In samenwerking met Agro Proces Techniek (APT B.V.) 18:37 Agri & Food, Innovatie / Onderzoek

‘Uitkopen is een schande. Voor 1.000 euro per koe heb je de oplossing!’

AGRO PROCESTECHNIEK

Het moet niet gekker worden zegt Ben Norde van Agro Proces Techniek (APT B.V.). Waarom zou je boeren willen uitkopen als er een perfecte technische oplossing voor emissiereductie is? Zijn Bleu Label vloer wordt al 5 jaar getest en voldoet aan de strengste normen. In deze Noordz doet hij zijn verhaal.

Ben Norde uit het Friese Iens werkte zijn leven lang in de voedingsmiddelenindustrie en de chemie. Het hart van de van oorsprong Achterhoekse boerenzoon en ingenieur ging jaren geleden sneller kloppen toen hij ging nadenken over technische oplossingen voor emissiereductie. Hij maakte een lange zoektocht langs overheidsinstanties als de commissie Regeling Ammoniak en Veehouderij RAV, werkt alweer jaren samen met ‘Wageningen’, op de Dairy Campus wordt zijn vloer (van octrooi voorzien) al vijf jaar getest en hij werkt met drie Brabantse boeren aan verschillende projecten op emissiegebied. Vertel Ben Norde niet dat je boeren moet uitkopen om een lokaal emissieprobleem op te lossen. ,,Het kabinet heeft er 10 tot 17 miljard voor over. Dat is van de zotte. Tegen een fractie van de kosten heb je het probleem technisch opgelost. Keurig volgens de strengste normen. Als je ook nog de werking van ureaseremmers erkent, zoals Wageningen al heeft bewezen, kom je nog veel lager uit…Uitkopen van boeren is volstrekt onnodig. Doe het niet!”

Vloer voldoet aan strengste norm

Hoe je zoveel lager uitkomt is een optelsom van slimme techniek. De Bleu Label vloer van Ben Norde is een gesloten vloer die zorgt voor een snelle scheiding van urine en fecaliën en gespoeld kan worden met een ureaseremmer. De vloer kan uitgevoerd als geheel rubberen vloer met rvs urinegoten (voor bestaande stallen) of, zoals op de foto, als betonnen vloer voorzien van urinegoten en rubberen matten. Door de vloer uitgekiend te profileren, loopt de urine sneller weg. Het levert voordelen op, zoals een fors lagere emissie-uitstoot waarmee Norde zelfs voldoet aan de zeer strenge “Brabant” norm. Bovendien levert het een aangenaam milieu op voor mens en dier in de stal, het rubber geeft een hoog koe-comfort met een betere klauwgezondheid. Door daarnaast ureaseremmers te gebruiken, zegt Norde. „Met Wagenings onderzoek bij de hand, kun je je uitstoot van ammoniak nog met zo’n 40 procent extra verlagen. Ik heb het uitgerekend: als je wilt kun je alle 1,5 miljoen Nederlandse koeien voor 1,5 miljard zo’n schone vloer bieden met een heel lage ammoniak emissiewaarde een is het ammoniak probleem opgelost. Bij een heel specifiek lokaal probleem kan de ammoniak nog uit de urine worden gestript om er kunstmest van te maken. Boeren uitkopen betekent, naast al het familieleed, dat een groot deel elders in het buitenland opnieuw begint en verhuist het ammoniakprobleem, maar het nog niet veelbesproken kooldioxide probleem laat zich niet verhuizen; dat verspreidt zich vanzelf over de hele wereld. Dat is wat me bezig houdt: ik ben al even met pensioen, maar ik wil graag helpen om maatschappelijke problemen op te lossen.”

www.agroprocestechniek.nl

(Visited 7 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten