In samenwerking met Peutz 10:40 Duurzaam / Circulaire economie, Energietransitie, Innovatie / Onderzoek, Werk

‘We onderscheiden ons door een hoge kwaliteit van het advieswerk’

Wat ooit begon met het meten van de akoestiek in de badkamer van Victor Peutz, is uitgegroeid tot een internationaal opererend bedrijf. Peutz doet onderzoek naar onder andere lawaaibeheersing, milieutechnologie, akoestiek, bouwfysica, geveltechniek en energiezuinig en duurzaam maken van nieuwe en bestaande gebouwen. Zij doet dit in opdracht van allerlei instanties, organisaties, bedrijfsleven en overheid.

In het Limburgse Mook beschikt Peutz over vier moderne laboratoria, waar op schaal allerlei testen kunnen worden gedaan. Alle Nederlandse vestigingen (Haren, Mook, Eindhoven en Zoetermeer) maken hier gebruik van. „Alle research onderzoeken die we doen, leiden tot een advies dat altijd wordt ondersteund door eigen laboratoriumonderzoek”, zegt directeur Ferry Koopmans. „Dat is belangrijk voor ons en voor onze opdrachtgevers.”

Zonnepanelen

Op dit moment is de energietransitie zeer actueel. Het bedrijfsleven is versneld op zoek naar maatregelen die het gebruik van energie kunnen beperken. Veel bedrijven willen bijvoorbeeld zonnepanelen op hun bedrijfsgebouw of kantoor. Peutz onderzoekt de windbelasting op de daken door zonnepanelen en de mogelijkheden om dit zoveel mogelijk te beperken. „Zeker op bestaande gebouwen en kantoren is dat een issue”, geeft Marcel van Uffelen aan, die daar onderzoek naar doet. „Naast de belasting heb je ook te maken met allerlei obstakels, waar rekening mee gehouden moet worden. Daarom testen we de windbelasting op zonnepanelen. Ze moeten uiteraard niet van het dak waaien. We testen dit in onze windtunnel, waar we exact op schaal kunnen meten welke belasting de zonnepanelen aankunnen en wat er voor nodig is om ze op hun plek te houden.” Van Uffelen: „Voor windturbines meten we met een gecertificeerde meetmethode het geluid en of het toepasbaar is in de omgeving waarin de windturbine geplaatst wordt. We doen bijvoorbeeld ook onderwatermetingen bij windparken op zee. Opdrachtgevers willen de verstoring onder water tot een minimum beperken en moeten aan allerlei regels en voorwaarden voldoen.”

‘Onze laboratoria staan garant voor toegevoegde waarde’

Elektriciteitsnet Collega Gert Lassche is nauw betrokken bij vraagstukken rondom de energietransitie. „Door alle duurzame initiatieven raakt het elektriciteitsnet vol. Met het plaatsen van extra transformatorstations kunnen we daar iets aan doen, maar deze veroorzaken geluid en daardoor kun je ze niet overal plaatsen. Het moet inpasbaar zijn en daar doen wij onderzoek naar. Net zoals we kijken naar de gevolgen van nieuwe energiebronnen, zoals bodemwarmte, het gebruik van accu’s, waterstofproductie enzovoort. Initiatiefnemers moeten daarvoor aan allerlei eisen en regels voldoen.”

„Wij zijn al langer met de energietransitie bezig, maar we zien dat alle lijntjes rondom de energietransitie nu samen komen”, gaat Koopmans verder. „Daarom hebben we binnen onze organisatie een innovatieagenda voor de energietransitie opgesteld, waardoor er interne programma’s zijn gestart, er budget vrij is gemaakt en we klanten goed, accuraat en snel kunnen helpen.” Er zijn allerlei innovatieve onderzoeken gaande, zoals naar waterstof aangedreven schepen. „We kijken bijvoorbeeld naar de stabiliteit van een schip, maar ook naar de vraag waar de grote tanks het beste geplaatst kunnen worden. En wat gebeurt er als een tank te heet wordt en er waterstof moet worden afgevoerd? Dat zijn behoorlijke vraagstukken, waarvoor wij een oplossing zoeken.”

Verschillende disciplines in huis

Van het meten van de akoestiek in een concertzaal tot en met het ontwikkelen van concepten voor woonwijken; Peutz onderzoekt het allemaal. Lassche:„ Wat betekent het wanneer je een woonwijk ontwikkelt, waarin iedereen nul op de meter heeft en er alleen elektrische auto’s rijden? Als je dat wilt onderzoeken heb je een projectorganisatie nodig die de verschillende disciplines in huis heeft en dat is bij Peutz het geval.”

Het verduurzamen van gebouwen is momenteel zeer actueel, merken ze bij Peutz. „Ondernemers willen bijvoorbeeld het BREEAM-label voor een gebouw of kantoor behalen”, legt Lassche uit. “Dat is een keurmerk die de mate van duurzaamheid van een gebouw of gebied aangeeft. Daardoor is het mogelijk de duurzaamheid concreet en meetbaar te maken en kunnen maatregelen genomen worden die bijvoorbeeld leiden tot minder gebruik van fossiele brandstoffen, maar ook aanpassingen die geluidoverlast verminderen, de luchtkwaliteit verbeteren en het licht optimaliseren.”

Laboratoria

De breedte van de diensten en de eigen laboratoriumfaciliteiten geven Peutz een voorsprong in de markt. Koopmans:„ We hadden al vroeg in de gaten dat je adviezen die je geeft vooraf op schaal moet kunnen testen. Onze laboratoria staan garant voor de toegevoegde waarde en ze bieden ons tevens de kans tot verdere kennisontwikkeling. En natuurlijk testen we ook op locatie, waar verschillende metingen plaatsvinden.” Het gebruik van artificial intelligence, kortweg AI, is binnen Peutz gemeengoed. „Dankzij AI kunnen we bijvoorbeeld in gebouwen de klimaatbeheersing optimaliseren, waardoor je zo efficiënt mogelijk kunt koelen en verwarmen. Daar is veel vraag naar.”

„Er komt veel op de ondernemer af”, besluit Koopmans. „Peutz neemt de ondernemer bij de hand en helpt hem op weg naar oplossingen. Zo zijn we adviseur van en onderzoeker voor het bedrijfsleven en sparringpartner van de overheid. Om dat te kunnen doen, moet je het hele speelveld begrijpen. Dat is bij Peutz in vertrouwde handen.”

www.peutz.nl

www.werkenbijpeutz.nl

(Visited 37 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten