In samenwerking met Veenstra|Fritom 13:41 Onderwijs, Transport en Logistiek

Veenstra|Fritom: de slagkracht van samenwerking en digitalisering

Veenstra|Fritom in Heeg levert logistieke rust. De kunst is hoe je dat vandaag de dag zo optimaal mogelijk doet in de dynamische wereld van logistiek. NoordZ vraagt het aan algemeen directeur Wessel Veenstra en commercieel manager Wietze de Vries.

Het familiebedrijf uit 1928 past zich voortdurend aan. Wat bleef, is de basis van het vertrouwde Friese Heeg en het DNA van meedenken. Net als samenwerken: al in 1968 werkt Veenstra samen met collega familiebedrijven Wiersma en Doorenbos en dat resulteert samen in de Fritom Groep van nu, waar het huidige Veenstra|Fritom als werkmaatschappij deel van uitmaakt. Ketensamenwerking wordt steeds belangrijker, logistieke oplossingen vereisen steeds meer maatwerk, digitalisering rukt op en maakt optimale afstemming en duurzamere logistieke oplossingen mogelijk. Nieuwsgierig kijken ze bij Veenstra|Fritom in Heeg en Deventer daarom naar de wereld. Hoe kan wat je nu doet, morgen efficiënter en duurzamer en wat speelt er waar jij als bedrijf van kunt leren?

Lerend vermogen brengt je verder

Wessel Veenstra is opgegroeid in het Friese familiebedrijf en ziet het bedrijf zich continu aanpassen. „Logistieke dienstverlening is en blijft mensenwerk. Het is de kunst om te zorgen dat je op alle plekken in de organisatie de juiste mensen hebt en houdt. Vakmensen, van vrachtwagenchauffeurs tot planners, op iedere plek in de organisatie. Opleiden, trainen en vooral ook coachen speelt een steeds belangrijkere rol, waarbij we kijken naar iemands behoefte: wat heb jij – naast allerlei verplichte bijscholing in je vaknodig om je werk te kunnen blijven doen zodat het ook aan jouw perspectief en mogelijkheden om door te groeien voldoet? Ondernemerschap noem ik: initiatief nemen, vragen stellen, nieuwsgierig zijn, ieder op zijn eigen manier en vanuit z’n eigen rol, functie en beleving. Ruimte en tijd nemen om de wereld in te kijken, na te denken over wat er speelt, omdat het ‘andere’ altijd buiten gebeurt. Als je alleen naar binnen gericht blijft, mis je het waardevolle waar je weer verder mee komt. Het geldt voor ons allemaal, intern voor iedereen die hier werkt, en extern, naar onze klanten. En je moet bereid zijn in de huid van de klant te kruipen om tot de beste oplossing te komen.”

Samen sta je sterker

Een open houding hebben naar de wereld en mensen om je heen, noemt Veenstra’s commercieel manager Wietze de Vries het. Alert zijn op wat er speelt, zoals met duurzaamheid en digitalisering. „Investeren van tijd, geld en aandacht in wat je voelt dat je moet en kunt doen. Als je zoals wij graag langdurig relaties aan wilt gaan, betekent het dat je daar voortdurend in moet investeren. Veenstra|Fritom heeft transportrelaties die al meer dan 50 jaar teruggaan, zoals met klanten als Lankhorst en Julius van Werf uit Sneek, dat gaat nooit vanzelf. Anderzijds wil je nieuwe relaties aangaan of bestaande samenwerkingen verdiepen en meer inhoud geven. Met Nefit Bosch zijn we al lang onderweg als logistiek ketenpartner en gaandeweg het proces worden we er beter in. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Auping Nederland, voor wie wij de volledige Supply Chain ontzorgen. Partner zijn is iedere keer weer anders, het is maatwerk. Elkaar leren kennen, tijd nemen, vragen stellen. Op het juiste moment je logistieke kennis en slagkracht met de juiste intentie kunnen inzetten vergt meer dan de kennis en ervaring die je op basis van je historie hebt. Het DNA van Veenstra|Fritom is al die decennia overeind gebleven, de intentie waarmee je doet wat je doet, door voortdurende ontwikkeling van mensen en inzichten, kun je daadwerkelijk verder komen. Want het zijn de mensen die het doen, zij moeten elkaar leren aanvoelen om te begrijpen wat er nodig is om alles naar volledige tevredenheid voor beide partijen te realiseren. Dat betekent ook dat je om je heen moet blijven kijken naar nieuwe mensen, nieuwe technieken en kansen om kennis, inzichten en perspectief aan je organisatie toe te voegen. We transformeren samen met onze klanten mee in de energietransitie, waar wij ook onderdeel van uitmaken. Zo zien wij ook volop kansen in de duurzame verwarmingsindustrie en installatietechniek.”

Foto: Janna Blom Fotografie Sneek

Ondernemen doe je samen

Het is dan ook geen toeval dat afgelopen mei de transportactiviteiten, met mensen en materieel, van Bosma Logistiek in Heerenveen worden overgenomen. Wietze de Vries: „We werken al jaren samen en met deze stap doen we beide ons voordeel. Het was een intensief proces voor we uiteindelijk de handtekening hebben gezet. Het vereiste veel van beide kanten om de samenwerking voor iedereen in het hele proces goed te laten landen: voor beide bedrijven, maar vooral voor de klanten en alle medewerkers.” „Daarom word ik er vrolijk van als ik alle chauffeurs nu bij elkaar zie zitten in de kantine en klanten logistieke rust voelen met vertrouwde dienstverlening.” vult Wessel aan.

Serious Gaming als gamechanger

Om je heen kijken loont en biedt soms totaal onverwachte, maar beloftevolle kansen, schetst Wessel Veenstra. „Zo is uit een onvermoed gesprekje over gaming een heel mooi initiatief ontstaan dat nu tot wasdom komt. Het gaat niet vanzelf, maar biedt geweldige kansen. Ik had toen geen idee dat wij als logistiek bedrijf ooit iets moois met gaming zouden kunnen doen.” Wietze de Vries: „We zijn in 2018 in contact gekomen met NHL Stenden en hebben er kennis gemaakt met de docenten en studenten serious gaming Inmiddels zijn we jaren verder en is er een samenwerking opgezet als learning community met transportbedrijven, kennisinstellingen en overheden. Onze HRM-afdeling heeft hierdoor nieuwe inzichten en kennis opgedaan, waarmee de werving en selectie gedigitaliseerd is. Nu zijn we bezig met de community ‘Transportplanner van de Toekomst’ en is ook brancheorganisatie Transport & Logistiek Nederland erbij betrokken. Leren van digitale techniek om efficienter en duurzamer te kunnen transporteren en ketens korter te maken.”

Logistieke dienstverlening, laten ze zien bij Veensta|Fritom, is het werk van gemotiveerde en betrokken mensen die belangstellend, nieuwsgierig en ondernemend zijn. Want dat maakt dat je logistieke rust kunt leveren.

www.veenstrafritom.nl

(Visited 9 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten