In samenwerking met Café Salento 18:33 Business to Business, Agri & Food

Koffie zoals koffie bedoeld is

overwijk

30 jaar geleden begon Luitzen Overwijk vanuit zijn garage met de distributie van koffieautomaten en koffie. In 2022 is Café Salento, de naam waaronder de koffie wordt verkocht, niet meer weg te denken bij circa 8.000 klanten in heel Nederland. Het geheim is simpel: „de basis is een goed product, naast uitstekende dienstverlening.” Dat maakt men bij Overwijk Koffiesystemen dagelijks waar, getuige het geringe verloop onder het klantenbestand.

Meteen bij binnenkomst van het fraaie pand in Gorredijk staan de koffiemachines in alle vormen en maten opgesteld. Het geeft een goed beeld van het uitgebreide assortiment, waarmee Overwijk Koffiesystemen de markt bediend. Zorg, onderwijs, overheid, bedrijfsleven; van 1 tot 150 koffieautomaten, bij Overwijk is elke klant welkom.

Klant tevreden

„De kwaliteit van de koffie hangt af van de machine én de koffie”, legt Overwijk uit. „Wij werken alleen met kwaliteit koffiemachines. Daarnaast is het belangrijk dat ze goed worden afgesteld. We gaan niet weg voordat er koffie uit de machine komt waar de klant tevreden mee is.”

Hergebruik

Duurzaamheid speelt binnen Overwijk Koffiesystemen een grote rol. Zo worden de gebruikte koffieapparaten na 7 jaar gerefurbished, waarna ze met garantie nog een keer 7 jaar kunnen worden gebruikt. „Bepaalde componenten slijten en die vervangen we, maar de andere materialen gaan gemakkelijk nog een keer zeven jaar mee. Dankzij deze langere levensduur besparen we behoorlijk op grondstoffen.”

Ook met de verpakkingen van de koffie is Overwijk duurzaam bezig. „We gebruiken daar geen aluminium meer in, waardoor deze beter gerecycled kan worden. Na gebruik nemen we de verpakkingen weer in, waarna ze naar een recyclebedrijf gaan.” En er gebeurt meer. De bekertjes hebben geen plastic binnenlaagje meer en de inkt die wordt gebruikt op de bekers, bijvoorbeeld voor een naam of logo, is afbreekbaar en daarmee milieuvriendelijk.

‘Koffie moet goed zijn, dat is het uitgangspunt’

Café Salento

Overwijk haalt de meeste (Fairtrade) koffie al 30 jaar uit Midden- en Zuid-Amerika, onder andere rondom de plaats Salento in Colombia. Daar vond Overwijk ook de oorsprong van zijn merk. „De koffiekwaliteit is daar veel beter dan elders. En als het goed is, is het goed. Wat goede koffie is? Dat is uiteraard heel persoonlijk. Je biedt datgene wat de klant graag wil. We zijn misschien niet de goedkoopste, maar wel de beste. Koffie moet goed zijn, dat is het uitgangspunt. En dat vinden steeds meer klanten belangrijk.”

30 jaar geleden, op Goede vrijdag 17 april 1992, begon Luitzen Overwijk met koffiesystemen en koffie. Later kwam daar een kerstpakkettengroothandel bij. „Maar uiteindelijk koos ik voor de koffie en daar heb ik nooit spijt van gehad. Ook omdat mijn vrouw Jannie altijd in de zaak heeft gewerkt en onze zoon Dirk en dochter Inge er inmiddels ook werkzaam zijn. De groei die we door de jaren gerealiseerd hebben komt voor een groot deel voor rekening van de medewerkers om ons heen. Sommige zijn al ruim 20 jaar in dienst. Ja, de tijd is voorbij gevlogen, ik heb er elke dag van genoten. Desondanks ga ik het nu wel wat rustiger aan doen, vanuit de zekerheid dat andere mensen klaar staan om met dit bedrijf te blijven doen wat de klant wenst: zorgen voor een lekkere kop koffie.”

www.cafesalento.nl

(Visited 72 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten