„We staan aan de vooravond van een turbulente, spannende en boeiende periode. Niet alleen omdat M&G Group een belangrijke rol speelt in de energietransitie, maar ook omdat we in 2023 gaan verhuizen naar onze nieuwe vestiging in Assen-Zuid.” Dat zegt Eric Pans, CEO van M&G Group, bekend van het merk Burgerhout, en een toonaangevende en leidende partij in de ontwikkeling en productie van specifieke toebehoren voor verwarmingsketels, ventilatiesystemen en warmtepompen voor woningen.
De missie van M&G Group is duidelijk, namelijk in alle woonhuizen een gezond binnenklimaat mogelijk maken zonder het buitenklimaat te schaden. Twee jaar geleden werd nog zwart-wit gesteld dat we allemaal van het gas af moeten, inmiddels zijn er nieuwe inzichten ontstaan. „De eindsituatie die we moeten realiseren moet duurzaam zijn, comfortabel, moet bijdragen aan de leefomgeving en moet voor iedereen betaalbaar zijn”, geeft Pans aan. „En dan moeten we het ook nog kunnen uitvoeren, wat gezien de arbeidsmarkt een uitdaging wordt.”
Bestaande bouw
„In nieuwbouwwoningen zou all electric een oplossing kunnen zijn”, gaat hij verder. „In de bestaande bouw kan dit lang niet overal. Immers, zou je overal warmtepompen gaan plaatsen, dan kan het elektriciteitsnet dat niet aan. Bovendien wordt elektriciteit nog vooral opgewekt via centrales die op gas en steenkool draaien, dus dat schiet niet op.”
Samen met de industrie adviseert M&G Group de overheid en andere spelers in deze uitdaging. „Wij zijn er van overtuigd dat verschillende oplossingen ervoor kunnen gaan zorgen dat de overgang naar een alternatief voor het verwarmen en koelen van de woning voor iedereen mogelijk wordt. Daarbij kijken we ook met name naar hybride oplossingen”, verduidelijkt Pans. „Daarmee kunnen we een grote besparing op gas realiseren en in de winter, wanneer er een piek is, huizen met een gasboiler verwarmen. Daarmee realiseer je 60 tot 70 procent besparing op gas en dat is voor een eerste stap de meest slimme oplossing.”
‘Dit is een bedrijf waar mensen graag voor willen werken’
„Wij zien onze oplossingen als de green connection”, gaat Pans verder. „In verschillende fases van verduurzaming faciliteren wij de juiste oplossingen, laten we de apparaten werken en vereenvoudigen we de installatie, waarmee maximale milieuwinst ontstaat tegen een aanvaardbaar bedrag. En ja, dat is inderdaad een enorme uitdaging.”
Verbindende schakel
Over de green connection gesproken, het was M&G Group die de verbindende schakel was tussen de verschillende bedrijven die de installaties kunnen leveren. „Je zou kunnen zeggen dat wij acteren in het hart van de industrie. Aan de ene kant hebben we te maken met de bedrijven die apparaten produceren en aan de andere kant met de bedrijven die systemen installeren, de installateurs. Precies in die periferie begeven wij ons en daarin kunnen wij een faciliterende en probleemoplossende rol aannemen. Wij gaan in samenwerking met partijen op zoek naar reële oplossingen. Met een mix van verschillende technieken die met de tijd mee evolueren en die het milieu dienen. Het moet allemaal beter, slimmer, sneller en energiezuiniger.”
Nieuwe fabriek
Dat doet M&G Group vanaf volgend jaar vanaf een nieuwe locatie. In Assen-Zuid wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe fabriek, die een investering vergt van 50 miljoen euro. „We zijn erg trots op onze nieuwe vestiging”, vertelt Pans. „Trots op het feit dat we productie van onze systemen rendabel in eigen land kunnen doen. Daarvoor hebben we met elkaar de kennis opgebouwd die dat rechtvaardigt. Wij zaten een kleine tien jaar geleden in een moeilijke periode en hebben ons toen afgevraagd wat er beter en anders kon. Daar zijn we aan gaan bouwen en nu staat er een bedrijf met in heel Europa meer dan 800 medewerkers. Een bedrijf waar mensen graag voor willen werken. En waar met een groep van 100 medewerkers, een goede afspiegeling van ons hele bedrijf, de missie en visie is opgesteld, waar iedereen achter staat.”
De nieuwe fabriek wordt ingepast in het landschap, krijgt bijvoorbeeld groene gevels en uiteraard wordt het binnenklimaat optimaal, waarbij de meest moderne technologie wordt ingezet. „We gebruiken er bijna geen energie”, geeft Pans aan. „Zo plaatsen we 40.000 vierkante meter zonnepanelen op het dak. Komt er een poedercoatinstallatie die op termijn op waterstof kan worden aangedreven, waterstof dat we tegen die tijd zelf willen produceren. Kortom, we zijn ook intern met de toekomst bezig, op een manier zoals we dat ook in de woonhuizen willen realiseren.” Dat de totale aanpak en werkwijze van M&G Group aanspreekt blijkt uit het feit dat het bedrijf, sinds de vernieuwde strategie meer dan 5 keer zoveel respons krijgt van stagiaires. „Onze missie, visie en rol in de energietransitie speelt daarin een belangrijke rol”, weet Pans.
De verhuizing naar de nieuwe vestiging gaat ongeveer 1 jaar duren. „We moeten dertig clusters aan productielijnen, uit Assen en Groningen, overplaatsen, terwijl we ondertussen gewoon moeten doordraaien en onze klanten moeten bedienen. Daarom gaan we dit in fases doen. Dat wordt een uitdaging, maar we hebben er vertrouwen in dat het gaat lukken. Onze medewerkers spelen daarin een belangrijke rol, want zij moeten het als een team samen gaan realiseren. De afgelopen jaren hebben we bewezen dat we met elkaar grote uitdagingen aankunnen. Ik heb er vertrouwen in dat het met de verhuizing ook gaat lukken en dat we over een jaar vanuit een prachtige nieuwe vestiging optimaal verder kunnen werken aan een optimaal binnenklimaat in de woningen.”