In samenwerking met Hesco Bouw 10:45 Bouw

Uniek project in Zuidwolde

Een schitterend gebouw, dat wordt het Huus voor Sport en Cultuur in het Drentse Zuidwolde, gebouwd door Hesco Bouw uit Stadskanaal. Een uitdagende klus, omdat oud en nieuw bij elkaar komen, maar ook vanwege de bijzondere gevels. Zo is er veel glas en hout in het ontwerp verwerkt en van de buitenkant lijkt niets recht. „Het gebouw moet opgaan in de omgeving, is de bedoeling van de architect (bct architecten, ingenieurs en adviseurs en The ArchiTech Company – red)”, zegt projectleider Anton Brinkman. „Het is een uitdaging om de verschillende bouwmethoden goed op elkaar af te stemmen. Ja, voor ons is dit een unieke opdracht, juist vanwege de complexiteit van de bouw.”

Maar, het is een uitdaging die men bij Hesco Bouw (85 medewerkers) graag aangaat. De bouw startte in september vorig jaar en eind dit jaar hoopt men het Huus voor Sport en Cultuur op te leveren. De oude gymzaal, sporthal en bibliotheek zijn dan opgegaan in een gebouw dat nog veel meer functies herbergt. Zo komt er een theater, diverse zalen en kantoren voor werk en vergaderingen, een fysiotherapeut, een biljartzaal en wordt het aantal kleedkamers uitgebreid. Op de eerste verdieping komen welzijnsinstellingen. „Dit wordt het ontmoetingspunt voor sportief, sociaal, cultureel en maatschappelijk De Wolden”, aldus werkvoorbereider Ruurd Keizer.


‘Het is een uitdaging om de verschillende bouwmethoden goed op elkaar af te stemmen’


Complexiteit
Het wekelijkse werkoverleg is net achter de rug en iedereen weet wat hem te doen staat. Het is intussen een komen en gaan van bedrijven die een bepaald onderdeel van de bouw voor hun rekening nemen. „Dat gaat de hele week door”, geeft uitvoerder Mischa Weitering aan. Hij vertelt dat de bestaande sporthal is blijven staan en in de nieuwe situatie veel groter wordt. „Oud en nieuwbouw komen daar samen en daardoor moesten we met name op het gebied van de draagconstructies, de belasting van de verschillende elementen, veel uitzoeken. Dat maakt het leuk, maar niet altijd gemakkelijk. Vanuit de complexiteit moet je oppassen dat iemand niet z’n eigen weg gaat. Er moet veel overlegd worden over hoe we bepaalde zaken kunnen oplossen. Daar komen we steeds goed uit.”


Afstemming

Ook de gevel is uniek. „Dit is volgens mij voor de tweede keer dat zo’n gevel in ons land wordt gebouwd”, zegt Brinkman. „Daarnaast moeten er diverse bouwmethodes worden toegepast en zitten er veel verschillende materialen in het gebouw. Ook hebben we bepaalde onderdelen uit het oude gebouw hergebruikt, zoals het hout. Dat alles vraagt om een goede afstemming en maakt het net even anders dan we normaal gewend zijn.”


Vanzelfsprekend wordt het Huus voor Sport en Cultuur energieneutraal. „Zo zijn de gevels en de vorm van het gebouw opgezet vanuit een zonnestudie, waardoor je optimaal profiteert van de zon. Daarnaast komt er groen op de platte daken.” Om alles van tevoren goed te visualiseren is elk onderdeel van het gebouw in 3D getekend. „Dat kan aan de voorkant extra vragen oproepen, maar helpt ook om eventuele faalkosten eruit te halen”, weet Weitering.


„Hesco, jaarlijks goed voor de bouw van 150 woningen en appartementen en 20 utiliteitsprojecten, streeft altijd naar slim en efficiënt bouwen”, besluit Keizer. „Bijvoorbeeld door bepaalde zaken te vereenvoudigen, zonder in te boeten aan kwaliteit. Want, dat staat bij alles wat we doen altijd voorop.”

Wie nu al wil zien hoe het Huus voor Sport en Cultuur eruit komt te zien, is op zaterdag 17 juni a.s. tussen 9.00 uur en 14.00 uur welkom tijdens De Dag van de Bouw. Het Huus in aanbouw is dan toegankelijk en een delegatie van het stichtingsbestuur is aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.


hescobouw.nl

(Visited 150 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten