Lont bestaat in juli 100 jaar. In Sint Anne zijn ze met 100 mensen klaar voor de volgende eeuw. Rentmeesterschap betekent flexibiliteit, bewustzijn en samenwerken. Bewuste bouwers Jetze Lont en Gerard van der Duim over de betekenis van kleur en glans geven aan zuinigheid.
De Procesversneller om samen sneller woningen te realiseren. Een omgevingspsycholoog die Kluer laat bekennen. Een indrukwekkend cv van innovatieve aardappelschuren, monumentale restauraties, het Lont-huis, de nieuwbouw van Trebol in Harlingen, het Bonifatiusplan in Leeuwarden, de renovatie van de Hollanderwijk en nieuwbouw van De Treffe in Heerenveen. Honderd jaar Lont is nauwelijks samen te vatten. Wat opvalt is de breedte van de portefeuille van Lont. „Het past ons om te kijken wat de vraag is en we hebben altijd keuzes omdat ze voor ons goed voelden. Doen waar je zelf in gelooft, vol passie en vanuit vakmanschap. Lont staat al heel lang voor vakmanschap, ondernemerschap en innovatie. Onze keuzes worden niet altijd direct begrepen, maar kregen en krijgen veel navolging.” Zegt eigenaar Jetze Lont, vierde generatie bouwer. Oerpake en weeskind Arjen Lont nam als leerling in 1923 een timmerbedrijfje met woning over op de Oudebildtdijk in Westhoek. Het bedrijf groeide en verhuisde naar Sint Jacobiparochie en 25 jaar geleden naar Sint Annaparochie. Net als Smeding Groente en Fruit, Meijer Metal en Faber Visuals is Lont geworteld in Het Bildt. Succesvolle bedrijven, belangrijke werkgevers en maatschappelijk van betekenis. Jetze Lont hoopt dat de waarde van Lont beloond wordt met het predicaat Hofleverancier. De aanvraag is gedaan, nu is het wachten. Hoe kijkt hij terug en vooruit?
„Mijn oudere broer Dirk zou eerst in het bedrijf komen, daarna ik, maar hij overleed al op 29- jarige leeftijd aan kanker. Dat heeft diepe indruk op me gemaakt, de dienst hielden we hier in het bedrijf”, vertelt Jetze Lont, die vanaf 2002 in het bedrijf werkt. En net zoals iedere generatie voor hem keuzes maakte, deed Jetze Lont dat ook. Pake Dirk bedacht een concept voor aardappelschuren, vader Arjen bedacht het Lont-huis en begon als bouwer ook met projectontwikkeling. Jetze Lont koos voor een platte organisatiestructuur, stuurt op samenwerking en partnerschap in de bouwketen en nam afscheid van de benaming Bouwbedrijf. „Vanuit rentmeesterschap denken we na over wie we zijn als bouwbedrijf en als bedrijf. Hoe we omgaan met medewerkers, ketenpartners en klanten tot en met onze eigen bedrijfsvoering en natuurlijk de manier waarop we bouwen, ontwikkelen en innoveren. Daarbij past dat we Lont heten, Lont Bouw bewust. Dat gaat over de wijze waarop je denkt, bouwt, met elkaar omgaat, verbindingen wilt aangaan.”
Niet bouwen voor de eenzaamheid
In 2018 kwam Gerard van der Duim bij Lont. Technisch bedrijfskundige van huis uit en gefascineerd door hoe je zaken kunt verbeteren als je beter kijkt en luistert. „We zijn het eerste bouwbedrijf dat een omgevingspsycholoog in huis heeft gehaald. Anders kijken naar wat een woning of gebouw eigenlijk betekent, voor hoe lang het staat. De fundamentele waarde leren zien van natuur en biodiversiteit voor ons, sociale wezens. Daarom hanteren we het uitgangspunt dat een thuis in een duurzame leefomgeving bijdraagt aan geluk en welzijn. Wij kijken hoe we mensen, natuur en stenen kunnen samenbrengen. Dat programma heet Kluer, blauwdruk voor een duurzame sociale omgeving. We hebben het al op tal van plekken gerealiseerd. Het grootste plan tot nu toe is De Treffe in Heerenveen, waar we echt trots op zijn. Niet langer op verschillende plekken bouwen voor verschillende doelgroepen, maar juist de mix van sociale diversiteit aanbrengen. Niet bouwen voor eenzaamheid maar voor ontmoeting en geluk in een gezonde omgeving om er lang te kunnen leven.”
Gerard van der Duim: „Het gaat steeds vaker over de vraag wie je bent, hoe je met elkaar omgaat, wat ieder van ons kan bijdragen. Jongeren leren ons anders naar onze eigen wereld te kijken. Het is aan ons om te kijken hoe we het bedrijf haar werk kunnen laten doen. We hebben TROTS op de muur geschreven, omdat iedere letter van dat woord voor ieder van ons en het bedrijf inhoud heeft en betekenis geeft. Het zijn onze kernwaarden: Toegewijd, Resultaatgericht, Ondernemend, Toegankelijk en Sociaal. „Plezier hebben met elkaar in wat je doet en hoe je het doet, bouwen aan langdurige relaties”, zegt Jetze Lont. „En werken aan bewustwording, bij jezelf, bij elkaar, bij de partners waarmee je in de bouw samenwerkt”, voegt Gerard van der Duim toe.
Processen versnellen, meer realiseren
Het ontwikkelingsconcept Kluer hebben Lont en Van der Duim verder inhoud gegeven door te sturen op het versnellen van bouwprocessen. „Want we zijn gewoon een bouwbedrijf, dus bouwen doen we graag. Maar wel graag sneller en met meer maatwerk. Een van de grote problemen van de woningmarkt zit in de duur van het proces. Het duurt nu zomaar zeven jaar voor je iets neerzet en als we niet oppassen wordt dat nog erger. De oorzaak ligt in de complexiteit van wetten, regels, eisen, normen, wensen en verwachting”, stelt Van der Duim. „Wij zijn ervan overtuigd dat de winst in ontwikkeltijd aan de voorkant zit. Luister beter naar elkaar, betrek voor wie je het maakt veel eerder, ga beter samenwerken. Het kan gewoon, dat hebben we al bewezen. In de woningbouw, maar ook in de agrarische bouw en in de industrie.”
Op 22 juni en op 1 juli wordt het eeuwfeest gevierd in de Leeuwarder Harmonie. Eerst met toegewijde klanten en dichter bij de datum van 100 jaar met eigen mensen en de familie. Het is tijd voor feest met een inhoudelijk programma. Lont is geen Lont als ze ons niet laat nadenken. Jetze Lont: „Ons thema voor dit jaar is zuinigheid. Door zuinig te zijn op onze mensen, onze spullen, onze toegewijde partners én op onze streek konden wij groeien, ontwikkelen en ondernemen. Die zuinigheid geven dit jaar extra glans. Een mooie missie om de volgende honderd jaar mee in te gaan.”