In samenwerking met Visser Special Metal Products 16:29 Innovatie / Onderzoek, Techniek / Maak- en procesindustrie

Visser Special Metal Products: optimum in vakmanschap en technologie

Passie voor metaal en tijd geven aan het redden van drenkelingen. Het is Bram Visser van Visser Special Metal Products in Harlingen ten voeten uit. Een vakman met een hart. “Je hebt elkaar nodig”, zegt hij. En daarom kun je met elkaar goeie dingen doen en bijzondere producten maken.

Als zoon uit een horecagezin uit de Harlinger Voorstraat lag het misschien niet voor de hand, maar zijn vader Jan was duidelijk. ,,Leer een vak jongen.” En dat deed jonge Bram, hoewel leren niet echt z’n ding was. Hij leerde na de LTS metaal bewerken bij zijn baas van toen, De Jong in Wommels. ,,Nog steeds kom ik er graag, ik heb er veel geleerd. Maar op een dag besloot ik voor mezelf te beginnen, ik wilde meer dan draaien en lassen.” Het betekende toen nog allerlei papieren halen die helemaal niets met metaal te maken hadden, middenstandsdiploma’s en zo. ,,Toen ontdekte ik dat ik best kon leren…als ik maar wilde. Toen ik alles klaar had, schaften ze die diploma’s af, was het niet meer nodig. Maar, ik had het wel gedaan en ik heb er veel van geleerd.”

Van een werkplaats in zijn garage thuis in 1997 verhuisde hij snel naar de Hermesweg. ,,Toen kocht ik ook mijn eerste knipschaar en die heb ik nog steeds. Investeren in de juiste machines, dat is de kunst. Ik ben echt een machineman. Je hoeft echt niet alles zelf te hebben, maar het moet wel goed spul zijn. En je moet meegaan met je tijd. Ik vind digitalisering geweldig, als je ziet wat je nu met machines kunt, echt ongelooflijk. Moet je deze waterjetsnijmachine zien. 4000 Bar, gaat overal doorheen. ”

Al 25 jaar goede klanten
Meegaan met de tijd betekende dat hij ook groeide. In opdrachten, in mensen. In 2007 werd het het bedrijf aan de Hermesweg te klein. ,,Er lag een aanbod van de gemeente om hier aan de Celsiusstraat op Industrieterrein Oostpoort een paar hectare te kopen. Ik kon dat niet alleen, maar wel samen met André Seinen van Meromar. Sindsdien zitten we hier. Prachtige plek, aan het water. Dat brengt ook weer werk, we hebben met regelmatig schepen of jachten voor de kant om aan te werken.” Vijfentwintig jaar na zijn eerste stappen als zelfstandige, is Bram Visser een tevreden mens. ,,We hebben het goed, we hebben geweldig mooi werk, maken bijzondere dingen, hebben hele goede klanten in een straal van 30 kilometer om ons heen en een goed stel vakmensen op de vloer. Kijk alleen al wat we de afgelopen 22 jaar voor Doeksen hebben mogen doen, veel werk en pal om de hoek. En nu hebben we als een van de eersten een computergestuurde platenwals staan. Daar kunnen we vierkant en zelfs konisch mee walsen. Echt, ik zal het je laten zien.”

Je hebt elkaar nodig
Het mooie van die digitale technieken, legt Bram Visser uit, is dat je er weer ander en nieuw werk mee binnenhaalt. En dat je in staat bent om hele series van exact dezelfde producten te maken, beter en eenvoudiger dan voorheen. ,,Als je begrijp hoe machines werken, kun je het maximale eruit halen. Juist je ouderwetse vakkennis kun je gebruiken om de software van de machine aan te sturen, te optimaliseren. Kijk hier wat we in RVS maken voor de luxe plezierjachten van Wajer in Heeg. Of het konische werk dat we nu doen voor Oosterhof Holman, het is werkelijk fascinerend. Het is een kwestie van ontdekken, je verdiepen in de mogelijkheden van de machine. Het eerste exemplaar moet je helemaal perfect maken en daarna zet je het met alle specificaties in de bibliotheek van de machine. Op ieder gewenst moment kan de machine produceren voor de klant wat hij nodig heeft. We moeten alleen nog even het metaal
invoeren, dat nog wel.”

Een hechte wereld
Nee, de behoefte om alle metaalbewerkingsmachines zelf te hebben, dat heeft Bram Visser niet. ,,Dat is niet te doen en het hoeft ook niet. Je hebt elkaar nodig in deze wereld, maak er gebruik van. Ik vind lasersnijmachines geweldig, maar hoef het niet zelf te hebben. Mijn buurman van J&S heeft het al in huis, dan kan ik het veel beter bij hem uitbesteden. Doe ik weer andere dingen voor hem, zo werkt dat.” Leren van elkaar, samenwerken waar mogelijk en omzien naar elkaar, het tekent Bram Visser. Zo rolde hij alweer zeventien jaar geleden in het wereldje van reddingmaatschappij KNRM. ,,Ik had helemaal niets met varen, maar wilde wel graag iets kunnen betekenen voor anderen. Daar ben ik mee opgegroeid en zo voelen mijn vrouw en ik het ook allebei. Je hoeft niet alles zelf te doen, maar als we allemaal iets doen voor een ander, voor de maatschappij, dan kunnen we heel veel aan. Op een dag ben ik meegegaan aan boord en toen was ik verkocht. Het werk voor de KNRM betekent klaar staan als het nodig is, de pieper heb je altijd bij je, dag en nacht. Ik voel me er heel erg thuis, het is voor mij een hechte wereld van mensen die op elkaar durven en kunnen vertrouwen. Ja, er zijn hele moeilijke momenten. Het dramatische ongeluk bij Terschelling heeft heel veel mensen diep geraakt, ons ook. We kennen elkaar allemaal, ook de kapiteins en bemanningen van Doeksen, van de watertaxi’s. Je voelt dat verdriet overal. Maar dat is wat er bij hoort, hoe triest het ook is, je leert ermee leven. Het is een traan en gelukkig daarna ook weer een lach. Ik ben er trots op wat we met elkaar kunnen betekenen als reddingmaatschappij.”


Bram Visser staat even stil bij het kunstwerk dat hij in opdracht van gemeente Harlingen maakt. ,,Het gaat het nautische karakter van de stad weergeven. Het komt straks op een mooie plek te staan, in het Entrepotdok. Ook dit is weer een hele mooie en aparte opdracht. Daarom heten we ook Visser Special Metal Products. We maken bijzondere dingen.”

https://www.vmsp.nl

(Visited 32 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten