In samenwerking met Energie Inspectie 17:21 Bouw, Duurzaam / Circulaire economie, Energietransitie

Verduurzaming: let op BENG-eisen bij nieuwbouw

Het motto van Energie Inspectie in Leeuwarden: energieverduurzaming levert meer comfort op, lagere energielasten en een gezond & leefbaar klimaat. Klanten helpen begint met de inzet van gediplomeerde adviseurs en slimme software. Bijvoorbeeld in de nieuwbouw, waar bij oplevering door de aannemer de BENG-eisen wettelijk verplicht zijn.

De jaren van het voor velen vertrouwde EPC-advies liggen bijna helemaal achter ons. Toch ziet Martijn van der Harst van Energie Inspectie nog veel onbekendheid in de nieuwbouwmarkt over hoe het nu is geregeld.

„Al vanaf januari 2021 is het oude EPC-advies vervangen door het zogeheten BENG-eisen (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Dat zijn eisen waarin de energieprestatie van de woning voor de (potentiële) koper of gebruiker berekend en geregistreerd zijn. Toch merk ik nog veel onbekendheid, bij particulieren, gebouweigenaren en aannemers. Het uitgangspunt van de BENG-eisen zijn heel duidelijk: zowel bij de aanvraag van de omgevingsvergunning als bij oplevering van de nieuwbouw is de aannemer verantwoordelijk voor het laten berekenen, registreren en afgeven van dat advies. Dat geldt voor woningen, maar ook voor woongebouwen waarin bijvoorbeeld meerdere appartementen zitten. Wij merken dat die verandering naar BENG nog niet helemaal goed gaat. We worden een paar keer per week gebeld door iemand die een nieuwe woning opgeleverd krijgt, zonder dat aan de controle aan de BENG- eisen is voldaan.

Dat is een onwenselijke situatie, dus kennelijk is nog niet overal en bij iedereen voldoende duidelijk hoe dat zit. De aannemer is daarbij aansprakelijk, want die kan bij controle zelfs een boete krijgen.

De afgelopen paar jaar zijn nog veel nieuwe woningen onder de oude regels van het EPC-advies gebouwd en opgeleverd, maar nu valt eigenlijk alles wel onder de nieuwe wetgeving. Zeker als de bouw straks weer volop in beweging komt, stijgt de vraag naar BENG-berekening en registratie. Tegen de bouwers zou ik zeggen, maak het tijdig in orde. En tegen kopers en gebruikers zeg ik, let er op dat bij oplevering de controle op het voldoen aan de verplichte BENG-eisen door de aannemer wordt verstrekt. Is dat niet het geval, bel dan gerust met Energie Inspectie om alsnog een advies in orde te laten maken.”


Ben je niet bang dat bij die sterk stijgende vraag, je geen mensen beschikbaar hebt? „Nee, daar hebben we gelukkig geen last van. En dat komt niet alleen omdat we voldoende gediplomeerde mensen op de weg hebben, maar vooral omdat we al jaren geleden hebben geïnvesteerd in het ontwikkelen van onze eigen slimme software. Dat helpt enorm, want onze manier van werken scheelt heel veel tijd en is in hoge mate betrouwbaar door foutloze opnames. De data worden direct uitgelezen en snel omgezet in het dossier van de klant. Ik zal je uitleggen hoe dat werkt”, verklaart Martijn van der Harst.


Snelle en foutloze metingen
„Energie Inspectie meet de energetische staat van iedere woning of gebouw met haar eigen zogeheten 3D Point Cloud Scanner. Onze adviseurs maken gebruik van zo’n 3D- scanner, waarmee we de woning tot op de millimeter nauwkeurig in kaart brengen. De scanner stuurt de afmetingen via een API direct door ons ontwikkelde software. Hierdoor beschikken we na het inmeten vrijwel direct over een volledig 3D-model van de woning. Dat model voegen wij toe aan ons klantdossier ter bewijslast voor het energielabel en het maatwerkadvies.”


„Doordat we het 3D-model van de woning geautomatiseerd inladen in de software is de kans dat onze adviseurs bouwdelen overslaan nihil. Uit onderzoek door het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) blijkt dat de meeste afwijkingen in de branche op het energielabel ontstaan door fouten in de geometrie (de daken, wanden en gevels van een woning). Met onze werkwijze garanderen wij een foutloze meting van woningen en woongebouwen.

Het positieve effect van onze werkwijze blijkt ook uit de resultaten van zowel interne als externe audits. Sinds het gebruik van onze 3D- Pointcloud scanner, zijn er in deze audits nul afwijkingen op de geometrie geconstateerd. We hebben dus een uiterst betrouwbare en snelle methode ontwikkeld om energieprestaties te kunnen inmeten en een correct advies te kunnen afgeven.

Deze methode passen we toe bij ieder energie- advies in zowel de bestaande als nieuwbouw, in de particuliere en de zakelijke markt. Dat is ook de reden dat we niet alleen door veel particulieren worden ingeschakeld, maar ook veel door gebouweigenaren, gemeenten, woningbouwcorporaties en ontwikkelaars.”


Isolatiebudget
De energieprestatie van woningen vervolgt Martijn van der Harst, wordt steeds belangrijker. „Het gaat om het uitgangspunt: minder verbruik van energie. Isolatie, besparing, effectievere vormen van verwarmen. Om dat voor steeds meer mensen bereikbaar te maken en betaalbaar te maken, stellen overheden subsidies ter beschikking, zowel op landelijk als gemeentelijk niveau.

Daarnaast zie je dat ook grootbanken met subsidies voor huiseigenaren komen. Zo mogen wij de huiseigenaren van de Friese Rabobanken binnenkort helpen als hun huis een energielabel E, F of G heeft.

Met het zogeheten Rabo Coöperatief Isolatiebudget kun je dan kosteloos energieadvies op maat krijgen – in dit geval van Energie Inspectie – voor het verduurzamen van je huis en de registratie van het energielabel. Daarnaast krijg je van de bank een vergoeding van € 1.000 wanneer je je huis laat isoleren. Als je dat weet te combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld van je gemeente of van het Rijk, kun je mooie stappen zetten naar een hogere energielabel, naar meer besparing, lagere energiekosten en meer comfort. Een van die landelijke subsidies is de ISDE- investeringssubsidie, die gericht is op een brede groep van zowel particuliere woningeigenaren (ook van monumenten) als zakelijke gebruikers.”

Martijn van der Harst: „Onze focus ligt op die verbreding naar meer besparing. Energieverduurzaming levert niet alleen letterlijk meer comfort en een beter energielabel of BENG-advies op, maar vooral ook lagere energielasten en een gezonder en leefbaarder klimaat.”


www.energieinspectie.nl

(Visited 122 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten