In samenwerking met Van Braak Accountants 14:31 Innovatie / Onderzoek, Werk

‘Wacht niet te lang met het vragen van advies’

Dat het met de economie momenteel even wat minder gaat, behoeft geen nader betoog. Dat merken niet alleen ondernemers, maar ook organisaties die ondernemers bijstaan en adviseren, zoals bijvoorbeeld Van Braak Accountants. Op tijd schakelen, luidt het devies. „Het heeft geen zin om je te verstoppen. Dus wacht niet te lang met het vragen van advies”, zegt Hennie van Braak. Sterker nog, hij is ervan overtuigd dat uitstel op de lange termijn alleen maar meer geld gaat kosten.

Hogere energielasten, stijgende belastingen, inflatie, hogere inkoopkosten van grondstoffen, stevige looneisen, een tekort aan personeel, terugbetaling uitgestelde belastingen in verband met corona; er komt momenteel veel op de ondernemer af. Het wekt dan ook geen verbazing dat het aantal faillissementen, en ondernemers die besluiten met hun zaak of bedrijf te stoppen, toeneemt. „We krijgen inderdaad meer vragen om bij saneringen te helpen”, maakt Van Braak duidelijk. Hij constateert dat alle branches worden getroffen door de huidige economische situatie.


Structuur
„Wat je kunt doen”, herhaalt hij de vraag. „In elk geval ervoor zorgen dat de structuur van je bedrijf staat. Oftewel, zorg ervoor dat de schulden in de juiste, liefst dochter BV, terecht komen. Mocht het dan toch fout gaan, dan hoeft dat nog niet het einde van het concern te betekenen.”

Van Braak adviseert ondernemers ook om goed op te letten met wie ze zaken doen. „Vraag informatie op bij de Kamer van Koophandel voordat je met een ander in zee gaat. Niemand kan het zich permitteren goederen te leveren die achteraf niet betaalt worden. Dus, doe vooraf onderzoek. Licht verder je verzekeringen door, daar zijn vaak besparingen mogelijk. Zorg dat je je leverings- en betalingsvoorwaarden op orde hebt, zodat je, als een klant niet betaald, de geleverde goederen terug kunt halen. Is een verkoopfactuur niet binnen een jaar betaald is, mag de verkopende partij de BTW terugvragen.”


‘Het heeft geen zin om je te verstoppen’


Energierekening
Het zijn allemaal tips waar ondernemers hun voordeel mee kunnen doen, maar dat neemt niet weg dat er een groter probleem op het pad van de ondernemers komt en dat is de energierekening. Van Braak:„ Naast dat de tarieven momenteel ontzettend hoog zijn, wordt volgend jaar de energiebelasting ook fors hoger. Dat komt dus nog bovenop de hogere tarieven, waar voorlopig nog geen einde aan komt.”
„Verder gaan ook andere belastingtarieven omhoog. Zoals de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, die serieus omhoog gaan, inclusief de belastingheffingen in box3. Dus ja, ik verwacht dat daardoor nog meer bedrijven in de problemen gaan komen. Het is daarom van belang om nu al te kijken naar kostenbesparingen, bijvoorbeeld op het personeelsbestand. Of ga verder automatiseren, als dat kan. Doe de lampen uit als er niemand op kantoor is en zet de ramen niet open als de verwarming aan staat. Het lijken simpele dingen, maar je wilt niet weten hoeveel geld er onnodig naar buiten gaat.”


Tips
Tips voor 2023 heeft Van Braak ook nog. „Denk in december na over schenken aan kinderen en maak gebruik van de lage tarieven. En betaal nu de premie AOV over 2023, dat krijg je dat eerder in de inkomstenbelasting terug. Daarnaast is het verstandig, dat mocht je nog niet in een BV zitten, dit wel te overwegen. Wij leggen graag uit welke voordelen dat oplevert.”

„Ja, we gaan een ander jaar tegemoet dan we gewend zijn”, besluit Van Braak. „De echte ondernemers komen nu boven drijven. Voor hen die het echt niet meer weten heb ik maar één advies: ga op tijd in overleg met je accountant en wacht niet te lang. Uitstellen leidt nergens toe en gaat uiteindelijk alleen maar meer geld kosten.”

www.vanbraakaccountants.nl

(Visited 8 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten