Voor een grote klant in de USA produceert FIB Industries diverse onderdelen voor Gasturbines. Deze turbines worden veelal ingezet voor het leveren van ‘noodstroom’. De voedingsbron voor de turbines is een combinatie van gas en waterstof. Het hart van de turbines is veelal een ‘2e hands’ motor van een Boeing 747. Op deze wijze krijgen de motoren een tweede of derde leven. De toepassing is bijvoorbeeld bij een windpark. Een mooie combinatie van circulariteit en energietransitie!
Het Friesch Isolatie Bedrijf (FIB), dat tegenwoordig FIB Industries heet, is een begrip in Friesland. Het bedrijf is meer dan 75 jaar geleden begonnen met het isoleren van tankwagens en opslagtanks in met name de zuivelindustrie. Die tijd is voorbij. Tegenwoordig is FIB Industries een internationale speler op het gebied van proces- en drukvaste apparatenbouw en het ontwerpen en produceren van complexe roestvast stalen constructies. „Maakte FIB voorheen alles, de focus ligt nu met name op de energie- en chemiesector en hoogwaardige rvs producten”, legt algemeen directeur Menko van Gorkum uit.
Commercieel directeur Albert Botter spreekt van een transitie die het bedrijf op alle vlakken doormaakt. „Zo’n drie jaar geleden stonden we voor de keuze welke kant we met het bedrijf op wilden. Voorheen maakten we vooral opslagtanks, waar veel meer bedrijven in gespecialiseerd zijn. Daarnaast maakten we procestanks, waarbij de druk hoger is en roestvast stalen wanden dikker zijn. De keuze viel uiteindelijk op de proceskant, waarmee we de zuivel achter ons lieten, maar de deuren openden naar andere industrieën, zoals de energie- en chemiesector.” Producten van FIB Industries gaan de hele wereld over. Denk daarbij bijvoorbeeld aan filtratietanks, conische mengers, reactor internals, kristallisatoren, drukvaten en onderdelen voor gasturbines.
Veranderen
„FIB Industries was vroeger speler op alle markten. Wilde een bedrijf iets met RVS, dan konden ze hun aanvraag naar ons toe sturen en dan maakten wij het. Kortom, we konden alles redelijk goed, maar waren nergens de beste in. Dat wilden we anders.” De keuze die FIB Industries maakte kostte klanten en bracht intern weerstand met zich mee, maar het pakte uiteindelijk goed uit. „Veranderen is nooit gemakkelijk”, geeft Botter aan. „Maar, mede dankzij de keuze voor specialisatie en de inzet van onze medewerkers, werden we en zijn we wereldwijd de beste op diverse gebieden in ons vakgebied geworden.”
Er was derhalve ook een transitie op de werkvloer nodig. Van Gorkum:„ We wilden anders met onze mensen omgaan, de mensen centraal stellen. Daar zit de kennis, de kwaliteit en het vakmanschap. Zij zijn ons belangrijkste kapitaal. Nu, drie jaar later, durf ik te stellen dat er een andere wind door ons bedrijf waait en dat we met elkaar de slag hebben kunnen maken. Waarbij ik overigens niet de rol van onze toeleveranciers wil vergeten, integendeel. Zij zitten voornamelijk in de regio en ook zij moeten mee in de transitie. We hebben ze bij de hand gepakt en meegenomen in ons proces. Daardoor gaan er inmiddels heel wat bedrijven mee in onze slipstream.” Dat dit nodig is blijkt uit de cijfers. “Het liefst maken we alles zelf”, legt Van Gorkum uit. „Maar, met een omzetgroei van 50 procent lukt dat niet en daarom zijn we blij met de toeleveranciers om ons heen, die bepaalde productieonderdelen voor ons uit handen nemen.”
Kwaliteit
„Hoe complexer een opdracht is, des te leuker wij het vinden”, gaat Botter verder. „Bij alles wat we doen, willen we absoluut kwaliteit leveren. Daar hebben we allerlei certificeringen voor behaald, wat door veel klanten als voorwaarde wordt gesteld om met ons in zee te gaan. Kijk, wij hebben geen eigen producten. We maken iets wat door de klant ontworpen is, waarbij we desgevraagd mee kunnen helpen in de ontwikkeling. Dat kunnen we omdat de kennis hier zit. Kortom, wat wij maken is telkens weer iets anders. Dat maakt het ook heel aantrekkelijk voor medewerkers, die telkens weer de uitdaging aangaan om datgene wat de klant wenst in een apparaat of complexe roestvast stalen constructie om te zetten.”
Champions League
Dat dit aanspreekt blijkt onder andere uit het feit dat zich elke maand nieuwe medewerkers melden. Van Gorkum:„ Dat bevestigt waar we mee bezig zijn. Voor lassers is FIB Industries het walhalla. Als je wilt leren lassen in de Champions League, dan moet je bij ons zijn. Je wordt intern opgeleid in onze lasschool en loopt daarnaast mee met onze ervaren en vakkundige lassers. En als je het leuk vindt om complexe apparaten in elkaar te zetten, ben je hier ook welkom.”
Om jongeren te interesseren voor het bedrijf, bezoekt FIB Industries onder andere basisscholen. „Onze medewerkers vertellen daar vol trots waar ze dagelijks mee bezig mogen zijn. We waren een aantal jaren geleden nog behoorlijk vergrijsd, maar zijn blij met de nieuwe aanwas, omdat daarmee ook de specifieke vakkennis kan worden overgedragen. We zullen het moeten doen door mensen zelf op te leiden. Dat is niet vervelend, integendeel. Dat pakken we op, gaan die uitdaging aan. En ook hier geldt: als het lastig wordt, vinden wij het pas leuk.”
Om ook de werkomgeving te optimaliseren wordt in 2023 geïnvesteerd in de fabriekshallen. „Er komt overal dubbele beglazing en ledverlichting en alle hallen krijgen nieuwe gevelbeplating. Deze verduurzamingsslag zorgt ervoor dat onze CO2-uitstoot vermindert, maar maakt het tevens comfortabeler voor onze medewerkers.” Het geeft eens te meer aan dat de transitie die FIB Industries 3 jaar geleden heeft ingezet nog niet ten einde is.