid voor de maritieme sector, ademt in bijna alles de praktijk uit waar de studenten na hun opleiding terecht komen.

Zo is er bijvoorbeeld een up-to-date brugsimulator waar de situatie op een schip, inclusief omstandigheden, nauwgezet wordt nagebootst. Maar ook een VR engineroom simulator en een powerplant simulator ontbreken niet. “Daarnaast organiseren we regelmatig excursies naar het bedrijfsleven”, voegt teammanager Marjan van Delden toe. Zo draagt Noorderpoort nadrukkelijk bij aan de voorbereiding op het echte werk.

Het kantoor van Marjan laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Talloze schepen, op schaal, staan her en der opgesteld. We zijn bij Noorderpoort Energy & Maritime, zoals het officieel heet. “We leiden hier met name jongeren op voor de zeevaart, zowel nautisch als technisch. Daarnaast bieden we de opleiding AOT aan, Allround Operationeel Technicus, waarvan de geslaagden vooral uitstromen naar de energie- en chemiesector. Daarnaast stromen er studenten door naar het hbo.”

Bedrijfsleven

Noorderpoort werkt veelvuldig samen met het bedrijfsleven. Niet alleen om de opleidingen zo goed mogelijk aan te laten sluiten, maar ook om studenten vroegtijdig kennis te laten maken met hun toekomstige werkomgeving. Zo is er bijvoorbeeld een rederspool, waar reders uit de omgeving van Delfzijl actief in zijn. “Zij houden ons op de hoogte van de ontwikkelingen in de sector, maar zijn ook erg geïnteresseerd in de stagiaires die we kunnen leveren. Het vinden van een stageplek is bij ons dan ook meestal geen enkel probleem.”

Stages bij de zeevaart zijn pittig, weet Marjan. “In jaar drie en vier ga je maar liefst 300 dagen aan boord van een groot schip op stage. Dat heeft wel impact op jonge mensen, je bent toch vaak een langere periode van huis. Maar als je bewust voor dit vakgebied kiest, dan wil je niet anders. Als student weet je dat je dankzij deze lange stages het vak in elk geval goed onder de knie kunt krijgen.” “Bedrijven zitten te springen om mbo-ers en met een opleiding aan het Noorderpoort kun je echt alle kanten op”, besluit Marjan. “Daarom willen we de zeevaartopleidingen, maar ook de andere techniekopleidingen, nog beter op de kaart zetten. We waren laatst voor een innovatiemissie naar Noorwegen met de MS Romantika van Holland Norway Lines. Dit schip werd toen bestuurd door een vrouwelijke stuurman met een mbo-4 opleiding. Toen ze dat vertelde aan onze medereizigers, was bijna iedereen verbaasd. Met een mbo-opleiding kun je echt alle kanten op en ook nog eens goed verdienen. Het wordt hoog tijd dat dit bij meer mensen bekend wordt.” Meer informatie over de opleidingen en open dagen vind je op: www.noorderpoort.nl

(Visited 12 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten