In samenwerking met Van Braak Accountants 10:59 Business to Business, Innovatie / Onderzoek

Juist nu maatregelen nemen

Dat de economie er momenteel niet rooskleurig voorstaat, behoeft geen nadere uitleg. Met name de energie intensieve bedrijven hebben het zwaar en dat is zorgelijk, vindt ook Hennie van Braak van Van Braak Accountants. „En dan hebben we het nog niet eens over de lastenverzwaringen waarmee het bedrijfsleven volgend jaar wordt geconfronteerd”, legt hij uit. Van Braak adviseert ondernemers daarom om nu maatregelen te nemen, die de pijn zoveel mogelijk kunnen verzachten.

Hij komt in de praktijk schrijnende gevallen tegen. „Zo kocht een transportbedrijf vorig jaar nieuwe vrachtwagens die op LNG rijden. Dat was immers de toekomst, maar LNG is momenteel hartstikke duur en daarvoor betaalt hij nu de prijs. Dat was niet te voorzien natuurlijk.” Om tegenvallers zo goed mogelijk op te kunnen vangen, blijft het volgens Van Braak van belang om de structuur van het bedrijf goed neer te zetten. „Om op dat transportbedrijf terug te komen. Als de werkmaatschappij waarin geen waardevolle activa zitten failliet zou gaan, is het relatief gemakkelijk om met een andere BV een doorstart te maken. Echter, dat moet je dan wel goed regelen. Of het onwetendheid is of onverschilligheid, durf ik niet te zeggen, maar te vaak zien wij dat ondernemers nog leven in de waan van de dag. Zeker in deze tijd is het verstandig je bedrijf te herstructureren, zodat je tegenvallers zo goed mogelijk kunt opvangen.”

‘Te vaak zien wij dat ondernemers nog leven in de waan van de dag’

Belasting

Zoals aangegeven gaan de tarieven voor ondernemers het komende jaar fors omhoog. Van Braak:„ De belasting op dividend en inkomsten uit vermogen zal verhoogd worden.” Ook de vennootschapsbelasting gaat omhoog. „Om daar vroegtijdig op in te spelen, is het van belang om nu je ondernemersvorm aan te passen.” Op dit moment is de vennootschapsbelasting over de eerste 400.000 euro winst nog 15 procent, dus 60.000 euro. Dat wordt volgend jaar over de eerste 200.000 euro 19 procent en daarboven 25 procent. Van Braak:” Laat je de situatie zoals die nu is, dan ga je straks over die 400.000 euro 88.000 euro belasting betalen. Zorg je nu dat je die 4 ton onderbrengt in 2 BV’s, die elk 200.000 winst maken, dan betaal je 76.000 euro, dat scheelt toch 12.000 euro.”

‘Als accountant kunnen wij ons juist nu onderscheiden’

In gesprek gaan

Dit zijn maar enkele voorbeelden van de veranderingen die er aan zitten te komen in 2023. Van Braak adviseert ondernemers in gesprek te gaan met hun accountant om zodoende goed in te spelen op de ontwikkelingen. „Wat je ook gaat zien, en wat nu al gebeurt, is dat de medewerker meer salaris wil. Daar kun je ook op verschillende manieren op reageren. Bijvoorbeeld bij iemand die een auto van de zaak heeft en jaarlijks 20.000 kilometer mag rijden. Daarmee kun je een afspraak maken dat hij of zij voor iedere kilometer die er minder gereden wordt een extra beloning krijgt. Dat kost je als werkgever niets, maar het levert de werknemer wel iets extra’s op. Het zijn allemaal van die kleinigheidjes, die uiteindelijk wel doortikken.”

„Ook kun je medewerkers meer uren laten werken tegen een overwerktarief van 150 procent”, gaat Van Braak verder. „Zeker nu er personeelskrapte is, snijdt het mes aan twee kanten. Overigens verwacht ik dat we over pakweg een half jaar niet meer te maken hebben met personeelskrapte. Veel bedrijven zullen in de komende tijd noodgedwongen hun deuren moeten sluiten. En dan moet ik er niet aan denken dat ook de rente nog verder gaat stijgen, want dan komen niet alleen de energie intensieve bedrijven in de problemen, maar ook allerlei andere bedrijven. Ja, er komen pittige tijden aan, dat is zeker. Als accountant kunnen wij ons juist nu onderscheiden, door ondernemers te helpen om hun problemen zo goed mogelijk op te lossen. Dat zal in de komende tijd meer dan eens nodig zijn.”

www.vanbraakaccountants.nl

(Visited 17 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten