We kennen een recordaantal van openstaande vacatures. Ook in de techniekbranche zitten bedrijven met hun handen in het haar. Dat terwijl nu de bouwopgave en de energietransitie vraagt om extra mensen. Met meer jongeren enthousiasmeren voor techniek of met robotisering en smart industry wordt het acute probleem niet opgelost. Talent naar Nederland halen, lijkt de meest effectieve oplossing.
Dat levert wel vragen op. Hebben technici vanuit andere landen wel dezelfde know-how en kunnen zij zich aanpassen aan onze cultuur en werkstandaarden? Concreter nog: begrijpen ze onze taal, kunnen we ze uitleggen wat er van ze verwacht wordt? Nick Waterlander, managing consultant van detacheringsbureau Xelvin geeft een helder antwoord: „Wij werken al 14 jaar met technici uit het buitenland. Die ervaring leert: Met slimme kennismigratie maak je in de techniek altijd de goede match.”
Randzaken uit handen nemen
Wat is slimme kennismigratie? Marcus Gorter, recruitment consultant legt uit: „Het is belangrijk dat de technisch professional, zich hier thuis voelt. Daar doen wij alles aan. De technisch professional wordt door ons van a tot z begeleid. Wij regelen de verblijfsvergunning, de verzekeringen, de bankrekening, de huisvesting, de vliegtickets en meer. Daarmee stopt de begeleiding niet. We gaan samen een inboedel kopen, introduceren de technisch professional bij de sportvereniging of andere vereniging, we organiseren samenkomsten met andere expats en ook in het vervolgtraject blijven we periodiek contact onderhouden.”
Matthy Veenstra, managing consultant vult aan: „Hiermee creëer je dat een professional zich volledig op zijn werk kan richten en zich daarin snel kan ontwikkelen. Daardoor ontstaan duurzame relaties.”
Taal- en kennismatch
„Wij hebben ontdekt dat we met technici uit Zuid-Afrika een hele goede aansluiting hebben. Met een eerste gesprek al, verstaan wij elkaar goed. Na korte tijd kun je een uitgebreid gesprek voeren waarbij je het technische vakjargon niet hoeft te schuwen. Dat de professional Zuid-Afrikaans spreekt, is voor ons dus wel een voordeel”, zegt Matthy.
‘Met slimme kennismigratie maak je in de techniek altijd de goede match’
„Het technisch kennisniveau van hen is vergelijkbaar met afgestudeerden van technische opleidingen in Nederland. Wat zij voor hebben, is dat zij op jonge leeftijd, tijdens hun studie, al veel werkervaring hebben opgedaan. Dat komt door de structuur van hun opleiding die enigszins te vergelijken is met een BBL-opleiding in Nederland. Wat zij ook extra meenemen is een grote mate van zelfstandigheid die voortkomt uit hun culturele omstandigheden. Zuid-Afrikanen verlaten op jonge leeftijd al het ouderlijk huis om de juiste scholing, die vaak honderden kilometers verderop is, te kunnen volgen.”
Door hechte samenwerking betere aansluiting
Toen het grote en internationaal opererende Huhtamaki Fiber Technology een beroep deed op de diensten van Xelvin, besloot Xelvin voor een intensieve aanpak. „Een optimale match van werknemer en werkgever staat garant voor tevredenheid bij alle betrokkenen. In plaats van een lijst met wensen en eisen van het bedrijf als uitgangspunt te nemen, hebben we het hele traject in intensieve samenwerking doorlopen. Door die betrokkenheid kun je tijdens het proces blijven finetunen en inspringen op veranderende wensen en nieuwe inzichten. Met de Zuid-Afrikaanse kandidaten die vervolgens geschikt leken, zijn gesprekken via teams gevoerd. Voor de gesprekken met de laatste overgebleven kandidaten zijn we samen naar Zuid-Afrika afgereisd. De hechte samenwerking met het bedrijf is wat ons betreft dé sleutel om tot de meest ideale match te komen.”
„De Zuid-Afrikanen die hier komen zijn enorm tevreden. Ze voelen zich hier thuis en ze zijn opgetogen over de mogelijkheid om met de meest geavanceerde techniek te kunnen werken. Ze hebben hier nog meer te winnen dan alleen de ideale baan. ‘Ik kan nauwelijks wennen aan het gevoel van veiligheid’, zei laatst een Zuid-Afrikaan tegen mij. Ze sturen mooie berichten over hun ervaringen naar hun thuisland. Al die berichten helpen ons weer om nieuwe mensen te vinden. Niet alleen techniekuitvoerders, maar ook (lead)engineers, software en hardware ontwikkelaars. Op dit moment hebben we intensief contact met 200 professionele en gedreven technici die klaar staan om het arbeidstekort in Nederland op te vullen.”