In samenwerking met LambWeston 13:23 Agri & Food

Potatolover: is LambWeston een match?

Friet voor sterrenrestaurants, supermarkten en fastfoodketens. LambWeston staat voor bevroren aardappelproducten, wereldwijd. En aardappelvlokken. Een van de 26 productielocaties van het beursgenoteerde bedrijf staat om de hoek, in het Friese Oosterbierum. De moderne menukaart van het bedrijf wordt toegelicht door Bas, Klaas Jan, Marcel en Gerald. Sociale en technische innovatie aan de Lidlumerwei.

De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in Oosterbierum, op amper een kilometer van de Friese Waddendijk ten noorden van Harlingen en Franeker. In de 125 mensen en in de techniek. Zo werd vijf jaar geleden een hypermoderne productielijn geinstalleerd, die het mogelijk maakt om 22 tot 26 vrachtwagenladingen aardappels per dag te verwerken tot hoogwaardige frietproducten en aardappelvlokken, een grondstof voor productie van chips, aardappelkroketjes, gnocchi of als basis voor soep en broodmix. In de dagelijkse taal van LambWeston heten die door droging verkregen vlokken ‘ambient potato business’. Wereldwijd een groeiende productgroep, die alles te maken heeft met het verwaarden van de complete aardappel. Een rondgang in de compacte fabriek toont de sterk geautomatiseerde lijnen. Op de beeldschermen van de proces operator kijken we hoe aardappels verworden tot miljoenen frietjes. Die trouwens allemaal onderweg stuk voor stuk op indrukwekkende wijze automatisch 360 graden gecontroleerd worden voor ze verder mogen in de lijn. Je wordt niet zomaar een LambWeston- frietje.


Van trainée naar management
„Dat maakt het werken hier zo inspirerend en uitdagend”, vertelt productiemanager Klaas Jan Streekstra. „Geen dag is hetzelfde. Let wel, we verwerken acht soorten aardappels tot klantspecifieke frietproducten. En geen aardappel is hetzelfde en toch wil de klant het frietje geleverd krijgen zoals hij het heeft bedacht, in lengte, smaak, geur, textuur, alles. Met de lijn zoals we het nu hebben, hebben we op elk moment ieder onderdeel van het proces inzichtelijk met alle data realtime op het scherm over water- en energieverbruik, opbrengsten, alles. Omdat je het proces inzichtelijk hebt geeft het veel rust. Je kunt makkelijker monitoren, sneller ingrijpen, je hebt veel minder uitval.” Streekstra begon in 2018 bij LambWeston als plantcontroller, maar stapte over naar het leiden van de productie. „Een bewuste stap, omdat ik stappen wil maken in het bedrijf en dit bied me een prachtige kans om heel veel ervaring op te doen met een groot team van betrokken mensen in vijf ploegendienst en met complexe productieprocessen, waar voedselveiligheid en hygiëne essentieel is. Het is iedere dag werken aan verbetering binnen een leuk en prettig bedrijf.”


Zijn collega Gerrald de Vries is sinds oktober afgelopen jaar Continuous Improvement Manager bij de frietmakers in Oosterbierum. „Ik heb het geluk gehad dat ik als trainée kon doorgroeien, de opleiding tot procestechnoloog mocht doen en daarna ook nog een eigen team mocht opzetten voor procesoptimalisatie. Toen ik van school kwam wilde ik graag iets in de ‘operatie’. Op dat moment stond LambWeston aan de vooravond van een miljoeneninvestering in hoogwaardige productie en kwaliteit en kreeg ik de gelegenheid in te stappen. Ik wilde graag na mijn periode als procestechnoloog een stap zetten naar het management en dat is gelukt. Maatschappelijke issues als water, verzilting en energieverbruik staan hier hoog op de agenda. Technische innovatie is daarom enorm belangrijk voor onze processen en daar hou ik van. Initiatief wordt hier gewaardeerd en gestimuleerd.”


Doorgroeien en leren van elkaar

„Het zijn de keuze die we de laatste tien jaar bewust maken”, stelt HR- manager Marcel Hirs, die sinds 2014 bij LambWeston werkt. „We wilden graag meer jonge mensen aannemen en uiteindelijk is dat gelukt. De belangrijkste reden daarvoor is dat we minder kijken naar je CV, maar meer uitgaan van je intrinsieke motivatie. Het gaat er om ontwikkeling, om kansen en perspectief te zien en te pakken. Dat zijn we gaan doen door actief de samenwerking te zoeken met bijvoorbeeld Van Hall Larenstein, met andere foodbedrijven in de regio en door studenten van NHL, Hanze en RUG zich te laten buigen over de vraag ‘wie is de procesoperator van de toekomst’? Het heeft heel positief gewerkt. Je leert als bedrijven van elkaar over wendbaar vakmanschap. Onderwijsinstellingen staan open voor wat zij van ons kunnen leren. Het heeft ons in een paar jaar 37 nieuwe, jonge operators opgeleverd. En het mooie van die jonge gasten is dat ze elkaar inspireren. En de jongere operator leren oudere, praktisch ingestelde collega’s over de drempel van een theoretische opleiding heen te stappen. Daardoor wordt ook hun theoretisch niveau hoger wordt en groeien mensen van mbo- niveau door naar bijvoorbeeld het hbo- niveau in verschillende operatorlevels en supervisor.”


Match voor potatolovers

Achter die hashtag #potatolover gaat veel schuil, zo maakt het gesprek duidelijk. Plantmanager Bas van Damme, al dertig jaar werkzaam voor LambWeston, maakt het trots. „We willen laten zien dat deze fabriek veel kansen biedt om jezelf te ontwikkelen. Steeds meer jonge mensen ontdekken dat. En die kans hebben we nu ook weer met z’n allen: LambWeston Meijer zoals we tot voor kort heten, heet nu voluit LambWeston EMEA (Europe , Middle East, Africa), als belangrijk onderdeel van het beursgenoteerde bedrijf LambWeston. Een professionele op groei gerichte organisatie met 9.000 mensen wereldwijd, waarvan 1.100 in Nederland en 125 mensen in Oosterbierum. Wij hebben een goed trackrecord dankzij onze moderne productie. Met onze 125 mensen kunnen we binnen het bedrijf laten zien wat wij kunnen betekenen. Het biedt mogelijkheden voor mensen die verder willen, hier en van hieruit. Zo bouwen we in Bergen op Zoom een compleet nieuw duurzaam Innovatiecentrum waar ontdekt, getest en geproduceerd gaat worden in kleine series. Producten die in dat kenniscentrum worden bedacht, worden op andere locaties zoals hier, daarna in grote volumes geproduceerd.”


Op de menukaart van LambWeston in Oosterbierum staat niet voor niets ‘Are we a match?’ De belofte van een nieuwe baan die veel meer is dan een nieuwe carriere. Een heartbeat noemen de frietmakers het. Mensen met een hart voor aardappels en wat je daar allemaal voor moois van kunt maken. Voor nieuwsgierigen zit er maar een ding op. Kennismaken met LambWeston in Oosterbierum, waar mensen de vrijheid krijgen iets nieuws op te pakken.

Fotografie Say Wad

lambweston.nl

(Visited 95 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten